Hašek na hrad! Tedy vlastně na svaz...

Volby do čela Českomoravského fotbalového svazu proběhly už v sobotu, první velké změny se však odehrály teprve včera. A další se chystají, jde zejména o obsazení židle reprezentačního trenéra tou správnou osobu. Bude jí Karel Jarolím? A je správné, povede-li tento nekompromisní trenér reprezentaci - a zároveň klub?

Výsledky voleb do výkonného výboru ČMFS mě potěšily, nicméně některá vyjádření nových členů i dalších osob mě dosti nemile zaskočila. Ano, mluvím zejména o jmenování nového reprezentačního trenéra, a to v osobě Karla Jarolíma, t. č. kouče mistrovské Slavie Praha.

Upřímně a na rovinu říkám, že nesouhlasím s tím, co prosazují pánové Petr Doležal (člen VV za kluby GL a II. ligy a generální ředitel SK Slavia Praha) a Tomáš Rosen (předseda představenstva SK Slavia Praha). Tedy jakési ultimátum, že Jarolíma reprezentaci propůjčí pouze v případě, že tento bude zároveň i nadále trénovat pražský celek a uzná-li za vhodné věnovat se více klubu, bude mu to umožněno. Navíc si stanovili další podmínku, a to časovou, tj. že Jarolím povede reprezentaci do MS v Jihoafrické republice v příštím roce.

Tak za prvé se mi nelíbí fakt, že se oba představitelé mistrovského celku chovají, jako kdyby byl Jarolím jakýmsi jejich majetkem bez vlastní vůle a svobody (slova). Vždyť oni mu vlastně diktují, na jaké podmínky má a nemá přistoupit, bez ohledu na to, co si o nabídce stát se koučem reprezentačního áčka myslí on sám! Já samozřejmě chápu, že je Jarolím zaměstnancem Slavie, nicméně je stále "pouze" zaměstnancem, nikoliv otrokem, a tak by k tomu asi taky měl mít šanci něco říct, ne?

Za druhé se mi ani trochu nelíbí, že by reprezentační kouč měl "sedět na dvou židlích". A to ani v případě, že by ta druhá, klubová, patřila třeba Spartě nebo Ostravě (Brnu, Jablonci atd.), to podotýkám hned na začátku. Mám totiž určitou představu o tom, co by vlastně měl reprezentační trenér ve své funkci dělat, stíhat a zvládat - a při nejlepší vůli není v lidských silách tuto mou představu naplnit, bude-li člověk tu práci vykonávat jen na půl úvazku. Reprezentační trenér by měl jezdit po světě, sledovat hráče, o nichž si myslí, že by reprezentaci prospěli, sledovat výkonnost současných reprezentantů, sledovat soupeře, promýšlet si taktiku, rozestavení, způsob hry... A to prostě není možné zvládat, když musím sedm dní v týdnu být někde na stadionu v Praze a trénovat tam Vlčka, Suchého, Hlouška a spol.

A za třetí se obávám další ne nepodstatné věci - jistého uspokojení, dá-li se to tak označit. Pokud totiž současný VV schválí návrh pánů Doležala a Rosena a dosadí do funkce trenéra národního týmu muže, který povede v průběhu sezóny i klub, může se stát, že o případnou změnu pak už nebude zájem. Tedy že dojde k jistému uspokojení ze stavu, který nastane coby "přechodný". Nikde však není psáno, že bude Slavia v létě 2010 ochotná Jarolíma uvolnit k reprezentaci na plný úvazek a na druhou stranu by byla škoda jmenovat nyní trenéra, který provede reprezentaci kvalifikací - a pak ho odvolat, resp. s jeho službami již nepočítat. Obzvlášť půjde-li o osobu možná lehce kontroverzní, nicméně velice schopnou a respektovanou.

V mé hlavě se tedy rodí dosti důležitá otázka, na kterou však ne a ne najít ideální odpověď. Riskovat a Jarolíma k reprezentačnímu kormidlu pustit, byť jen napůl, nebo se na Jarolíma vykašlat a najít jiného kandidáta na křeslo nejvýše postaveného kouče v zemi, který není vázán v klubu? V současné době u mě mírně převládá druhá varianta. A dokonce i vím, koho bych ve funkci šéfa lavičky reprezentačního áčka ráda viděla namísto slávistického kouče - Františka Komňackého

Co myslíte Vy?

P. S.: I pro Komňackého samozřejmě platí výše uvedené, tj. že k reprezentaci by měl přijít pouze v případě, že se vzdá trénování v klubu, v jeho případě v Jablonci. A uvádím ho nejen pro jeho očividné trenérské kvality, ale také protože jsem přesvědčena, že Pelta by Komňackého pro potřeby reprezentace uvolnil bez větších debat a ultimát (na rozdíl od dvojice Rosen - Doležal v případě Jarolíma).

AKTUALIZACE ZE DNE 2. 7. 2009, 12:18
Karel Jarolím se možnosti trénovat reprezentaci vzdal. Popravdě řečeno to pokládám za rozumné, snad nové vedení ČMFS nalezne jiného vhodného trenéra, který reprezentaci povede na plný úvazek a dlouhodobě.

Autor: Barbora Tesnerová | úterý 30.6.2009 15:49 | karma článku: 13,09 | přečteno: 1430x