Dopis nejmenovanému ministru úřednické vlády

Tak trošku recesistická hloupost, ke které mě inspirovalo pár čísel o stavu našich státních financí. Možná to sklidí kritiku, ale někomu se třeba tento "antibyrokratický" pamflet zalíbí.

Milý ministře,
Stal jsi se, možná ani nevíš jak, ministrem takřečené úřednické vlády, jejíž prioritou je snižování výdajů. Mysli na to, že ty i tvé ministerstvo nás, daňové poplatníky, stojíš spoustu peněz. Velkou zátěž představuje byrokracie tvého ministerstva. Jsi vybrán ministrem jenom dočasně, a proto, chceš-li být ve svém úřadě dobrý, řiď se následujícími radami pro omezení byrokracie:
1) Prodej všechny drahé luxusní vozy, starožitný nábytek, nejnovější počítače, zruš výdaje na květinovou výzdobu či oslavy narozenin sekretářek. Ušetřené peníze použij k splacení státního dluhu.
2) Pokud nemáš, udělej si řidičák a vyhoď svého šoféra. Obdobně pošli do víru tržní ekonomiky i ostatní ministerské šoféry. Ušetřené peníze použij k splacení státního dluhu.
3) Nech si od každého ministerského úředníka dopodrobna vysvětlit, co na ministerstvu dělá oněch osm hodin. Dozvíš se, že práci nestíhá a i důvody, proč to není bez navýšení počtu úředníků možné stihnout. Všechny své úředníky poté nech nastoupit na nádvoří ministerstva a rozpočítej je. Je na tvé úvaze, kterou třetinu vyhodíš. Uvidíš, že tvé ministerstvo fungovat nepřestane. Ušetřené peníze použij k splacení státního dluhu.
4) Nařiď vrátnému v osm hodin ráno zamknout všechny kanceláře. V deset hodin a pět minut mu dovol odemknout kvůli toaletě, ve dvanáct pak kvůli obědu. Po obědě opět nech všechny úředníky zamknout až do konce pracovní doby.
5) Svolej všechny vedoucí úředníky ministerstva a řekni jim, že za každého propuštěného úředníka z jejich odboru/oddělení/sekce/úřadu si můžou ponechat čtvrtinu jejich platu. Uvidíš, že polovina vedoucích všech oddělení vyhází všechny své úředníky (kromě sekretářky) a práci oddělení zastanou sami. Zbytek ušetřených peněz použij k splacení státního dluhu.
6) Když budou tvoji úřednici po pracovní době odcházet z ministerstva, volej na ně z okna „soudruhu“ a mávej. Kdo pozdrav opětuje, toho vyhoď (unikl lustrační komisi).
7) Zruš všechny samostatné úřady podléhající tvému ministerstvu. Ušetřené peníze použij k splacení státního dluhu.

 

Se srdečnými pozdravy,

drahý volič.

Autor: Tomáš Konečný | neděle 14.6.2009 17:32 | karma článku: 21,04 | přečteno: 943x