Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A jinak ti, co si myslí, že za naší korunu si všechno koupí, tak sděluji, že minimálně 70 % všech výrobků prodávaných u nás se kupuje za eura a veškerý export se prodává za eura.

0 0
možnosti
MS

A jak to vylučuje, že si u nás za koruny všechno koupíme?8-o

0 0
možnosti
Foto

dobrá úvaha, jenže: nejsme USA, kde všichni mluví stejně a cítí loajalitu nejspíše nejdříve k USA a pak teprve k Texasu či Oklahomě, nebo nakonec možná jen k USA a konkrétní "stát" je jim celkem fuk

u nás by "skutečné rozhýbání" takové "mobility pracovní síly" způsobilo neodvratně vzestup nacionalismu, šovinismu a xenofobie, možná nakonec i zánik či živoření menších kultur, jako je ta česká

0 0
možnosti
Foto

V Praze je mix národností normální a xenofobii tu téměř neznáme.

0 0
možnosti
JK

Českým oligarchům vyhovuje koruna, vodí si nás jako pimprlátka, kurz naší marginální měny lze ovládat vcelku s malým kapitálem, což naše centrální banka běžně dělá a ještě se s tím chlubí. Pro spekulanty jsme lákavý cíl, jak vycítí šanci nepotřebují mnoho úsilí a pohnou kurzem, jak budou chtít. Když hrozí takové napadení spekulanty z venku, tak se kurz pro jistotu zabetonuje a tím se ještě víc podrazí naše hospodářství. Díky rizikům, která změna kurzu nese jsou zahraniční investice dražší, což zvyšuje ceny pro nás

Slovenská cesta k euru je příkladná, nedošlo k fatálnímu zdražení (u nás se s tím straší pořád), přijali se potřebné reformy, přestáli krizi lépe než my a výkon hospodářství už je srovnatelný s naším, i když po odtržení za námi pokulhávali o parník.

0 1
možnosti
Foto

Oni se mají tak dobře, že u nás jich pracuje 161 600. Pracují u nás z důvodu, že si v Čechách vydělají o čtvrtinu víc než na Slovensku.

Pramen : ČSÚ.

0 0
možnosti
FD
Foto

Evropská unie usiluje stále o více moci. Ovlivńuje veřejné mínění tím, že prohlašuje, že nevyhnutelné, aby země obětovali svoji suverenitu, svobodu a demokracii ve jménu míru, aby veškerá moc byla soustředěna v centrálních institucí EU. Jak prohlásil Charles de Gaulle " Miluji Evropu, protože je Evropou národů". Evropa je je jedinečný a nehraditelný mikrokosmos lidstva, je různorodá a nepodaří se z ní učinit napodobeninu USA.

0 0
možnosti
Foto

Pokud je mi známo, tak už v době EHS v 80. letech se o Spojených státech evropských po vzoru USA uvažovalo. Takže mne vůbec nepřekvapuje, že se o tom stále uvažuje.

2 0
možnosti
PS

Stále mi bylo divné, proč Němci, tedy občané neprotestují proti Euru. Vždyť s jejich Markou mohli platit všude na světě, i v Egyptě! Čtyři profesoři žalovali u Ústavního soudu v Berlíně vládu Německa, že přijetím Eura porušila jejich ústavu. Jak soud dopadl nevím, asi podobně jako u nás - do vytracena a/nebo "aby se vlk nažral a koza zůstala celá". Jistě na Euru Německo vydělalo a tak vládnou Evropě s přesvědčením, že peníze jsou všemoc. Nejsou, zdraví má moc, zdravého rozumu je nám třeba...

0 0
možnosti
Foto

Vždyť eurem také mohou Němci platit všude a je to pro ně daleko výhodnější. Euro je nastaveno tak, aby to vyhovalo jejich hospodářství, protože hodnota eura ovlivňuje hospodářství zemí, které je mají. Tu možnost marka neměla. Pro země, které euro mají je hodnota eura nepříznivá, ale nemohou s tím nic dělat, protože hodnota se řídí z centra, kde rozhodují Němci.

1 0
možnosti
TB

Takže dle závěru chcete centrální celoevropskou minimální mzdu? A to si hrajete na ekonoma?

0 0
možnosti
Foto

V USA ji mají a fungují, je to v článku.

1 0
možnosti
Foto

Jestli jste studoval ekonomiku, tak potěš pán Bůh. Proč, se daří ekonomikám ve Švýcarsku, Singapuru, Honkongu a dalším zemím ??? No, právě proto, že mají vlastní měnu. Evropa se zmítá díky euru v krizích a euro rozvrací jeden stát za druhým. Italie, Portugalsko, Španělsko , Řecko mají nižší ekonomický výkon než v roce 2002. Do problému se dostává i Francie. Proč ??? Tyto země potřebují ulevit devalvací měny, ( oslabení měny) ale to v rámci eurozóny to nelze. Jediný stát, který má vlastní měnu je Německo. Německo má euro a řídí ji podle potřeb, které vyhovují hospodářství Německa. Jeho původní marka by byla silnější, a hospodářství proto méně konkurence schopné . Německé zboží by se nevalilo do Evropy. Německo nejenže s eurem nakládá jak uzná za vhodné, ve svůj prospěch. Euro je jedeno centrum, jedno řízení, jeden stát, jeden politický národ, jeden cíl pro celou Evropu. Euro je hrobařem mírové a obchodní a politicky prosperující Evropy. Dokonce ani komunisty nenapadlo závádět rubl. Pokud máme korunu, tak ta nás chrání a reprezentuje české zájmy.

Pramen. Karel Kříž Reflex.

3 0
možnosti
Foto

Devalvace měny nepomáhá. Máte-li doma jeden chleba, tak ho můžete nakrájet třeba na 5 nebo 10 plátků. Pořád je to ale jeden chleba. Chcete li mít chlebů víc, musíte koupit další. Ta koupě chleba je investice, to rozdělení na víc plátků z původního množství je devalvace. Co je na tom za ulevení? Ba dokonce za zlepšení životní úrovně?

1 1
možnosti
AK

Myslím si, že pravdu nemáte ani jeden - ani Babiš ani vy.

Na euru je nejhorší skutečnost, že je vrcholně nedemokratickým projektem, který zbavuje vlády členských zemí zbytků legitimity. Jejich manévrovací prostor v ekonomické politice je tak sešněrován a tak omezen, že de facto nemají na výběr, než přijmout „bruselský konsenzus.“ Stačí se podívat na poslední střet s Itálií. Zatímco v případě Itálie Komise vyhrožovala sankcemi, protože si nová italská vláda dovolila podotknout ekonomicky logickou věc: že dluhy Itálie nemůže splatit, ale musí z nich vyrůst (musí zmenšovat růstem hospodářství podíl dluhů k HDP) a měla tolik drzosti, že si poté, co příjmy Italů stagnují dvacet let (i kvůli euru), že navrhla jemně expanzivní rozpočet. Naopak v případě Francie nevadí, když se rozpočtová pravidla překračují neustále, protože je to Francie a pak Emmanuel Macron „je ten správný hoch“, což Matteo Salvini není. Nemluvě o Německu, které se dodržování fiskálních kritérií samo vysmálo na začátku fungování eurozóny, když se dostalo do velkých ekonomických problémů. Zkrátka, co je dovoleno Německu a Francii, není dovoleno Itálii...

Bože opatruj a chraň korunu co nejdéle!

3 0
možnosti
Foto

Na vaši úvahu odpovím jedno. Korunou platí 10 mio občanů, eurem 330 mio. Na intervence ČNB padlo pře 2 biliony Kč a kurs jsme odchýlili o celé 2 Kč. Bůh ochraňuj zdravý rozum, začíná být nedostatkový. Jen na okraj: silný zájem o Euro má Rumunsko a Bulharsko již téměř vstupuje do směnných kursů ERM II. Jak dlouho se ještě budeme tvářit, že se nás to netýká?

2 2
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 730x
Vystudovaný ekonom střední školy s praxí ve výrobní sféře.

Seznam rubrik