Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Babišův článek o Euru.

Tak dnes se nám pan Babiš ve svých novinách rozepsal o tom, proč nechce Euro a že to prý není kvůli stesku po koruně či neoblibě EU. Tak se na to podíváme.

Tak dnes vyšel v MF Dnes v tištěné verzi článek od samotného majitele listu pana Babiše. Jmenoval se Proč nechci Euro s dodatkem, že to není kvůli neoblibě EU.

Ze začátku ten článek nevypadal vůbec špatně. Babiš pochválil EU, že sbližuje národy a zajišťuje mír a pochválil také dodržování všech 4 pravidel pro volný trh - to jest volný pohyb kapitálu, zboží, služeb a pracovní síly. Zde už mu ale chválení došlo. Nejprve začal, že celý projekt byl uspěchaný, že bylo špatně nastaveno cash flow a že na tom vydělalo jenom Německo (dokonce prý 3.1 Bilionu €) a Nizozemsko a ostatní prý prodělali. Řekové že ze začátku také hodně vydělávali a pak to prý celé projeli. Španělsko má z toho prý 50% nezaměstnaných a pevná hodnota Eura prý neumožnuje provést devalvaci měny a tak nastartovat ekonomiku. To celé se dozvěděl v agentuře CEP, což jest agentura, kterou založil Václav Klaus, Jiří Jakl a Petr Mach -  odkaz na seznam zakladetelů zde: http://cepin.cz/cze/stranka.php?sekce=9, a která už 3 roky nevydala článek - odkaz zde: http://cepin.cz/cze/clanky.php?str=1&order=0

Tolik v kostce článek. Teď si ho zkusíme rozebrat.

 

1. Volný pohyb kapitálu, zboží, služeb a pracovní síly.

    Ano, tato záležitost je v EU zavedena. Pokud všechny tyto síly hýbající trhem fungují, pak není zapotřebí provádět devalvaci měny , neboť tyto čtyři síly si s tím hladce poradí. Pokud ve společenství států jeden přestává fungovat, tak má  zbytek trhu  zájem situaci napravit, a tak se do této oblasti buď přesune výroba z jiné, kde je přezaměstnanost, nebo se zainvestuje do nové výroby a tím se posílí ekonomika příslušné země.

2. Společný trh nezná národy.

    Pokud má být společný trh doopravdy funkční, tak se nemůže ohlížet na jednotlivé národy, ale na systém jako celek. Nemohu se třeba ubránit údivu, pokud nemají Španělé doma práci, že nejdou pracovat třeba k nám, když tady hledáme každou volnou ruku. Ovšem když skutečně nějaký Španěl projeví zájem o práci u nás a dozví se, kolik mu za to dáme, tak řekne děkuji a nashledanou. Jistě už začínáte tušit, kam tím mířím. K tomu, aby k nám někdo ze západu přijel pracovat, musí dostat odpovídající mzdu. Když se ale podíváme na to, že třeba v Německu je minimální mzda 7.5 € na hodinu a u nás 100 Kč na hodinu (tedy 4 €) tak začíná být jasné, že žádného Němce ani Španěla k práci u nás nepřimějeme. Třeba v USA je minimální mzda zaručena na federální úrovni na 7.25 USD a na státní či místní úrovni může být uzákoněna ještě vyšší. Pokud tedy chceme rozhýbat trh s pracovní silou, budeme muset setřít rozdíly mezi např Prahou, Sofií, Helsinkami a Mnichovem.

3. Společný trh zná jen jednu měnu.

     Na společném trhu mohou existovat klidně jen jedny peníze. Není potřeba pražádné devalvování měny, protože :

A. při nedostatku pracovní síly u nás si ji najmeme jinde, kde je práce nedostatek. Je zapotřebí pouze dostatečná mobilita pracovní síly.

B. při nedostatku kapitálu se jistě objeví zájemce, který bude chtít investovat do slabé oblasti, protože se mu investice vyplatí. Názorně jsme viděli v 90 .letech

C. při nedostatku služeb či zboží se rád najde kdokoliv ze společného trhu, který bude chtít své přebytečné zboží prodat u nás. Názorně jsme viděli v 90. letech

4. Problematické oblasti.

    Tak těmi nejznámějšími jsou Řecko, Itálie a Španělsko. Podrobně rozeberu.

A. Řecko - tady je zásadní problém ve struktuře ekonomiky. Málokdo to ví, ale téměř 60% řeckých podniků je státních. Co je státní, moc nefunguje, známe to dobře od nás. Také se tam v 80. letech pokoušeli o jakousi formu socialismu a silně se zadlužili. Druhá fáze zadlužení přišla v 90. letech. Teď se dávají pomalu dohromady pod dohledem fondů ESM a MMF.

B. Itálie - zde mají problematickou skladbu dluhů z minulosti. Dokonce jsou v portfoliu dluhy i ze 60. let minulého století. Země jako taková šlape dobře, prakticky by potřebovala pouze oddlužit, ovšem s vládou, která tam sedí dnes, to půjde špatně. Dokonce je musela při sestavování rozpočtu korigovat samotná EK.

C. Španělsko - zde mají velký problém s rigiditou pracovní síly. Jejich zákoník práce je natolik zatuhlý, že prakticky neumožňuje výpověď pracovníka a jeho výměnu za lepšího, takže z tohoto strnulého stavu zbyli mladí lidé na ocet a nemají uplatnění. Řešením je přijetí modernějšího zákoníku a zvýšit mobilitu pracovních sil.

Závěr.

Jak sami vidíte, problémem není samotné euro, ale spíše ne zcela funkční společný trh. Řešením by bylo převést všechny zákony, které se týkají trhu EU do sjednocené podoby, aby se nestávalo, že mzda na jednom konci EU je poloviční oproti druhému konci, nebo aby se třeba v Německu nevymáhaly exekuce pouze soudem, zatímco u nás je k tomu potřeba  speciálního soukromého exekutora, a nebo aby na společném trhu fungovalo více měn, což pouze vnáší do společného tržního prostoru  zmatek.

Dobrou noc.

Autor: Tomáš Kučera | úterý 5.3.2019 20:40 | karma článku: 16,81 | přečteno: 754x
  • Další články autora

Tomáš Kučera

Jak funguje důchodový systém.

Dnes se podíváme na to, jak funguje důchodový systém. Vysvětlíme si, proč je průběžný, co je to demografická křivka a jak udržet finanční rovnováhu v systému.

28.4.2024 v 11:13 | Karma: 14,97 | Přečteno: 434x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Kučera

Zelená vlna.

Tak dneska bych chtěl pojednat o tom, proč se dnes, kdy jezdí na silnicích násobně víc aut, nezavede znovu zelená vlna.

13.4.2024 v 11:03 | Karma: 7,36 | Přečteno: 278x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kučera

Slovensko v karanténě.

Tak dnes se budu věnovat tématu, které bez debaty hýbe celým světem, a to je světová bezpečnostní situace po bezprecendentních krocích z ruské strany.

10.3.2024 v 11:18 | Karma: 12,31 | Přečteno: 354x | Diskuse| Politika

Tomáš Kučera

Jak u nás fungují soudy.

Tak pokud čekáte, že tady budu rozebírat důvody, proč byl Babiš opět zproštěn obvinění, tak ne. Dnes se budu zabývat tím, co vás čeká, když se budete odvolávat proti rozsudku prvoinstančního soudu.

18.2.2024 v 11:07 | Karma: 14,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kučera

O zlatém teleti.

V dnešním článku rozebereme prastarý biblický příběh, a zkusíme jej transponovat do dnešní doby, no a uvidíme, co z toho vyjde.

4.2.2024 v 10:16 | Karma: 10,08 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:32

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 730x
Vystudovaný ekonom střední školy s praxí ve výrobní sféře.

Seznam rubrik