Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Všechny veřejné zakázky na web, jinak se zlepšení nedostaví

Stejně jako naprostá většina mých kolegů v Praze jsem do (nové) politické strany vstoupil v polovině loňského roku. Naše pohnutky byly v podstatě u všech podobné – zastavit zadlužování nás a našich dětí a zastavit plýtvání s veřejnými prostředky. Květnové volby přinesly až nečekanou změnu a teď je třeba držet poslancům, ministrům a premiérovi palce, že tuto historickou příležitost nepromarní v rámci stranických půtek a osobních animozit.

http://www.pooh.cz/upload/img/1000/openkrad-eu-2010-09.png

O co větší překvapení však na mne (nás) čekalo při pohledu na celopražskou, ovšem také na malé pražské radnice. Ani jsme se pořádně nerozkoukali a už se na nás vyvalila smršť „opatření posledních týdnů“. Schvalovány jsou nyní hlavně zakázky na pět let – jedna z posledních, která pozornosti trochu utekla – „O internetový portál se bude starat jedna firma (doteď dvě). Cena? 130 milionů na tři roky. Radní Richter situaci popsal tak, že již nechtěli zakázku dělit, takže to bude dělat jedna firma.

Na některé další už podal náš kandidát na primátora Zdeněk Tůma podání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jsou to podání na výběrová řízení na jednotný ekonomický systém, metropolitní síť (dohromady 700 mil. korun) a na zakázku na rekonstrukci Clam-Gallasova paláce. V hledáčku má ještě tendr, který se týká kartových služeb (opencard, nebo spíše openkrad.cz?).

To však není zdaleka všechno. Nejhorší a novináři značně opomíjená je situace okolo rekonstrukce Ústřední čistírna odpadních vod v Tróji. Nejen, že jsme přišli o 6 miliardovou (!!!) dotaci od EU, neboť jsme nestihli termín, ale navíc budeme takto platit (sta)milionové pokuty za překračování limitů znečištění v dalších letech. A teď se držte. Zakázka byla vypsána na 20 mld. korun i přesto, že existují moderní technologie ČESKÝCH firem, při kterých může hl. m. Praha na výstavbě ušetřit přes 6 mld. korun, navíc bez potřeby stávající čističku rozšiřovat a rekonstrukci provádět za plného provozu! V důsledku je také třeba zcela jednoznačně odmítnout nesmyslné vyhlášení veřejné soutěže na novou čističku, a potom až následovně další veřejnou soutěž na rekonstrukci té staré a v poslední řadě veřejnou soutěž na řešení kalového hospodářství. A vše zase směřuje pro jednu firmu. Že neuhádnete kterou?

Podobných až miliardových situací je však mnoho i na malých radnicích – namátkou z okolí mého bydliště: „Schválíme výstavbu nové radnice (1,2 mld. korun) v Praze 8, aby nová politická reprezentace peníze z privatizace bytů neprojedla (star. Prahy 8, J. Nosek)“. No jo, pane starosto, podle sebe soudím tebe…

Už jsme si nějak zvykli na to, že se o těchto projektech mluví v řádech miliard, jako bychom mluvili o limonádě za pár korun. Miliarda sem či milión tam. Přitom jsou to úplně nepředstavitelně velké peníze! Jedna miliarda v Praze je 1 000 korun na každého jejího obyvatele! Jsou to navíc opravdu naše peníze! A my všichni bychom na ně měli vidět.

Dnes, v době informačních technologií a v podstatě neomezeného přístupu na internet, by všechny smlouvy, zprávy o výběrových řízeních a samotné veřejné zakázky neměly být pouze na vyžádání, nýbrž zcela veřejné. I v naší legislativě má rozhodně přednost veřejný zájem, a tedy minimálně ty části smlouvy, ve kterých je řešeno „KDO dostal CO a za KOLIK“ musí být veřejně přístupné (viz zákon č. 106/1999 Sb. a spousta precedenčních rozhodnutí - rozsudek Nejvyššího správního soudu ČR ze dne 9. 12. 2004, či rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové ze dne 25. 5. 2001 a další).

A teď oklikou zpět k individuální zodpovědnosti, protože ta je nejdůležitější. Ne oni a my, ale každý konkrétní člověk má svou vlastní zodpovědnost. Moc chutná, jak píše L. Mňačko, a není před tím nikam úniku. Někdo odolává déle, někdo méně. Přitom řešení už bylo objeveno – vše musí být zcela veřejné. Promiňte, ne vše, ale VŠE. Jedině strach, že se na to přijde a viník bude potrestán, je lékem. Klíčová otázka: „Bude potrestán, vážení soudci?“

Není to tak, že bychom na tom byli stejně jako před dvaceti lety. Dýchá se nám svobodněji. I čistší vzduch. Rozsah komunistické korupce byl nedozírný – vždyť všechno patřilo všem. Teď je však načase se pohnout ještě dále. Říkám pokračujme, jdeme správným směrem, i když někdy poněkud klikatěji.

Autor: | pondělí 4.10.2010 12:25 | karma článku: 15,97 | přečteno: 1007x
  • Další články autora

Světlo na konci tunelu

Představte si, že váš kolega na jméno společné firmy koupí drahý vůz a s plnou nádrží, za potlesku veřejnosti, se vydá na dlouhou cestu napříč kontinentem. Jízdu si užívá, ujišťuje vás, že všechny náklady jsou zajištěny a že jede podle předpisů. V půlce své cesty vám pak s úsměvem předá řízení a vy zjistíte, že po cestě nabral tucet stopařů a že jsou vám v patách policejní vozy, neboť dotyčný po cestě párkrát projel na červenou. Bez mapy, s poloprázdnou nádrží, další benzínka v nedohlednu. Osazenstvo netrpělivě očekává příjezd do cíle, vy s oroseným čelem jedete bůhví kam...

28.1.2014 v 18:33 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Ostatní

„Gigaeskalátor“

V jistém médiu nedávno znovu recyklovali několik měsíců starou zprávu o úmyslu města vybudovat eskalátor z Nuselského údolí, který by tisíce tamních rezidentů spojil se stanicí metra Vyšehrad. Copak o to. Opakování jest matkou moudrosti. Jsem i smířen s tím, že jako politik a zástupce města jsem pod drobnohledem. A také to tak má být. Ovšem je kritika podložená relevantními argumenty a kritika balancující na vratkých nožkách domněnek.

7.1.2014 v 17:23 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Ostatní

Teskný zpěv Kolibříka

V neděli jsem v Otázkách Václava Moravce vyslechl vystoupení Pavla Béma, mého oponenta, a přiznám se, že jsem po celou dobu nevycházel z údivu. Když zazněla věta „pan Hudeček je neuvěřitelný lhář“, skousl jsem to a nereagoval prostě proto, aby se po jistě chutném nedělním obědě divákům nepřitížilo tím, že budou sledovat záplavu prázdných invektiv.

3.12.2013 v 12:02 | Karma: 30,59 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Ostatní

Co věděl prezident a kdy to věděl?

Četl jsem kdesi na facebooku toto hodnocení současné situace v sociální demokracii: „...tak přeci jen v ČSSD zabíječka bude, jen zaříznou jinou svini...“

31.10.2013 v 17:43 | Karma: 18,19 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ostatní

ANO? Ne, děkuji!

Od člena konkrétní politické strany budou má následující slova, týkající se jistých kandidátů ve volbách, znít chabě, lacině, předvídatelně. Jsem si toho plně vědom. Přesto jako občan cítím ryze sobeckou potřebu se k nadcházejícím volbám vyjádřit.

14.10.2013 v 17:34 | Karma: 12,43 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik