Co když uspějí?

Představme si, že by se podařilo to, o co usiluje Holešovská výzva. Demonstrující by společnými silami, protesty, halekáním a veřejným nadáváním dosáhli odstoupení vlády, prezidenta, zkorumpovaných státních zástupců, soudců, politiků, i pochybného velení policie. Když se to z ničeho nic stane, co bude následovat?

demonstrant s transparentemAutor: Tomáš Kabát

Lidé by se radovali, považovali by to za revoluci a začali by budovat nový systém – tak jak chtěli. Zcela nový volební systém. A kdo jej vytvoří? A podle čeho? Pokud dle toho, co deklaruje Holešovská výzva nyní, mělo by nové vedení státu vytvářet nová pravidla s ohledem na to, aby měli občané větší vliv na kontrolu státu. Bude tady snaha o zřízení přímé demokracie? Ta by u nás nefungovala, nejsme Švýcarsko.

 

Ale vraťme se k problému, co by nastalo, kdyby Holešovskou výzvu adresáti vyslyšeli. Pokud najednou odejdou všichni, kdo je nahradí? A jakým způsobem bude zajištěna jejich „nezávadnost“? Když z politiky odejdou současní představitelé, nastoupí tam noví, mladí, nezkušení. Zanedlouho by se jistě euforie z tvorby nového systému přeměnila ve zděšení. Alespoň si nic jiného než katastrofu, při vedení státu organizátory protestů Holešovské výzvy, představit nedovedu. Když se nedokážou shodnout iniciátoři demonstrací, jak by to potom vypadalo, kdyby tito lidé vedli stát?

Autor: Tomáš Kabát | pátek 20.4.2012 10:10 | karma článku: 17,20 | přečteno: 1070x
  • Další články autora