Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Námluvy u J. Škárky - je Jiří Paroubek skutečně bez šance?

Je Paroubkův politický projekt skutečně bez šance? Pomohou mu odpadlíci jako Jaroslav Škárka a jemu podobní? Co se děje na politické scéně České republiky?

Odchod Jiřího Paroubka z ČSSD a následné budování nového politického uskupení Národní socialisté – Levice 21. století (LEV 21) byl zprvu hodnocen jako krok, který nebude mít významný vliv na politickou mapu ČR a nikterak neoslabí dominantní pozici ČSSD na levé straně politického spektra. Postupem času však v rétorice politologů začínají převládat opatrnější hodnocení tohoto kroku. Jiří Paroubek je po Miloši Zemanovi, druhým sociálně demokratickým předsedou, který se pokouší, po roztržce se stranou, kterou úspěšně vedl, o vlastní politický projekt, jež mu umožní naplnit své ambice. Je to ze strany Jiřího Paroubka promyšlený krok a jsou jeho šance reálné?

Odpověď má širší souvislosti. Poslední volby ukázaly, že se postupně začíná měnit politická mapa ČR. Dochází k odklonu od modelu dvou silných stran, který vznikal od voleb v roce 1996 a naplnil se uzavřením opoziční smlouvy v roce 1998. I přes vítězství v posledních volbách neměla ČSSD takový potenciál, aby sestavila vládu a ODS, které se sice vládu sestavit podařilo, již nedisponuje takovou silou, jak tomu bylo v dobách Václava Klause a nebo Mirka Topolánka a v koalici už není silným lídrem. Sociální demokracie sice zůstává nejsilnější opoziční stranou s vysokými preferencemi, ovšem tento trend je spíše odrazem neochoty českých voličů smířit se s vládními rozpočtovými škrty, než atraktivitou sociálně demokratického programu a schopností ČSSD přilákat voliče.

Průzkumy ukazují, že na popularitě opět získávají lidovci a zelení, obě strany mají šanci se vrátit opět do sněmovny. Věci veřejné jakožto strana, která zatím přinesla více rozpaků, pro mnohé voliče i zklamání, se sice pohybuje pod hranicí volitelnosti, ale stále ještě má potenciál se vrátit do hry. Suverenita, stejně jako „Zemanovci“ budou chtít ještě do politického dění promluvit.

Co nahrává Jiřímu Paroubkovi prosadit se s novým politickým subjektem?  Je to především začínající odklon voličů od velkých stran a hledání alternativy u menších politických subjektů. Další výhodou je, že se strana formuje téměř dva a půl roku před parlamentními volbami (pokud budou v řádném termínu) a má tak dostatečný prostor pro svoji profilaci. Zároveň se již může představit voličům v krajských volbách a otestovat si svůj potenciál. Neméně podstatnou (ne)výhodou je samotná osobnost Jiřího Paroubka, i když právě kvůli němu ČSSD (ne)uspěla v posledních parlamentních volbách. Na rozdíl od současných sociálně demokratických vůdců je Jiří Paroubek schopen zvolit témata, která mezi voliči budou nepochybně rezonovat, stejně tak umí tato témata srozumitelně svým voličům doručit.

Handicapem Jiřího Paroubka jsou především jeho populistické sliby, kterými se mnohdy až zoufale snažil získat politické body. „Nábor“ odpadlíků z různých politický stran, jako je například pan Škárka, by se  nemusel v dlouhodobém horizontu ukázat jako šťastné řešení a mohl by vést k vnitřní nestabilitě strany. Dalším „diskvalifikujícím“ faktorem je nepochybně velmi dominantní osobnost Jiřího Paroubka, což může vytvořit dojem, že jde o stranu „jednoho muže“. Takováto podoba politické strany by nemusela být pro voliče atraktivní.

I přes všechna pro a proti bude velmi zajímavé sledovat, jak se nový subjekt bude pohybovat v českých politických vodách. S ohledem na současnou, mnohdy až nepřehlednou situaci, není Jiří Paroubek úplně bez šance.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kolomazník | čtvrtek 12.1.2012 20:31 | karma článku: 8,42 | přečteno: 648x
  • Další články autora

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma: 23,19 | Přečteno: 2703x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

20 let v NATO - jistota v nejisté době?

Minulý rok byl rokem významných výročí, která naše země slavila. Také v letošním roce si připomínáme další milníky naší historie.

7.3.2019 v 7:01 | Karma: 11,86 | Přečteno: 314x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Mnichov 1938 a stále stejná otázka, ale proč?

Jedním z významných výročí, které si připomínáme v letošním roce je Mnichov 1938. Měli jsme se bránit vojenskou silou?

25.9.2018 v 7:07 | Karma: 19,83 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Branná výchova znovu do škol?

Nová ministryně obrany Karla Šlechtová se s razancí jí vlastní ujala řízení resortu obrany. Emoce mezi veřejností a odborníky nepochybně vzbudil její návrh na opětovném zavedení branné výchovy do škol.

7.3.2018 v 7:01 | Karma: 8,03 | Přečteno: 249x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Jan Masaryk – ministr dvou tváří

V letošním roce si připomínáme řadu kulatých výročí. K těm bohužel smutným nepochybně patří smrt prvního poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka, od které uplynulo 70 let.

28.2.2018 v 7:05 | Karma: 19,01 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik