Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gripeny - další dějství s otevřeným koncem

Česká vláda již dlouhou dobu vede jednání se švédskou stranou o prodloužení pronájmu nadzvukových letounů JAS-39 Gripen. Od samého počátku pronikají do tisku zprávy o tom, jak výhodný pronájem chceme vyjednat. Ze strany ministerského předsedy jsme slyšeli, jak další pokračování smlouvy bude záležet na vyšetření korupce, která měla původní tendr provázet a také, jak výhodnou nabídku budeme požadovat. Takovýto postup měl zvýšit tlak na britsko-švédské konsorcium, aby předložilo smlouvu, která bude pro nás velmi výhodná. Zpráva o tom, že jednání uvízla na mrtvém bodě a nabízené podmínky nejsou pro nás zase tak výhodné, může být pro mnohé překvapením. Proto je nutné si položit otázku, kdo drží v rukou skutečné trumfy?

Zdálo by se, že v současné době složité ekonomické situace je to zákazník, který si může diktovat, ale v tomto případě je opak pravdou. Česká strana je v časové tísni, pokud si chce zachovat nadzvukové letectvo, musí smlouvu prodloužit, a to i za cenu kratšího leasingu. Jiná cesta dnes není. Gripeny nejsou důležité jenom pro ochranu našeho vzdušného prostoru, ale počítá s nimi i NATO. České letectvo se velmi osvědčilo např. při zajištění „air policingu“ nad baltským vzdušným prostorem. Pokud bychom se vzdali této schopnosti, byl by to nepochybně špatný signál našim spojencům, kteří by museli naše kapacity nahradit. Česká republika by navíc za této situace musela žádat o pomoc při ochraně vlastního vzdušného prostoru.

Vypsání nového tendru dává sice prostor pro nového dodavatele, zejména se tak otevírá šance pro americké stroje  F-35 JSF. Zájem z americké strany by byl značný, protože v souvislosti s plánovanými škrty v Pentagonu se nepočítá s dodávkami v původním rozsahu a ČR by se tak bez problémů mohla dostat na „list“ zákazníků. Problémem je, že vypsání a příprava nového tendru vyžaduje čas a prostředky. Zároveň BAE je v určité výhodě, na jeho stroje jsou vyškoleni piloti i pozemní personál, případné přezbrojení by se neobešlo bez výcviku nového personálu a technologické úpravy letišť.

České straně nehraje do karet ani směrnice EU 2009/81/ES, kterou se fakticky ruší offsety. Tento krok staví zejména malé země do velmi nevýhodné situace. Offsetové programy, pokud se dobře vyjednají mohou být přidanou hodnotou kontraktu.

Faktem je, že dojednané programy průmyslové spolupráce jsou jednou z diskutabilních částí původního kontraktu. Český čtenář si sice na webových stránkách Saabu může přečíst, že se offsety splnily na 100%, ale vzhledem k tomu, že smlouva není veřejně k dispozici, není ani možné si to nezávisle ověřit. Zejména nikdo neví, kolik kontraktů, které byly do offsetů zařazeny, již běželo před uzavřením smlouvy. Offsety tak mohly být jedním z bodů, který mohl celý kontrakt vylepšit, a na kterém mohla česká strana více profitovat, než tomu bylo u minulé smlouvy.

Dalším trumfem je nepochybně chystaná fúze mezi BAE a EADS. Spojením těchto korporací vznikne velký konkurent zejména americkým výrobcům. Ve finále se tak zúží počet evropských výrobců. Tento krok samozřejmě podporuje EK, která se dlouhodobě snaží zužovat konkurenční prostor svými regulačními opatřeními a nastavuje takové parametry, které může splnit méně a méně výrobců. V rámci případného tendru by tu byl velmi silný uchazeč s ještě silnější „bruselskou lobby“.

Pokud bychom shrnuli tato fakta, je nutné si otevřeně přiznat, že česká strana není tím, kdo dnes tahá za „delší konec provazu“. Kromě zvýšení daní a církevních restitucí se nám tak rýsuje další téma, které prověří schopnosti naší vlády a zejména Ministerstva obrany najít efektivní řešení. 

Autor: Tomáš Kolomazník | neděle 23.9.2012 16:39 | karma článku: 9,62 | přečteno: 831x
  • Další články autora

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma: 23,19 | Přečteno: 2706x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

20 let v NATO - jistota v nejisté době?

Minulý rok byl rokem významných výročí, která naše země slavila. Také v letošním roce si připomínáme další milníky naší historie.

7.3.2019 v 7:01 | Karma: 11,86 | Přečteno: 314x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Mnichov 1938 a stále stejná otázka, ale proč?

Jedním z významných výročí, které si připomínáme v letošním roce je Mnichov 1938. Měli jsme se bránit vojenskou silou?

25.9.2018 v 7:07 | Karma: 19,83 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Branná výchova znovu do škol?

Nová ministryně obrany Karla Šlechtová se s razancí jí vlastní ujala řízení resortu obrany. Emoce mezi veřejností a odborníky nepochybně vzbudil její návrh na opětovném zavedení branné výchovy do škol.

7.3.2018 v 7:01 | Karma: 8,03 | Přečteno: 249x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Jan Masaryk – ministr dvou tváří

V letošním roce si připomínáme řadu kulatých výročí. K těm bohužel smutným nepochybně patří smrt prvního poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka, od které uplynulo 70 let.

28.2.2018 v 7:05 | Karma: 19,01 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Řidička najela do pořadatelů půlmaratonu v Budějovicích, jednu ženu zranila

3. června 2024  16:45

Řidička terénního vozu najela v sobotu v Českých Budějovicích do skupinky lidí, kteří se jako...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik