Bulvár ničí důvěru osobností v média

Před časem jsem chtěl pozvat k rozhovoru další významnější osobnost. Protože již každoročně naplňuji takovou vlastní malou tradici, kterou se stala návštěva Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, napadla mě za tu dobu spousta dotazů, které bych velice rád položil osobnosti festivalu – Marku Ebenovi. Právě proto jsem nejprve s jeho manažerem, později i s ním osobně, jednal o tom, zda by rozhovor poskytl.

Bulvarni medium - sdelovaci prostredek v nemz hraji klicovou roli emoce (krev, sex) a aktualita.howstuffworks.com

Při žádostech o rozhovor prezentuji svá interview jako přátelská povídání s moderátorem, který má k hostům přístup mladého, otevřeného člověka, ale snaží se být seriózní a korektní. Většinou se snažím ze svých hostů dostat nějaké zajímavosti, nebo hosty samotné přiblížit divákům. Nikdy nebylo v mém zájmu někoho zesměšňovat nebo klást nepříjemné dotazy. Nikdy jsem neměl zalíbení v bulvární tvorbě. To, jak své rozhovory vedu, však samo o sobě nebrání jiným tabloidním médiím, vytrhnout věty mého hosta ve videu z kontextu a použít je zkresleně ve prospěch svého prodeje.

Marek Eben je známý tím, že nechává redaktory a reportéry čekat, než si je připustí k sobě. Říká se taky, že jako jeden z mála lidí v republice nechává autorizovat fotografie své osoby a při autorizaci tištěných rozhovorů striktně opravuje kontext tak, aby nic nenechal náhodě a vše bylo maximálně dokonalé. Proto jsem taky nečekal, že by při žádání o rozhovor šlo všechno hladce. Narazil jsem hned zpočátku – Marek Eben rozhovor odmítl.

Věřme, že tuto Ebenovu přehnanou opatrnost vyprovokovala právě bulvární média, která v něm vypěstovala jakousi nechuť k poskytování rozhovorů. Jako důvod, proč odmítl rozhovor pro server Mezinámi.cz, uvedl, že by se mohlo stát, že by některé z bulvárních médí mohlo vyjmout jeho věty z kontextu a následně by se odvolávalo právě na toto veřejně přístupné video, umístěné na internetu.

Pro mě měla tato slova opravdu hořkou pachuť. Poslouchala se mi velice nelibě. Ne proto, že bych si myslel, že mě pan Eben považuje za bulvárního moderátora. Koneckonců, i on sám uvedl, že kvůli tomu to není a že si to nemyslí. Problém vidím ve faktu, že příčinou strachu osobností, pozvaných na rozhovor, je existence senzacechtivých bulvárních plátků a internetových serverů. Ty celebritám dokážou kvalitně znepříjemnit život.

Jak je vůbec možné, že tyto praktiky bulváru procházejí? Skutečně lidi naplňuje čtení senzací, zkonstruovaných masovými sdělovacími prostředky, v nichž hrají klíčovou roli emoce?

Paradoxně poslední dobou slýchám stále častěji a ze všech stran, že si bulvár zasluhuje odsouzení. Právě proto mě překvapuje fakt, že jej lidé stále vyhledávají a čtou. Nedokážu si vysvětlit, jak je možné, že je deník Blesk nejprodávanějším v republice. Je to byznys. Píše prý to, co lidé chtějí číst. Je to ale skutečně tak? Opravdu chceme číst takovéto balasty? Pravděpodobně ano – prodeje mluví za vše. Kladu si tedy otázku: Má seriozní novinařina budoucnost?

 

"Čím více bude bulvár převracet výpovědi osobností, tím méně tyto osobnosti budou poskytovat rozhovory i médiím, které mají čisté úmysly."

Autor: Tomáš Kabát | neděle 29.5.2011 12:15 | karma článku: 13,75 | přečteno: 1899x
  • Další články autora