Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z oranžového pekla do modrého očistce

Tento týden byl tak nabitý událostmi, že jsem vzdal snahu komentovat každou samostatně a zkusím, poprvé ve svém životě, napsat jakýsi sumář všeho zajímavého, co mne oslovilo.

Sobota 29.5. – Oranžové peklo - Pyrrhovo vítězství ČSSD ve volbách přineslo  nečekanou reakci pana Jiřího Paroubka – odstoupil. Doslova všichni občané – bez rozdílu rasy, pohlaví, náboženství i politického zaměření – si oddechli. Skutečnost, že pan Paroubek nebude zastupovat náš stát v jakékoliv významnější pozici než jako „řadový poslanec“ ve mně na chvíli vzbudila národní hrdost. Jak se později ukázalo, tak předčasně. ČSSD si zažívá své peklo na zemi a přiznává faktickou porážku. Na druhou stranu ani ODS nedopadla nikterak slavně a rozhodně není její zásluhou, že v součtu pravice zjevně zvítězila.

Neděle 30.5. – Modrofialové nebe – den plný naděje a optimismu, kdy na nás z povolební debaty lídrů vítězných stran sálala pozitivní energie a vůle spolupracovat – tedy z pánů Nečase (modrá), Johna (bleděmodrá) a Schwarzenberga (dle barev  ČT fialová). Magické číslo 118 se skloňuje ve všech pádech a na dost místech v ČR se slaví, jinde zase nadává. Jen pan John se ještě prohlásí krizovým manažerem ČR aniž by o to kdokoliv stál, ostatní pánové ho u toho blahosklonně nechají. Pan Sobotka se odvolává na ústavní zvyklosti a politickou korektnost – chce dostat první pokus. Pan Filip po většinu dne mlčí – ví, že prohrál a o jeho hlasy nikdo nestojí.  V odpoledních hodinách si všichni pražané oddechli podruhé – Pavel Bém odstoupil z čela pražské ODS. Že bychom byli na cestě do politického ráje a budou nám vládnout opravdu schopní, korektní a spravedliví?

Pondělí 31.5. – Prezidentské kolečko – tento den pan prezident Václav Klaus vedl rozhovory se všemi lídry vítězných stran. Pan Sobotka opět s odvoláním na fakt, že ČSSD vyhrála volby a na ústavní zvyklosti ČR požádal prezidenta o pověření jednat o vládě. Pan prezident mu toto pověření neudělil, stejně tak ani nikomu jinému z lídrů. Můj osobní názor je (k pondělnímu datu, silně ovlivněn výjimečně korektním politickým jednáním Jiřího Paroubka), že by ČSSD měl pan prezident toto pověření v rámci politické korektnosti nabídnout. Zároveň by ale i ČSSD, v rámci té samé politické korektnosti měla přiznat, že ho nemůže efektivně využít a toto pověření nepřijmout. To bych ale chtěl najednou příliš mnoho korektnosti od našich politiků. Nu což….tak politický ráj to asi nebude, ale šance na slušnou politickou reprezentaci, na kterou budeme hrdí tu pořád je.

Hydrometeorologové předpovídají na příští čtyři dny déšť, zejména na severní Moravě v oblasti Beskyd. Část voličů přestává slavit či nadávat a začíná se rozhlížet po pytlích s pískem, stěhovat nábytek a obecně se chystat na další (v pořadí již druhou) velkou vodu.

Úterý 1.6. – Den dětí – Prší! Snad úplně všude a ze všech stran. I z médií tryskají proudy – nikoliv vody ale názorů, komentářů a rozborů na téma kdo, proč, jak koho volil a kdo s kým a jak bude vládnout. Na modrofialovém nebi se objevuje první mráček v podobě tolerance VV. Zároveň se teprve nyní začala média zabývat i jinými členy VV a tak se dovídáme o Vítu Bártovi a jeho přítelkyni Kateřině Klasnové, slečně Kristýně Kočí, která ve svých 25 letech je jistě plně fundována vést jednání o vládě ČR. Objevují se spory o ministerstvo vnitra a padají první ultimata – protikorupční balíček. VV a TOP09 si vyměňuji navštívenky přes media a čtenář volič si chrochtá, jak je to fajn, když se o vládě jedná prostřednictvím medií.

Na Moravě se v mezidobí zdvihá voda řek, říček i potoků. Lidí, které přestává zajímat politika a dávají přednost ochraně svých životů a majetku, přibývá.

Středa 2.6. – Modrofialová dohoda – opět je tu politicky čisté modrofialové nebe, bez mráčku na které září slunce shody.  To jen počasí jaksi nerespektuje rozpoložení našich politiků a tvrdošíjně si prší. Skrze mraky a padající vodu není nic vidět. Tak pánové John, Nečas a Schwarzenberg předstupují před novináře a hrdě ukazují podepsané prohlášení o tom, že budou společně hledat vládu a ustanoví vyjednávací expertní týmy. Oči všech novinářů se upírají na předsedy stran, koho jmenují, ale jména z nich ne a ne dostat. Oči všech politiků se upírají k hradu, koho pan prezident pověří sestavením vlády, ale jméno ne a ne dostat.

Oči všech lidí se upírají k nebi – kdy přestane pršet a ono jaksi ne a ne. Politika je fajn, když je na ní čas. A ten teď bohužel Moravané nemají. Češi jsou na tom krapet lépe, ale jen dočasně, neboť vítr fouká od východu. Zdvíhat se mají tak postupně i řeky na jihu Čech.

Jiří Paroubek zjistil, že už dva dny o něm v novinách moc nepíšou a obratem napsal sáhodlouho stať o tom, proč prohrál volby. Na pár drobných důvodů sice pozapomněl, ale přece nemůžeme chtít po Jiřím Paroubkovi další dávku sebereflexe, než jakou předvedl v sobotu. Tím si totiž sebereflexi vybral na deset let dopředu. V duchu jsem se si vynadal, že jsem chvíli pochyboval o svém názoru na tohoto pána.

Morava hlásí vodní peklo – druhá povodeň udeřila a vzala tři životy. Co alespoň poslat DMS?

Čtvrtek 3.6. – Modrý očistec– pan Nečas se podruhé setkal s panem prezidentem, který se zájmem vyslechl posun v jednání o Modrofialové trojkoalici a neučinil nic. U oranžových prasklo to, co většina lidí věděla už dávno. Nemají prachy na zaplacení kampaně. Vrchní rozpočtář Sobotka s téměř geniálním volebním manažerem Tvrdíkem se konečně dopočítali pravdě – čekali krapet více hlasů, resp. peněz za ně. Jakoby mimoděk pan Sobotka prohlásil, že ČSSD navrhne vedení strany, aby se stáhla z vyjednávání o vládě. Sice nevím, jak je možné se stáhnout z vyjednávání, kam jste nebyli přizváni, ale zaplať pánbůh, že je toto prohlášení na světě. Sice to mohl udělat už v pondělí, ale asi měl dobrý důvod počkat do středy. Vznikají expertní týmy – některá jména budí opravdu hodně otázek, tedy alespoň ve mně a vzhledem k množství článků i mnoha dalších.  

Na Moravě povodeň pokračuje, v Čechách prší, ale přišla první dobrá zpráva – má přestat pršet.

Snad máme to nejhorší, jak Moravané tak i celý národ,  za sebou. Teď nás sice čeká očistec, ale jak se říká: Pořád lepší očistec, než peklo.

Pátek 4.6. – Co kdybychom šli pracovat? Já vím, pátek už je skoro víkend. Ne nebudu věštit budoucnost. Sám jsem totiž zvědav, co pátek přinese. Jen doufám, že to bude méně vody a více dobrých zpráv.

Při psaní tohoto článku jsem si vzpoměl na jeden vtip, který jsem slyšěel v roce 2002 při povodních v Čechách:

Politici se přou, proč jsou v poslední době tak často v České republice povodně. Vzájemně se obviňují až  KDU ČSL napadne, že se půjdou zeptat Boha, proč tak často sesílá velkou vodu na tuto zem. Sestaví tedy delegaci a už si to mašírujou do nebe zeptat se pána Boha.

Bůh vyslechne jejich dotaz, chvíli se zamyslí a pak se ptát: Odkud, že to přesně jste? Z České republiky, střed Evropy, zní hrdě odpověď.

Bůh vezme do ruky velkou knihu počasí, chvilku v ní listuje...Čečensko, Černá Hora, Československo..aha to mám škrtnutý Česká Republika, už jsem to našel. Chvilku čte a pak se ptá: Říkáte povodně?  Ano, velké povodně, spousty vody, opět jednohlasně odpoví politici. Tak to je v pořádku! dí na to Bůh.

Politici jsou velmi zaraženi, neboť takovouto odpověď nečekali, až to nevydrží Kalous a zeptá se: Bože, jak  to v pořádku? To přeci není v pořádku!

Bůh vcelku trpělivě: Jak to že ne? Tady to mám černém na bílé - Česká Republika - bordel, sarjart, hnus, nedá se tam dejchat - alespoň jednou ročně pořádně spláchnout.

Tímto bych se chtěl omluvit za vtip všem Moravanům - vím že Vám teď není do smíchu. Věřím však, že časem opět bude.

 

Autor: Tomáš Balvín | čtvrtek 3.6.2010 17:25 | karma článku: 16,53 | přečteno: 1314x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik