Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hazard: jistota desetinásobku

Rychlá řešení neexistují. Nepatřím k těm, kteří příliš touží po regulaci trhů, s hazardní branží mám však přeci jen trochu potíž. Nelze totiž vidět jen stránku finanční, jde též o dopady na rodinu, zaměstnání nebo o závislost, alkoholismus, vandalismus nebo drobnou a větší kriminalitu vedoucí k získávání prostředků k hazardu.

Obecně závaznou vyhláškou sice mohou města a obce rozhodovat o tom, kde mohou být zařízení nabízející hazardní hry, problém je v tom, že tak mohou učinit jen v případě výherních hracích přístrojů - to jsou ty staré mašiny, kam se hážou mince a kterým se přezdívá jednoruký bandita. Nic víc. A tak se stalo, že tam, kde jsme se snažili hazardu zbavit, nahradili podnikavci hrací automaty videoloterijními terminály. To je takový složitý hrací automat, kde místo koleček, drátů a kasičky na peníze jsou obrazovky, tištěné spoje a virtuální účet kdesi. Na těch starých automatech můžete prohrát za večer stovky až tisíce. Na těch nových za pár minut stovky tisíc. Na umístění těchto automatů nemá obec žádný vliv. Může si je instalovat, kdo chce, jak, kdy a kde chce. Stačí jen dostat povolení z ministerstva financí, a to zájem obce neřeší.

Podobně jako některé jiné městské části jsme v Praze 6 vyhlásili hazardu "nulovou toleranci". Někde k tomu přistoupili tak, že zakázali hrací přístroje všude. Dopadlo to tak, že mají videoloterijních terminálů dokonce více než původních automatů. A budou se jich těžko a dlouho zbavovat.

V Praze 6 jsme se rozhodli, že budeme útočit na nejslabší místa hazardu a tam, kde je hazard nejnebezpečnější. Omezili jsme automaty hlavně v restauracích, kam se k nim dostanou i děti a kde mají otevřeno, jak chtějí. Pro hospodské je pořízení videoloterijního terminálu přece jen velká investice a nevyplatí se jim. I když i tady si můžeme klást otázku, jestli výrobci a obchodníci nezvolí časem politiku nulových rabatů a cen nižších než výrobní, aby zajistili co největší rozšíření přístrojů. Cosi ve stylu drogových dealerů, kteří v počátcích nabízejí drogy nováčkům zdarma, nebo za symbolickou cenu.

V hernách, z nichž některé jsme zatím ponechali (mnohé jsme zrušili z jiných důvodů, například byly u škol nebo byly v obecním), jsou přísná pravidla - nesmí tam nikdo mladší 18 let, otevírací doba je jen od čtyř odpoledne do půlnoci. A tak herny žijí a "užívají" si svých hracích přístrojů. Až přijde potřebná novela, skončíme i s těmi. Tady platí ono okřídlené "kdo si počká, ten se dočká".

Rychlá řešení neexistují. Nepatřím k těm, kteří příliš touží po regulaci trhů, s hazardní branží mám však přeci jen trochu potíž. Nelze totiž vidět jen stránku finanční, jde též o dopady na rodinu, zaměstnání nebo o závislost, alkoholismus, vandalismus nebo drobnou a větší kriminalitu vedoucí k získávání prostředků k hazardu.

Přesto si myslím, že postup obcí v souvislosti s omezením hazardu by neměl být plošný, krátkozrace a krátkodobě populisticky razantní a rychlý. Žádná rychlá řešení (ostatně jako u všech nežádoucích společenských jevů) neexistují. Pokud bychom najednou zakázali staré výherní hrací přístroje, velmi rychle by jejich místo zaplnily neomezené loterijní terminály. V roce 2008 bylo v Praze 683 terminálů. Po "povolení" jejich existence tehdejším ministrem financí Kalouskem narostly do roku 2010 na desetinásobek. Přitom po zavedení regulace například v Praze klesl počet starých automatů ze zhruba 8400 na necelých 6100. Terminály přibyly o celých 1000 procent a hodně převýšily počet hracích přístrojů v Praze ještě před jejich omezováním.

Jsem zastánce "nulové tolerance", ale chci se ohradit proti tomu, že jsme já a mně podobní označováni za hrobaře volné soutěže. Nulová neznamená okamžitá, neznamená to, že do heren, restaurací a kasin (mimochodem - Praha jich má 110, zatímco třeba Varšava 29, Vídeň jen jedno) naběhnou komanda a zlikvidují výrobní prostředky podnikatelům, jak je často prezentováno. Domnívám se, že daně odevzdané do státní pokladny z heren a kasin ani zdaleka nepokryjí škody, které z této specifické branže vyplývají.

Autor: Tomáš Chalupa | středa 22.9.2010 13:40 | karma článku: 16,33 | přečteno: 1401x
  • Další články autora

Tomáš Chalupa

Pláč na špatném hrobě

V rozhovoru pro deník Právo si ústavní soudkyně Eliška Wagnerová posteskla, že lidé u nás „jen nadávají v hospodách“, místo aby „dali se dohromady a vyjádřili svůj názor“.

23.3.2012 v 14:18 | Karma: 21,85 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Bursík a zelení kostlivci na životním prostředí

Musím reagovat na slova bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, který pronesl v rozhovoru pro magazín MF DNES názor, že mé působení v úřadu ministra "pozici ministerstva životního prostředí oslabuje, nebo ministerstvo svým konáním dokonce likviduji".

8.9.2011 v 14:39 | Karma: 24,18 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Farmářské trhy jsou pro lidi

Dokazovat, že farmářské trhy, jejichž rozjezd v různých koutech naší země podporuje Ministerstvo životního prostředí dotacemi z revolvingového fondu, jsou trefou do černého, je jako nosit dříví do lesa: stačí zavítat mezi jejich návštěvníky, nahlédnout do plných košíků, postavit se do fronty u stánků a poslechnout si, co si lidé říkají. Málokterý státem podpořený záměr se může pochlubit takovou odezvou u obyvatelstva.

15.7.2011 v 16:19 | Karma: 8,86 | Přečteno: 1085x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Cílem je nalézt rozumné, efektivní, moudré i odvážné řešení

Je dobře, že došlo k reinkarnaci diskuse o nové budově Národní knihovny podle projektu architekta Jana Kaplického. Můj postoj je neměnný od samého prvního počátku. V tom mám výhodu proti ostatním politikum, kteří o něm začali diskutovat či přemýšlet až teď, před volbami. Tedy jasně a stručně:


21.7.2010 v 13:10 | Karma: 8,47 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Chalupa

Praha je na Galileo připravena

Genius loci, strategické umístění, dopravní obslužnost, cena pronájmu a tradice v oblasti vesmírného výzkumu dělají z Prahy připraveného kandidáta na umístění evropského navigačního systému Galileo na svém území.

12.5.2010 v 11:00 | Karma: 7,08 | Přečteno: 966x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1950x
Studoval žurnalistiku, politologii a historii, promoval na právech. V roce 1997 působil v pozici mluvčího Vlády ČR. Od roku 2002 je starostou Prahy 6, od roku 2006 člen Zastupitelstva hlavního města Prahy. Od roku 1992 je členem ODS.

Seznam rubrik