Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vážený pane Hrdličko, vy těmi „slimáky“ neotvíráte debatu. Vy mluvíte jako nacisti

Pan Hrdlička, místní to zastupitel za ČSSD, se v obecním zpravodaji nechal slyšet, že slimáci (chichi, haha, to jako muslimové) se chystají zničit naše krásné zahrádky.

Tak nám v bohunickém zpravodaji vyšel sloupek pana místostarosty. Pan místostarosta, předpokládám, že ve víře ve vlastní vtipnost, v něm píše, že „slimáci“ nyní sice hodně ničí, ale co víc, musíme myslet i na to, co zničit mohou v horizontu několika málo let. Také chtějí ovládnout svět, zakládají své kolonie, tudíž je nutno s nimi včas bojovat. (Plnou verzi najdete zde.)

Vzhledem k tomu, že pan místostarosta se nijak nebránil přímočaré interpretaci „slimák = muslim“, není třeba tu uvažovat na téma, jak by ona malá slizká zvířátka asi tak mohla vládnout planetě a jakým způsobem je nejlépe zlikvidovat, tedy zda použít chemikálie, či je prostě napichovat bodcem.

Je však třeba konstatovat, že takové přirovnání je v duchu nejlepších tradic antisemitské propagandy. Pokud by někdo věnoval tomuto tématu méně času než já: antisemitská propaganda s oblibou zobrazovala Židy nejen jako cizorodý prvek v těle našich chrabrých evropských národů, ale také jako vši (v našem kožichu), parazity, nemoc (našeho jinak ovšem silného těla) nebo třeba – v propagandistickém majstrštyku Der Ewige Jude – jako potkany. (Ku zhlédnutí zde, doporučuji jako komplet, nicméně pasáž zobrazující šíření Židů a analogické šíření potkanů od 13:46.) 

(Jistě není udržitelné tvrzení, že používání podobných přirovnání bylo nacistickým vynálezem, tuto starší tradici pouze radostně přejali a v hojné míře aplikovali. Nelze si proto na ně a na jejich konečné řešení nejrůznějších otázek při spatření takového výroku nevzpomenout. Bohužel.)

Je také třeba konstatovat, že tvrdí-li pan Hrdlička, že chtěl pouze „otevřít diskusi“, činí tak sice v duchu pana prezidenta, který má také ve zvyku otvírat diskuse silnými výroky, avšak:

Jde poněkud s křížkem po funuse, diskuse o islámu se v této republice na nejrůznějších úrovních vede již několik let. Nemohu se tedy ubránit dojmu, že spíš než o otevření diskuse se mu jedná o naskočení do rozjetého vlaku, aby na planém vlastenčení (které bych ráda odlišila od vlastenectví, jež se nepotřebuje definovat urážkami jiných) posbíral nějaké ty bodíky, tolik potřebné v následujících volbách.

Diskuse – a to je možná podstatnější než rozkrývání politických motivů – se neotvírá tím, že řekneme „ty špíno, my tě potřeme“. Tím se otvírá něco úplně jiného, pane místostarosto. Ve vypjatějších situacích dokonce i kudly v kapse, doporučuji tedy takovou praktiku zvážit ještě před započetím dialogu.

* Všem mým laskavým čtenářům, kteří si přijdou zadiskutovat: nemluvím tu o problému uprchlictví, migrace nebo integrace (zdařené ani nezdařené). Ani slovem je nezmiňuji, a tak se ani tentokrát nedozvíte, jaký mám na tyto závažné otázky názor. Mluvím o tom, že sloupek pana místostarosty, českého politika, byl naprosto nehorázný. Mluvím o tom, že s halasným pokřikem o hnusné politické korektnosti (jejíž některé výhonky nepopiratelně jsou absurdní) zapomínáme mluvit o slušnosti a o tom, že některé věci jsou – nebo by měly být – v civilizované společnosti, za niž se tak rádi pokládáme, nepřijatelné.

 

** Ráda bych na tomto místě ještě poděkovala panu Zaorálkovi, který řekl: „Kdokoliv se vyjadřuje hanlivě a nenávistně vůči určitému etniku či národnosti a degraduje lidi tím, že o nich mluví jako o slimácích, šíří tím nenávist v ČR, zvyšuje bezpečnostní riziko, a škodí tak naší zemi i jejím lidem. Takový člověk nemá místo v ČSSD.“

Nevím, jestli má pan Hrdlička mít místo v ČSSD. Vím jen, že jsem ráda, že tato slova zazněla jasně a čistě.

Autor: Tereza Janků | neděle 8.10.2017 13:46 | karma článku: 36,53 | přečteno: 12894x
  • Další články autora

Tereza Janků

Zrušte I/Y, zrušte Ústavu, zrušte to všechno!

Málokdy se stane, že by mnou nějaký text pohnul natolik, abych byť i jen pozdvihla obočí. Názor právníka MU Zdeňka Koudelky na ošklivý český pravopis mne však rozvrkočil natolik, že cítím potřebu na něj zareagovat.

21.5.2020 v 15:23 | Karma: 47,56 | Přečteno: 11613x | Diskuse| Společnost

Tereza Janků

Nepřechylovat po svatbě je diskriminace

Teploty se zmírnily, klimatická krize je tedy zřejmě již zažehnána a do čela pelotonu se opět dostává jeden z tradičních favoritů: (ne)přechylování ženských příjmení. Hyjé!

8.9.2019 v 15:17 | Karma: 46,04 | Přečteno: 13331x | Diskuse| Společnost

Tereza Janků

Naši milí Romové! Když budete moc a moc hodní...

Půl miliardy je dost peněz. Možná proto se u článku kolegy Bangy – a nejen tam – rozpoutala lítá diskuse, asi tak pomilionté probírající vepřín v Letech.

9.3.2018 v 9:41 | Karma: 32,63 | Přečteno: 7893x | Diskuse| Společnost

Tereza Janků

Jak si lidé hrají: silně sladký fotoblog

Co se u nás upeče, to se u nás většinou nesní. Je to nesmírně výhodné: jednak potěšíme široký okruh rodiny, známých a přátel, jednak netřeba rozšiřovat futra. Blog ke kafi a línému letnímu odpoledni.

19.6.2017 v 10:03 | Karma: 16,23 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Janků

"Burky, burkiny atd. chcete je????" Jistě. Jen houšť a větší kapky

Protože můj předchozí článek vzbudil takový ohlas (slavnou jsem se stala zejména v oblasti vísky Kozí Lhota), rozhodla jsem se upřesnit, jak že to tedy vlastně s těmi burkinami mám.

16.8.2016 v 12:45 | Karma: 27,87 | Přečteno: 6962x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4937x
"Promiňte slečny, tancovat nebudu, chci o samotě přemýšlet a věnovat se sebevzdělání. Ženy jsou nepřítelkyně moudrosti." Paní Dynderová se vmísila do rozmluvy: "Vyslovil jste odvážnou myšlenku, pane Kebrle. Já s vámi nesouhlasím, ale chci s vámi diskutovat, jakmile složím prádlo." (Karel Poláček)

Seznam rubrik