Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bez mých daní zkrachujete ? No tak zkrachujete, co je mi potom !

Ač je to neuvěřitelné, už zase někdo čeká s nataženou rukou u státní pokladny. Proč mám neodbytný pocit, že ať se stane cokoliv, hraje se pak na to, že stát je povinen lepit něčí dluhy ? Tak jako v kauze "Sněhový tunel". Opět se hledá viník na straně státu, protože ten jde nejsnadnějí podojit.

Aktéři z kauzy "Sněhového tunelu 2009" se opět ozývají, že čekají ve frontě u státní pokladny na peníze. Když je nedostanou, tak jim prý hrozí bankrot a vyhrožují žalobami na stát. Je to jejich asi poslední zoufalý pokus podojit státní kasu, protože s příchodem nové vlády nejspíš už nedostanou nic. 

Celá ta sranda s mistrovstvím světa v klasickém lyžování LIBEREC 2009 už stála (nás daňové poplatníky) min. 1,6 miliardy korun, které do toho nasypal stát formou dotací a několik set milionů město Liberec. Organizátoři mistrovství přitom původně tvrdili, že žádné peníze od státu potřebovat nebudou a světe div, nakonec je potřebovali. Jak jinak. Když jde o státní zakázky a další akce, kde lze nasypat ze státní kasy, jak na potvoru ty finance nikdy nevycházejí, jak mají.

Jak se stát chová ke státní pokladně ? Jako macecha. Více k tomuto tématu :

Vyplatí se divákům platit milióny řediteli České televize ?                                                                       Pane Janoto, proč nám tu výplatu nevezmete rovnou celou ?

Ani nemá cenu se v této kauze nijak pitvat, je celkem jednoduchá. Za vlády ČSSD se to odstartovalo, Topolánkova vláda to pak dotlačila do "vítezného" konce. Ano, politici podpořili uspořádání mezinárodní sportovní akce, která potřebuje sníh (hodně sněhu), tam kde sněhu právě moc nebývá. Logika jak řemen, že ? Hlavně, že se politici zase měli kde zviditelnit a měli možnost se fotit s Kateřinou Neumannovou, voliči to rádi uvidí. Ale nešlo rozhodně jen o voliče.

Díky mistrovství v Liberci získalo několik stavebních firem (údajně spřízněných s libereckou ODS) stamilionové zakázky. Město Liberec a místní univerzita, přes které stát peníze na sever Čech posílal, se chovaly nestandardně. Město opakovaně rozdělovalo některé zakázky na tři díly, aby cena každého nepřevyšovala dvacet milionů korun bez DPH. Díky tomu se nemuselo vypisovat výběrové řízení a bylo jen osloveno několik vybraných firem. Univerzita zase proplácela některým dodavatelům nedodané práce. Dále podle závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu byly při přípravě šampionátu prohospodařeny desítky milionů korun.

Zajímavým příkladem byl nákup počítač. programu, který měl stát cca 20 mil. korun, protože se speciálně vyvíjel (!!) pro mistrovství. Neumannová smlouvu vypověděla a zajistila již hotový software za necelý milion.

Pod sumou na fakturách do 300 000 korun údajně stačil pouze podpis Neumannové, zatímco vyšší platby museli podepisovat také liberecký primátor Jiří Kittner a šéf svazu lyžařů Lukáš Sobotka (členové organizačního výboru). Organizační výbor MS v Liberci, který nyní dluží firmám peníze, měl se státem společné jen to, že od něj získával dotace. Práci i služby firem si zajišťoval a najímal organizační výbor. Stát nikdy negarantoval, že organizačnímu výboru zaplatí všechny náklady či všechny dluhy, co organizační výbor naseká a toto zmíněné firmy určitě věděly. Dluhy pořadatelů by rozhodně neměl splatit stát, ale mělo by je zaplatit město Liberec společně se Svazem lyžařů ČR, kteří MS v Liberci pořádali.

To je stejné, jako kdyby naše obchodní firma chtěla po státu peníze za to, že náš zákazník, který u nás objednal zboží na zakázku (dotovanou státem), peníze prošustroval a nemá nám čím zaplatit. Připadá vám to jako nesmysl ? Samozřejmě, že je to nesmysl, ale zase se našel někdo, kdo si myslí, že státní kasu takto podojí.

 

Autor: Petr Zvědavý | pátek 25.6.2010 9:52 | karma článku: 29,97 | přečteno: 2267x
  • Další články autora

Petr Zvědavý

Zoufalství jednoho volebního hlasu

Můj volební hlas je zoufalý. Volební místnosti se za několik hodin zavřou a on stále neví, koho si vybrat, aby nepropadl a nerozdělili si jej ty strany, které by rozhodně nikdy nevybral.

21.10.2017 v 11:02 | Karma: 13,50 | Přečteno: 545x | Politika

Petr Zvědavý

Arab jako oběť aneb jak se šetří sebevražda

Jedna dívka se vrátí s kamarádkou a jejím libanonským přítelem z exotické dovolené a jdou pařit do baru. Ráno se u kamarádky v bytě 13x bodne nožem, z toho 3x do srdce, i když se jí v tom Arab snaží zabránit. Jasné jak facka, ne ?

17.9.2016 v 10:17 | Karma: 42,56 | Přečteno: 2829x | Diskuse| Politika

Petr Zvědavý

Za mediální štvanicí na ministra Bártu jsou úplatky nebo beton ?

Po vstřebání té záplavy informací v médiích na téma úplatkářské kauzy Bárta se musím ztotožnit s názory prezidenta Klause a sociologa Kellera. Podle prezidenta se někdo ze zákulisí snaží vyvoláním této kauzy ovládat vývoj politické scény a podle Jana Kellera je „sestřelení" Víta Bárty výsledkem připravovaného cíleného útoku. Kdo jej připravil a co je jeho vytouženým cílem ? Pokud si odpovíme na otázku, kdo na odchodu ministra dopravy V. Bárty nejvíc vydělá, odpovíme si možná na otázku, kdo za touto kauzou ve skutečnosti stojí a proč.

11.4.2011 v 13:27 | Karma: 37,59 | Přečteno: 3236x | Diskuse| Politika

Petr Zvědavý

Obhajoba st. zástupkyně ohledně boje za rómského (skoro)vraha

Po snížení trestu rómskému výrostkovi, který téměř zabil dvanáctiletého chlapce, proběhla republikou vlna rozhořčení nad dvojakým přístupem české justice. A jak to snížení zdůvodnila náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce L. Bradáčová ?

25.3.2011 v 10:55 | Karma: 36,65 | Přečteno: 2470x | Diskuse| Politika

Petr Zvědavý

Pravda o tom, proč by měly naše Gripeny humanitárně zabíjet ?

Tak nám Cyril Svoboda (bývalý předseda KDU-ČSL) ve spravedlivém hněvu podpořil nejnovější testovací střelnici zbrojařů zvanou Libye. A nejen to, rád by poslal "české" Gripeny do válečné vřavy (naštěstí marně), aby taky trochu přispěly k "humanitárnímu" bombardování, za které se již dříve modlil V. Havel - tohoto času volající na premiéře svého filmu ono známé klišé : "Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí". Zatímco film se Havlovi asi moc nepovedl, v Libyi se humanitárně bombarduje ostošet.

24.3.2011 v 12:46 | Karma: 33,65 | Přečteno: 2964x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4881x
Patřím mezi lidi, kteří se dívají na svět střízlivě a realisticky. Světu vládnou peníze a mezinárodní politika je jedna velká špinavá stoka, kde vyhrávají ti nejsilnější, nejkrutější a nejdravější.