Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bulvár ničí důvěru osobností v média

Před časem jsem chtěl pozvat k rozhovoru další významnější osobnost. Protože již každoročně naplňuji takovou vlastní malou tradici, kterou se stala návštěva Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, napadla mě za tu dobu spousta dotazů, které bych velice rád položil osobnosti festivalu – Marku Ebenovi. Právě proto jsem nejprve s jeho manažerem, později i s ním osobně, jednal o tom, zda by rozhovor poskytl.

Bulvarni medium - sdelovaci prostredek v nemz hraji klicovou roli emoce (krev, sex) a aktualita.howstuffworks.com

Při žádostech o rozhovor prezentuji svá interview jako přátelská povídání s moderátorem, který má k hostům přístup mladého, otevřeného člověka, ale snaží se být seriózní a korektní. Většinou se snažím ze svých hostů dostat nějaké zajímavosti, nebo hosty samotné přiblížit divákům. Nikdy nebylo v mém zájmu někoho zesměšňovat nebo klást nepříjemné dotazy. Nikdy jsem neměl zalíbení v bulvární tvorbě. To, jak své rozhovory vedu, však samo o sobě nebrání jiným tabloidním médiím, vytrhnout věty mého hosta ve videu z kontextu a použít je zkresleně ve prospěch svého prodeje.

Marek Eben je známý tím, že nechává redaktory a reportéry čekat, než si je připustí k sobě. Říká se taky, že jako jeden z mála lidí v republice nechává autorizovat fotografie své osoby a při autorizaci tištěných rozhovorů striktně opravuje kontext tak, aby nic nenechal náhodě a vše bylo maximálně dokonalé. Proto jsem taky nečekal, že by při žádání o rozhovor šlo všechno hladce. Narazil jsem hned zpočátku – Marek Eben rozhovor odmítl.

Věřme, že tuto Ebenovu přehnanou opatrnost vyprovokovala právě bulvární média, která v něm vypěstovala jakousi nechuť k poskytování rozhovorů. Jako důvod, proč odmítl rozhovor pro server Mezinámi.cz, uvedl, že by se mohlo stát, že by některé z bulvárních médí mohlo vyjmout jeho věty z kontextu a následně by se odvolávalo právě na toto veřejně přístupné video, umístěné na internetu.

Pro mě měla tato slova opravdu hořkou pachuť. Poslouchala se mi velice nelibě. Ne proto, že bych si myslel, že mě pan Eben považuje za bulvárního moderátora. Koneckonců, i on sám uvedl, že kvůli tomu to není a že si to nemyslí. Problém vidím ve faktu, že příčinou strachu osobností, pozvaných na rozhovor, je existence senzacechtivých bulvárních plátků a internetových serverů. Ty celebritám dokážou kvalitně znepříjemnit život.

Jak je vůbec možné, že tyto praktiky bulváru procházejí? Skutečně lidi naplňuje čtení senzací, zkonstruovaných masovými sdělovacími prostředky, v nichž hrají klíčovou roli emoce?

Paradoxně poslední dobou slýchám stále častěji a ze všech stran, že si bulvár zasluhuje odsouzení. Právě proto mě překvapuje fakt, že jej lidé stále vyhledávají a čtou. Nedokážu si vysvětlit, jak je možné, že je deník Blesk nejprodávanějším v republice. Je to byznys. Píše prý to, co lidé chtějí číst. Je to ale skutečně tak? Opravdu chceme číst takovéto balasty? Pravděpodobně ano – prodeje mluví za vše. Kladu si tedy otázku: Má seriozní novinařina budoucnost?

 

"Čím více bude bulvár převracet výpovědi osobností, tím méně tyto osobnosti budou poskytovat rozhovory i médiím, které mají čisté úmysly."

Autor: Tomáš Kabát | neděle 29.5.2011 12:15 | karma článku: 13,75 | přečteno: 1899x
  • Další články autora

Tomáš Kabát

Životní úspěch? Co to vlastně je?

K čemu se hnát za životním úspěchem, když se naše priority s dobou mění? Není naopak příliš omezující, stanovovat si nějaký cíl, který mermo moci budeme považovat za životní úspěch?

7.11.2014 v 9:06 | Karma: 8,43 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Tomáš Kabát

Zahraničním novinářem na zkoušku

Organizace European youth press uspořádala v říjnu na půdě Evropského parlamentu dny mladých novinářů (European youth media days). Jednalo se o workshopy pro studenty novinařiny nebo mladé novináře ze zemí Evropské unie. Ti si vybrali druh workshopů podle svých zaměření – na výběr byly skupiny televizní, printové i rozhlasové novinařiny, fotografie a sociálních médií. Každá skupina dostala také téma, na kterém měla pracovat.

11.2.2014 v 18:02 | Karma: 4,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Nejsou vzdělávací pořady hovadina?

Už mnoho desetiletí se média využívají i pro prezentaci naukového obsahu. Za minulého režimu například druhý program Československé televize vysílal v průběhu dopoledních hodin pořady, které měly doplňovat výuku na základních školách. Díky tehdejším striktně stanoveným osnovám bylo jasné, co se žáci ve školách v daných dnech učili. Už tehdy byly ale i tyto vzdělávací pořady spíše na škodu. Místo pedagogického uchopení témat totiž často převládalo propagandistické ideologické pojetí. Doba se naštěstí změnila, vzdělávací pořady však stále příliš dobře nevzdělávají.

12.11.2013 v 18:51 | Karma: 8,81 | Přečteno: 670x | Diskuse| Média

Tomáš Kabát

Expo 1958 se komunistům vymklo kontrole

Zajímali jste se někdy o Expo 1958? V tom případě je tento článek pro vás. Vznikal jako práce do školy, ale bylo mi líto jej po odevzdání rovnou "zavřít do šuplíku". Když už jsem si s tím dal tu práci, tak to alespoň zveřejním, aby si to zájemci přečetli také. Tento článek je poněkud delší, tak si uvařte kávu a pohodlně se usaďte.

16.7.2013 v 6:18 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Kultura

Tomáš Kabát

Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

20.2.2013 v 21:04 | Karma: 4,75 | Přečteno: 345x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1645x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.