Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pláč na špatném hrobě

V rozhovoru pro deník Právo si ústavní soudkyně Eliška Wagnerová posteskla, že lidé u nás „jen nadávají v hospodách“, místo aby „dali se dohromady a vyjádřili svůj názor“.

Inu, nezodpovědné tlachání se, jak známo, na hospodu neomezuje, běžně ho můžeme slyšet také v jiných společenských zařízeních, žádné nevyjímaje. Obsah hospodských výšplechtů je odnepaměti stejný: bejvávalo dobře, nyní je všechno rozkradeno a vytunelováno, dříve se lidé měli rádi, navzájem si pomáhali, teď každý myslí jen na sebe, apod. Hospodský žvanil má ve věci jasno a žádný pohled z okna na kvetoucí krajinu, žádná statistika mu nevyvrátí přesvědčení, že všechno jde od deseti k pěti. V podání ústavní soudkyně to nevypadá ani o trochu kultivovaněji: reformy současné vlády, které oceňují uznávaní odborníci a ratingové agentury, jsou prý „šílené, asociální a já nechci žít ve státě, který se chová jako asociál…Tyto reformy mnoho lidí uvádějí do opravdové bídy. Vidíme to dnes a denně. V takto spravovaném státu žít prostě nechci.“

     Nevím, zdali paní Wagnerová zakouší tento hořký pocit až nyní, za koaliční vlády Petra Nečase, anebo s ním žije po celých posledních dvacet let, či přece jenom se jí lépe a volněji dýchalo za vlád Zemana, Špidly, Grosse a Paroubka? Na politické sympatie má právo každý a ani paní Wagnerová se netají tím, že je ve své praxi vždy prosazovala. Postavení ústavního soudce předpokládá ovšem z definice jistou soudnost a intelektuální strukturovanost. Žalostně blábolivě působí pokusy doktorky Wagnerové přiblížit čtenářům úlohu Ústavního soudu v našem právním systému: „Naše ústava vyšla z názoru starého několik set let, že i většina se může dopouštět tyranie, může zvlčit. Filozofie naší ústavy je proto založena na tom, že rozhodnutí se přijímají většinovým způsobem, avšak zároveň je třeba mít i respekt k právu menšiny a jednotlivce.“ Co věta, to nabubřelá banalita a faktická chyba. Představy paní Wagnerové o nejvyšší soudní instanci jako o areopagu spravedlivých, nadanému papežskou neomylností a stojícímu nad většinovou, často zvlčilou společností, není z tohoto světa. Ústavní soud je právní, nikoli mravní pojistkou. Však i tam se rozhoduje většinovým hlasováním, i tam vzlíná lidská zvlčilost. Spíš než poslední instancí pravdy a esencí filozofických idejí, na nichž je založena moderní společnost (zdaleka ne tak dlouho, jak se domnívá paní doktorka), je Ústavní soud justiční pojistkou, jež je odvozeninou a pokračováním politického systému, nikoli jakousi jeho ideální protiváhou. Tak třeba ústavní právo Kanady, které by Eliška Wagnerová měla znát důvěrně, zahrnuje tzv. „vzdorovou doložku“ (notwithstanding clause), která umožňuje vládě rozporovat obzvlášť sporné nálezy Nejvyššího soudu, především právě z oblasti menšinových práv. Věcná diskuse je však sotva možná s člověkem, který zcela vážně proti současnému stavu České republiky staví údajně bukolické prvorepublikové poměry: „Tato republika byla v roce 1918 zakládána na humanismu…A když se dneska podívám, jestli jsou tu aspoň zbytky humanismu? Máme tedy nárok na to, abychom přežívali dál?“ Jenže první republika byla ve svém zeměpisném okolí tak neobyčejně úspěšná právě proto, že se ve své ekonomické a sociální politice řídila zhruba stejnými racionálními pravidly jako současná reformní vláda a málo dbala nářku těch, kteří jí spílali do asociálů. A že jich nebylo málo…

     „Moje generace“ – říká doktorka Wagnerová – „je ta nejhorší. Na nás dopadlo všechno, se vším všudy.“ To je možná pravda, ale určitě to všechno se vším všudy nedopadlo na každého stejně. Znám mnoho příslušníků téže generace, kteří si zachovali jasný a kritický um a schopnost pregnantně artikulovat myšlenky o mnoho poschodí vyšší než jsou hloupé hospodské řeči. Právě pro to, co mají za sebou, dívají se na naši současnost s větším pochopením, větší pokorou a s větší nadějí než odcházející ústavní soudkyně. Eliška Wagnerová vyhrožuje, že i po odchodu zůstane ve veřejném prostoru. Už se těším na dobu, až za tvorbu zákonů ponese plnou spoluodpovědnost.

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí

 

Autor: Tomáš Chalupa | pátek 23.3.2012 14:18 | karma článku: 21,85 | přečteno: 1249x
  • Další články autora

Tomáš Chalupa

Bursík a zelení kostlivci na životním prostředí

Musím reagovat na slova bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, který pronesl v rozhovoru pro magazín MF DNES názor, že mé působení v úřadu ministra "pozici ministerstva životního prostředí oslabuje, nebo ministerstvo svým konáním dokonce likviduji".

8.9.2011 v 14:39 | Karma: 24,18 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Farmářské trhy jsou pro lidi

Dokazovat, že farmářské trhy, jejichž rozjezd v různých koutech naší země podporuje Ministerstvo životního prostředí dotacemi z revolvingového fondu, jsou trefou do černého, je jako nosit dříví do lesa: stačí zavítat mezi jejich návštěvníky, nahlédnout do plných košíků, postavit se do fronty u stánků a poslechnout si, co si lidé říkají. Málokterý státem podpořený záměr se může pochlubit takovou odezvou u obyvatelstva.

15.7.2011 v 16:19 | Karma: 8,86 | Přečteno: 1085x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Hazard: jistota desetinásobku

Rychlá řešení neexistují. Nepatřím k těm, kteří příliš touží po regulaci trhů, s hazardní branží mám však přeci jen trochu potíž. Nelze totiž vidět jen stránku finanční, jde též o dopady na rodinu, zaměstnání nebo o závislost, alkoholismus, vandalismus nebo drobnou a větší kriminalitu vedoucí k získávání prostředků k hazardu.

22.9.2010 v 13:40 | Karma: 16,33 | Přečteno: 1401x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Cílem je nalézt rozumné, efektivní, moudré i odvážné řešení

Je dobře, že došlo k reinkarnaci diskuse o nové budově Národní knihovny podle projektu architekta Jana Kaplického. Můj postoj je neměnný od samého prvního počátku. V tom mám výhodu proti ostatním politikum, kteří o něm začali diskutovat či přemýšlet až teď, před volbami. Tedy jasně a stručně:


21.7.2010 v 13:10 | Karma: 8,47 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Praha je na Galileo připravena

Genius loci, strategické umístění, dopravní obslužnost, cena pronájmu a tradice v oblasti vesmírného výzkumu dělají z Prahy připraveného kandidáta na umístění evropského navigačního systému Galileo na svém území.

12.5.2010 v 11:00 | Karma: 7,08 | Přečteno: 966x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1950x
Studoval žurnalistiku, politologii a historii, promoval na právech. V roce 1997 působil v pozici mluvčího Vlády ČR. Od roku 2002 je starostou Prahy 6, od roku 2006 člen Zastupitelstva hlavního města Prahy. Od roku 1992 je členem ODS.

Seznam rubrik