Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dávej, ber!

Není to jen známý diskotékový hit Sagvana Tofiho. Letošní zima poměrně dobře prověřila mnohá rozhodnutí politiků, která se přijímala za tepla … (a hezky v teplíčku).

Praha 6 má téměř 400 kilometrů chodníků. Přesně 375 kilometrů. Ty se dají uklízet různým způsobem. Najmete soukromou firmu a zaplatíte jí 200 milionů korun. Když dostanete množstevní slevu, tak 150, možná i „jen“ 120 milionů. My jsme zvolili kombinovanou metodu. Na něco jsme najali úklidové firmy a o zbytek se podělili placení dobrovolníci. Ti dostávali měsíčně 2000 tisíce korun za to, že byli neustále ve „sněhové“ pohotovosti a 500 Kč za den, kdy skutečně vyrazili na svůj čtyřsetmetrový úsek. Celá ta „sranda“ – jíž se povedeně říká Kuberův zákon - přišla obecní šestkovou pokladnu na 21 milionů korun. Jsme u nás na takový diverzifikovaný systém úklidu hrdí. Sami jsme si ho ve svízelné situaci vynalezli. Je efektivní a hlavně jde o nejlevnější a nejrychlejší způsob, jak si poradit se sněhem v situaci, kdy tuto povinnost stát hodil na obec, aniž se ptal, kde na to vezme čas, peníze, lidi a prostředky. Jsme pyšní, že jsme si snad chytře poradili, ale hloupost je, že jsme to vůbec byli donuceni dělat.

Proč o tom ale píši? Na jaře 2009 dal parlament novelou zákona obcím možnost podstatně zvýšit daně z nemovitostí. Což většinou města a další obce i městské části nevyužily, protože nechtěly zbytečně zatěžovat obyvatele a hlavně majitelé nemovitostí, kteří mají i tak starostí nad hlavu (a tenkrát dokonce ještě měli uklízet i sníh před vlastním domem). Jenže přišla krize a parlament, aby zalepil díru ve státním rozpočtu, zvedl daň z nemovitosti na dvojnásobek. Teoreticky tak i do naší kasy přitekla slušná suma - 34 nových miliónů. Jenže…

Místo toho, abychom, když už ty peníze tady jsou, je využívali na jiné věci, většinu z toho, co máme z nemovitostí navíc, zase obratem vrátíme do zimních „chodníků“. Místo sedmdesáti milionů máme zase jen těch původních 34 plus nějakých šest milionů, které nám zbudou po odečtení plateb za zimní úklid.

Nula od nuly (téměř) pošla. Reálný užitek jak z chodníkového zákona i z dvojnásobení nemovitostní daně ale občan nemá. Na jedné straně se od něho něco vybere a na straně druhé to vyletí komínem, nebo chcete-li sněžnou frézou…

Člověku obyčejnému, ne člověku parlamentnímu, zůstává často rozum stát. Jeho obec sice teoreticky zbohatne, na druhé straně mu jeho bohatství díky „prozíravému“ státu zase hned uzmeme. Navíc za víc peněz, které od něho stát vybere, dostane méně služeb. Sice se nejdřív řekne, že ho zbavíme povinnosti platit za chodníky, jejich úklid i škody, které si na chodnících způsobí občané, na straně druhé mu hned pustíme žilou, abychom na to, co kdysi lidé dělali sami, vůbec měli. V konečném důsledku to stojí víc, než před novelami.

Občas by to chtělo „být normální“. Chápu, že literu zákona lze vykládat všelijak a advokáti se nějak živit musejí. Ale on obyčejný „selský“ rozum úplně nerozumný není. Většinou si na věci jednoduché vystačí s teorií, že jedna a jedna jsou dvě. Když se do toho vloží „odborníci“, najednou zjistíme, že jedna a jedna mohou být tři a více! Ale v parlamentu občas pojde i nula od nuly, jak vidno.

Nejde přitom o sníh, nejde o dvojnásobně zvýšené daně majitelům nemovitostí, co starostmi i tak neví, kam dřív skočit. Jde o princip práce současných parlamentních ryb, co z malostranského akvária nevystrčí zřejmě ani nos. Krmení dostanou shora do krmítka a tak asi z nudy, a aby nezapomněly plavat, si samy vyrobí problém - pod heslem „pojďme pomáhat komukoliv“ (aniž se kohokoliv ptají, zda po jejich dobru touží), ten problém pak napravují záplatou, která je ještě horší … a tak do nekonečna. Obyčejní lidé vůbec nerozumí, co to v tom parlamentu vyvádějí a v parlamentu nerozumějí, proč jim lidé nerozumějí a zeptat se zdráhají - inu, ryby, s lidmi přece nemluví.

Autor: Tomáš Chalupa | neděle 28.3.2010 19:00 | karma článku: 13,05 | přečteno: 1268x
  • Další články autora

Tomáš Chalupa

Pláč na špatném hrobě

V rozhovoru pro deník Právo si ústavní soudkyně Eliška Wagnerová posteskla, že lidé u nás „jen nadávají v hospodách“, místo aby „dali se dohromady a vyjádřili svůj názor“.

23.3.2012 v 14:18 | Karma: 21,85 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Bursík a zelení kostlivci na životním prostředí

Musím reagovat na slova bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, který pronesl v rozhovoru pro magazín MF DNES názor, že mé působení v úřadu ministra "pozici ministerstva životního prostředí oslabuje, nebo ministerstvo svým konáním dokonce likviduji".

8.9.2011 v 14:39 | Karma: 24,18 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Farmářské trhy jsou pro lidi

Dokazovat, že farmářské trhy, jejichž rozjezd v různých koutech naší země podporuje Ministerstvo životního prostředí dotacemi z revolvingového fondu, jsou trefou do černého, je jako nosit dříví do lesa: stačí zavítat mezi jejich návštěvníky, nahlédnout do plných košíků, postavit se do fronty u stánků a poslechnout si, co si lidé říkají. Málokterý státem podpořený záměr se může pochlubit takovou odezvou u obyvatelstva.

15.7.2011 v 16:19 | Karma: 8,86 | Přečteno: 1085x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Hazard: jistota desetinásobku

Rychlá řešení neexistují. Nepatřím k těm, kteří příliš touží po regulaci trhů, s hazardní branží mám však přeci jen trochu potíž. Nelze totiž vidět jen stránku finanční, jde též o dopady na rodinu, zaměstnání nebo o závislost, alkoholismus, vandalismus nebo drobnou a větší kriminalitu vedoucí k získávání prostředků k hazardu.

22.9.2010 v 13:40 | Karma: 16,33 | Přečteno: 1401x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Cílem je nalézt rozumné, efektivní, moudré i odvážné řešení

Je dobře, že došlo k reinkarnaci diskuse o nové budově Národní knihovny podle projektu architekta Jana Kaplického. Můj postoj je neměnný od samého prvního počátku. V tom mám výhodu proti ostatním politikum, kteří o něm začali diskutovat či přemýšlet až teď, před volbami. Tedy jasně a stručně:


21.7.2010 v 13:10 | Karma: 8,47 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1950x
Studoval žurnalistiku, politologii a historii, promoval na právech. V roce 1997 působil v pozici mluvčího Vlády ČR. Od roku 2002 je starostou Prahy 6, od roku 2006 člen Zastupitelstva hlavního města Prahy. Od roku 1992 je členem ODS.

Seznam rubrik