Vážně to chceš vědět?

Už je to několik let. Všechno je jinak. Změnila jsi snad všechno, co se dalo. Bydlíš jinde, máš jinou práci, jiného partnera, jiný život. A přece ses dneska ocitla na scestí.

Vážně to chceš vědět?Klára Tenarová

Cítíš se, jako kdybys už dlouhé roky hledala cestu ven z lesa. Odbočila jsi doleva, pak doprava, možná znovu doprava, doleva a pak zase jinak. Z některých cest ses vrátila, aby ses vydala jinam. Stejně ses však pořád držela svého směru. Pořád jsi šla za vidinou světla, směrem ke spokojenosti a lepším zítřkům.

Už je to dlouho, co jdeš a hledáš.

A přece jsi dnes začala pochybovat o tom, zda tvé hledání má vůbec smysl. Dnes ses totiž ocitla takřka ve stejné situaci jako před roky.

Jsi v šoku. Ani nevíš, jestli je horší ta situace jako taková nebo to, že se znovu opakuje. Vždyť ses tolik snažila, abys to už nikdy nemusela zažít.

Spálila jsi mosty a uzavřela minulost.

A stejně ti přítomnost přinesla stejnou situaci jako před lety. Je to jako kdyby ses po dlouhé cestě lesem ocitla zase na začátku. Jako kdyby veškerá tvá snaha byla zbytečná, všechna tvá energie a síla, kterou jsi dala do budování nového života, přišla v niveč. Cítíš se podvedená a bezradná. Napadá tě, že to není možné, že to je snad jen zlý sen.

Jak by se člověk mohl tak moc motat v kruhu a přitom být plně přesvědčený o tom, že to nedělá?

Mělo to být postupně. Našlapovala jsi po tichých krůčcích. Máš jich však za sebou už hodně. Časem jsi nabrala jistotu a zrychlila tempo. Ano, nebylo to lehké, ale věřila jsi. A teď to vypadá, že to byl jen jeden velký blud. Vyvstávají otázky.

Kde jsem ztratila směr? Co jsem udělala špatně? Jak se to mohlo stát? Proč? Jak je to možné?

A vážně to chceš tak moc vědět?

Přemýšlíš a nemůžeš najít žádnou odpověď. Ohlížíš se zpět a všechno vypadá správně. Už jsi měla být jinde. Už měl být rozdíl mezi přítomností a minulostí patrný na první pohled, už se žádná z těch těžkých chvil neměla opakovat. A přece to přišlo!

Všechno může být jiné. Můžeš žít úplně v jiném světě, na jiném místě zeměkoule, můžeš být obklopena úplně jinými lidmi, řešit úplně jiné problémy a žít úplně jinak, ale jedno se jen tak nezmění. A to jsi ty. Ty a tvé myšlenky, pocity, tvé touhy a potřeby. Tvá trápení, která si přivoláváš. Překážky určené pro tebe, které máš absolvovat. Budou přicházet do té doby, než je zvládneš. Že už jsi je zvládla? Že už to máš za sebou? Asi ne, když to dnes znovu přišlo.

Začni u sebe, protože ty jsi strůjcem svého života. To ty jsi člověk, který určuje směr. To ty, jenom ty žiješ svůj život, nikdo jiný.

Máš jinou práci a trápí tě úplně stejné problémy jako v té předchozí? Musíš opět řešit věci, kvůli kterým jsi z předchozí práce odešla? Našla sis nového muže, protože ten starý pil. A on ten nový teď po letech začal pít také? Nebo hraje automaty, podvádí tě, bije tě, stejně jako ten předchozí? Už dávno jsi definovala vzájemný vztah se svými dětmi, stanovila jejich povinnosti a omezila hranice jejich požadavkům. A oni znovu nectí své povinnosti a vytyčené mantinely překračují na tvůj úkor? Další kamarádka tě ošklivě zradila a ublížila ti tak moc, že se ti zhroutil svět. Přitom už jsi tohle jednou zažila s kamarádkou jinou.

Ptáš se proč? Proč to musíš znovu zažívat? Proč ti život přináší samé starosti a trápení?

Vážně to chceš vědět?

Přemýšlíš o svém životě. Jsi ve svých myšlenkách tak hluboko, že jsi přestala vnímat svět kolem sebe. Skoro ti unikl překrásný obraz, který se rýsuje hned za tvým oknem. Poslední sluneční paprsky prosvěcují červánky a loučí se s nimi na dlouhou hvězdnou noc. Spolu s oblohou v jemné barvě levandulových květů vytvářejí pohádkové červánky nádherný obraz. Je tu pro každého, pro každého, kdo se jen podívá. Fantastické dílo okamžiku je připraveno jen pro tuto chvíli. Pro tebe i pro všechny. Tady a teď.

Před chvílí jsi měla v hlavě zmatek a cítila smutek, beznaděj a prázdnotu. Teď tvé srdce zaplnily hřejivé červánky načechrané láskou, zářící barvami slunce a života. Jak by šlo cítit smutek a dívat se přitom na tak nádherný obraz? I přes cestu lesem a opakované bloudění během dne, přišly v podvečer, úplně nečekaně, pocity spokojenosti.

Myšlenky odchází stejně jako sluneční paprsky a noc dopřeje tvojí mysli klid.

S novým dnem začne všechno znova. Slunce prosvítí zelené listy stromů a nový den probudí barvou naděje. Dopřeje ti uklidňující blankytnou oblohu a zpestří ji barvami duhy na motýlých křídlech. Sluneční paprsky naplní energií nové ráno, nový den i tvůj život. Jen to vnímat.

Krása života tě bude znovu a znovu dojímat, života se vším všudy, v podvečer plný červánků, v noci prozářené hvězdami, s ranním rozbřeskem i během sluncem zalitého dne.

Kdyby nebyla ošklivost, nebyla by krása. Kdyby nebyla tma, nebylo by ani světlo. Kdyby nebyla cesta, nebylo by kam jít. Krása života je v jeho barvách a rozmanitosti.

Někdy je lepší věci nechat být, než bojovat. Někdy i to zlé stačí jen přijmout a ono najednou prostě zmizí. Někdy žádná otázka nedává smysl, ani odpověď. Na to důležité totiž nejsou slova. Někdy k vyřešení neřešitelného stačí jen nový pohled.

Nemusíš všechno chápat, jenom si uvědomit, kdo jsi a kudy vede tvá cesta.

Vážně chceš ještě něco vědět?

Některé otázky jsou zbytečné. Život je, stačí žít.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tenarová Klára | středa 28.8.2013 13:30 | karma článku: 9,30 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Tenarová Klára

Už se netrap, můj příteli,

je jedno, co ti život přináší. Všechno je tak, jak má být. Všechny starosti pocházejí jen a jen z tvé hlavy. A ti druzí jsou tu, aby tě něco naučili, nemají ti ubližovat, ani ti ubírat sil.

18.9.2013 v 12:16 | Karma: 9,55 | Přečteno: 414x | Diskuse| Poezie a próza

Tenarová Klára

A stejně chci psát o lásce

A stejně chci psát o lásce, protože jenom ta dává všemu smysl. Protože jenom opravdová láska dokáže naplnit srdce pocity míru, ta uspokojí naše touhy a vyslyší i ta nejtajnější přání.

10.9.2013 v 12:52 | Karma: 7,95 | Přečteno: 232x | Diskuse| Poezie a próza

Tenarová Klára

Nebuď ovce!

Ano, musím se přiznat, že nechci být ovce. Kdo z nás by jí chtěl dobrovolně být? Musím se také přiznat, že už mám plné zuby těch, kteří mi říkají, abych ovce nebyla. Z toho zástupu, kdy se smrtelně vážným výrazem a vztyčeným ukazováčkem po jednom řvou: „nebuď ovce!“, už nemám vůbec dobrý pocit. Mám chuť na ně zakřičet, že už je jich celá řada a je úplně jedno, jestli tu řadu budou nazývat řadou ovcí, koz, jelenů nebo lidí.

3.9.2013 v 16:09 | Karma: 9,88 | Přečteno: 681x | Diskuse| Společnost

Tenarová Klára

Hledej ve svém srdci

Vážně máš pocit, že celý svět stojí proti tobě? Všem okolo se daří a ty se pořád dokola utápíš ve svých trápeních? Sotva jedna bolístka přejde, objeví se druhá? Jen marně zkoušíš přijít na to, proč jsi to právě ty, proč se to děje právě tobě?

12.8.2013 v 18:02 | Karma: 8,63 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza

Tenarová Klára

Slunečnice ve stínu lípy

Slunečnice snad září víc než slunce. Jsou nádherné, dokonalé. Vzpomněla jsem si na van Gogha a jeho osud. Vzpomněla jsem si, jak jsem četla o jeho depresích a stavech beznaděje, o jeho boji se sebou samým. Tuším, co uvnitř cítil. Vím, jaké je to žít s bolestí v srdci, s pocity prázdnoty a vinou.

9.8.2013 v 12:32 | Karma: 12,90 | Přečteno: 518x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:28

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 577x
Žena činů a především slov, citlivá duše s občasnými sklony k labilitě, která hledá skutečné hodnoty a v životě ctí zejména právo každé bytosti na bytí.