Co bude po koronaviru.

Dnes se zkusíme podívat do budoucnosti, co se stane, až se uvolní všechna opatření. Možná se budete divit.

Tak dnes se zkusíme zamyslet nad tím, co se bude dít po ukončení koronavirové krize. No zkusím nastínit ve 3 krocích, myslím, že to bude docela hukot.

1. Eurizace země.

    Ano, zní to naprosto neuvěřitelně, ale Češi se smíří s placením eurem. Možná si řeknete, že jsem se zbláznil, ale moje úvaha je čistě pragmatická. Vemte si, že dnes už jedeme druhý měsíc totální uzávěry ekonomiky, a to nejenom té naší. Stojí defacto celý svět a podnikatelům už docházejí citelně peníze. Takže co se stane třeba se stylovou hospůdkou třeba na Malé straně nebo na Starém městě, když přijedou znovu turisti a zaplní centrum? No jednak, budou se muset mnohem víc snažit, protože turisti budou mít peněz podstatně méně a hlavně, takové to ofrňování nad světovými měnami skončí. O Vánocích si klidně můžete v Praze zkusit platit eurem nebo dolarem a budou brát všechno a jak rádi.

2. Třetí vlna privatizace.

     Jo, to bude neuvěřitelné furoro. V novinách už vyšly celkem seriozní studie o tom, že minimálně třetina hospůdek zavře a nabídne využívaný prostor k pronájmu. Kdopak bude o něj mít asi zájem? Někdo, kdo má hodně peněz, ale komu bude také majitel ochotný pronájem přenechat. Takže počítejte s tím, že mnoho českých hospůdek změní majitele ve prospěch zahraničního. To samé kadeřnictví, sauny nebo divadla. No, a kdo investuje, ten si také volí prostředky, které bude ve svých provozovnách akceptovat. Tlak na zavedení eura silně vzroste.

3. Pohyb pracovních sil.

    Počítejte s tím, že vzroste nezaměstnanost a mnoha lidem nezbyde nic jiného, než jít pracovat do země, která na tom bude ekonomicky lépe. Můžeme být rádi, že je máme defacto za humny - jedná se totiž o Německo a Rakousko. Jo, to už nebude takové to, já vás znám, vy jste rozpoutali dvě světové války atd..., jo hlad a třeba zaplatit střechu nad hlavou udělají svoje. Když se potom takový zaměstnanec z jiného státu přijede podívat domů, zjistí, že s těmi penězi, co si v jiném státě vydělal, může zaplatit klidně doma, že je všude berou.

Závěr: Nakonec se ukáže, jak bylo prozíravé ten společný trh v EU připravit. Jednak, prozatím to bylo takové piánko, skoro každý raději dělal doma, tak jako třeba Italové nebo Španělé. Ale koronavirus všechno změnil, o peníze bude nouze a pracovní síly budou muset na hledání práce zvětšit akční rádius a pokouknou se třeba i u sousedů. Naučí se i jiné řeči, než tu svojí a ke stáru bude mít na co vzpomínat.  Nakonec všechno dobře dopadne.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Kučera | sobota 2.5.2020 20:36 | karma článku: 10,97 | přečteno: 775x
  • Další články autora

Tomáš Kučera

Schizma české politiky.

9.5.2024 v 18:46 | Karma: 7,89

Tomáš Kučera

Jak funguje důchodový systém.

28.4.2024 v 11:13 | Karma: 14,98

Tomáš Kučera

Zelená vlna.

13.4.2024 v 11:03 | Karma: 7,36

Tomáš Kučera

Slovensko v karanténě.

10.3.2024 v 11:18 | Karma: 12,31

Tomáš Kučera

Jak u nás fungují soudy.

18.2.2024 v 11:07 | Karma: 14,50