Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotbalové resumé

Včera večer vstoupili naši fotbalisté do kvalifikace o účast na MS 2010 konané v Jihoafrické republice (pokud se tedy stihnou postavit stadiony a silnice) a ze severoirského Belfastu si přivezli bod. Ještě o den dříve pak česká jednadvacítka bojovala v Uherském Hradišti s týmem Ukrajiny o postup do baráže o ME 2009 ve Švédsku, bohužel marně...

Začněme Lvíčaty. Ta měla před posledními dvěma zápasy ve skupině výbornou výchozí pozici a k postupu do baráže jim stačilo získat 3 body. Že to bude v Turecku více než těžké, bylo jasné hned od začátku, a tak prohra 0:2 asi nikoho ani moc nepřekvapila. Nicméně vyhrát na domácím hřišti se soupeři z Ukrajiny rozhodně nebylo nereálné, konečný výsledek 0:1 a třetí místo v tabulce bez možnosti postupu na mistrovství Evropy tedy bylo velkým zklamáním. Co je platné, že měli kluci šancí jako much na dortu v horkém letním dni a že jim tentokrát skutečně chyběla ona pověstná kapička štěstí.

EURO U-21 odvál vítr z východu a Lvíčata v čele s kapitánem Martinem Fillem se stala za posledních 8 let prvním českým výběrem této věkové kategorie, který nepostoupil ani do baráže o závěrečný turnaj. Možná to způsobila i nepříliš citlivá změna na místě trenéra v průběhu kvalifikace, kdy úspěšného Vítězslava Lavičku nahradil Jiří Kotrba, který navíc odmítl opustit svůj post generálního manažera českobudějovického Dynama. Sedět na dvou židlích se v tomto případě nevyplatilo, což ostatně Kotrba sám přiznal. Ale to už bylo trochu pozdě.

Český A-tým pak včera v severoirském Belfastu bojoval o první body do kvalifikace mistrovství světa. Meteorologové se bohužel protentokrát se svou předpovědí počasí trefili, a tak hráči nastupovali na hriště v prudkém lijáku a v nárazovém větru, který kvalitě fotbalu nijak nepřidal. Trávník byl po celodenním dešti nasáklý vodou jako školní houba, míč po odkopu jednou, maximálně dvakrát skočil a pak už se jen odkutálel o kousek dál. Tento terén výrazně zhoršoval možnosti kombinační hry po zemi, přesto se naši hráči právě o takový způsob hry snažili. A v prvním poločase i celkem úspěšně (což bylo možná způsobeno tím, že hráli po větru).

Sestava byla dopředu očekávaná, trenér Petr Rada zůstal věrný svému oblíbenému rozestavení 4-5-1, resp. 4-1-4-1 s osamělým (opět marným) Milanem Barošem na hrotu a ofenzivními "ostrými kraji" Radkem Šírlem a Liborem Sionkem. Naneštěstí na posledně jmenovaném bylo znát, že po zranění ještě není plně rozehraný, takže to chvílemi na hřišti vypadalo, jako kdyby náš tým hrál bez útoku. Až do fáze finální přihrávky předváděli čeští fotbalisté slušnou podívanou, zejména Jan Polák ve středu hřiště neuhnul z jediného souboje a několika Irům pořádně "naložil". Zaměstnali však naši vůbec pořádně brankáře domácích?! Odpověď zní - ne, bohužel nikoliv.

Naopak na začátku druhé půle jsme mohli po úniku Feeneyho inkasovat, naštěstí Petr Čech včas vyběhl a šanci zmařil. Brunt pak odražený míč na hranici velkého vápna netrefil přesně a přestřelil. Jistě, můžete namítnout, že Feeney stál v době přihrávky v jasném ofsajdu, rozhodčí ho však neodmával, a tak by gól platil, tedy kdyby padl. Naštěstí míč v naší bráně neskončil, tudíž je celá tato polemika zbytečná.

V průběhu zápasu byli čeští hráči podle mého názoru lepší než domácí, ale svou převahu nedokázali gólově vyjádřit. Co gólově, ani podle počtu šancí! Což je, bohužel, dlouhodobý problém českého fotbalu - naši hráči stále zlepšují práci v obranné fázi hry, ale ofenzivní činnost vázne a významně pokulhává za vyspělými fotbalovými celky. Celkově vzato však výsledek 0:0 nepovažuji za tragédii, i když to určitě není ani na oslavu. Máme bod zvenku, navíc z nevyzpytatelné půdy fotbalistů Severního Irska, kteří v minulé evropské kvalifikaci dokázali porazit i pozdější evropské šampiony ze Španělska. Pro začátek to vůbec není špatný výsledek, chléb se nejspíš stejně bude lámat až v druhé polovině kvalifikačního cyklu, tak si na to počkejme.

Autor: Barbora Tesnerová | čtvrtek 11.9.2008 9:30 | karma článku: 19,45 | přečteno: 3255x
  • Další články autora

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví III. - Tohle počasí už není ani na draka…

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

7.2.2012 v 6:03 | Karma: 6,22 | Přečteno: 441x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví II. - Jak se budu jmenovat?

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

29.12.2011 v 14:48 | Karma: 6,35 | Přečteno: 533x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví I. - Stěhování do nového domova

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

10.12.2011 v 13:24 | Karma: 6,35 | Přečteno: 533x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Němci v Africe září - a rozhodně ne náhodou, I. část

Právě probíhající mistrovství světa v kopané, které hostí Jihoafrická republika, je pro nemálo fanoušků fotbalu jistě zklamáním. Jednak za to může atmosféra na stadionech, kde skutečně fandící diváci nejsou vůbec slyšet přes neustávající bzučení příšerných vuvuzel (jiho)afrických „domorodců“. Druhým důvodem pak je nevalná kvalita předváděné hry, jež především v základních skupinách často doslova nudila.

5.7.2010 v 13:47 | Karma: 6,01 | Přečteno: 590x | Diskuse| Sport

Barbora Tesnerová

Němci v Africe září - a rozhodně ne náhodou, II. část

V předchozím článku jsem se zmiňovala o tom, že nejhezčí, příp. nejatraktivnější fotbal na právě probíhajícím mistrovství světa v Jihoafrické republice předvádí jednoznačně výběr Německa. Není to žádná náhoda a prapůvod těchto kvalitních výkonů musíme hledat šest let nazpátek, kdy k německé reprezentaci zamířil bývalý skvělý útočník a později trenér Jürgen Klinsmann.

5.7.2010 v 13:37 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, uvádí média. Záchranáři našli trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  7:07

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Milovnice zvířat, sportu, knih, hudby, mé rodiny a dobrého jídla. Autorka knihy Poslední tanec (naleznete ji na http://www.stahuj-knihy.cz).