Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pastafariánství, křesťanství a jiné

Mám za to, že právo nosit burky, dlouhé vousy a zabíjet kapry máme všichni, právo, nikoliv povinnost. Proč na to chtějí pastafariáni upozorňovat? Proč by jim to mělo vadit? Každý si může vybrat svoje vyznání, alespoň u nás nás k tomu nikdo nenutí. Proč upozorňovat na to, že někdo ctí své tradice? To jako když oni mají burky, já budu mít alespoň cedník na hlavě?

Za sebe jsem předchozím článkem (Pastafariánství v našem Kocourkově) chtěla upozornit na to, že dokud nebudeme mít soudnost, ctít nějaké hodnoty a dodržovat nějaká pravidla, nemůžeme se divit tomu, co se kolem nás děje. To je vše.

Pastafarián v podobě muže s cedníkem na hlavě mě rozhodně zaujal. Jak jsem psala, ať již je myšlenka jakákoliv, z mého pohledu jenom podporuje nezdravou byrokracii u nás. Přijde mi to jako hledání významu někde, kde není, ale najít se tam nakonec dá. Jenom hra na slova.

Ač chápu recesi, spíše vyznávám toleranci. Vždyť kolik násilí a válek ve světě má původ v neschopnosti tolerovat vyznání toho druhého?

Pastafariánství jako takové neodsuzuji. Po krátkém bližším zkoumání jsem pochopila, že bojuje proti tomu, aby byl křesťanský výklad světa považován za dogma. Zrovna tohle se snad u nás neděje. Přijde mi, že v rámci všeobecného rozhledu by však měl každý vědět něco o stvoření světa dle Bible a vůbec principech různých náboženství. A rozhodně bych se nevysmívala absurditě některých výkladů, křesťanským, muslimským, nakonec ani pastafariánským tradicím (ale není pastafariánství vlastně jenom vysmívání se křesťanským hodnotám?).

Také se mi nezdá, že by přesvědčení, víra a tradice pastafariánů byly srovnatelné s těmi ostatními. Na dohánění jim chybí tisíce let. A jestli pastafariáni chtějí opravdu být srovnáváni, tak budou chodit s cedníkem pořád, nejenom na focení. A proč ho vlastně při focení tak nutně musí mít, to jim nařizuje jejich víra?

Pořád úplně nechápu smysl partafariánství u nás (pardon „pastafariánství“, partafariánství je něco jiného nebo to ještě nikdo nevymyslel?). To spíš pochopím oblibu v pojídání špaget, když člověk chce mít stále při ruce cedník pro jejich přípravu. Tedy jsem si to v prvním příspěvku trošku zjednodušila, přiznávám.

 

Pro ty, kteří stále ještě hledají čemu věřit, přidávám nějaké tipy. Zde jsou některá další hnutí, která bychom mohli vedle pastafariánů v našem Kocourkově očekávat...

Přijdu se fotit na občanku s papírovou čepicí, protože jsem přesvědčená, že náš svět byl původně z papíru, vytvořený jako model. V rámci pilotního provozu (který však bohužel nebyl dostatečně dlouhý na to, aby se ukázaly jeho chyby) se osvědčil a tak byly použity pevnější a trvanlivější materiály. Dodnes se však bez papíru neobejdeme, třeba v intimní hygieně. Na papírové čepici proto trvám.

Co kdybych se přišla fotit s lyžařskými brýlemi na čele? Mám za to, že poté, co v době ledové vymřeli mamuti, přijel na lyžích vůbec první muž a hned za ním dorazila první žena. Samozřejmě byla zima, tedy nebyli nazí, ale oblečení v lyžařském, s helmou i brýlemi. Chápu, že s helmou se fotit nemůžu kvůli identifikaci, ale chci svoji víru demonstrovat alespoň těmi brýlemi.

Nebo vlastně po době ledové přišlo tání, velká voda a první lidé připlavali. Zbožňuji plavání. Plavání je smysl a náplň mého života, tak chci mít na hlavě stále plaveckou čepici, hlavně se s ní vyfotit. A jestli mi to nepovolíte, tak se budu soudit. Ostatně u vody začíná i evoluční teorie.

A když budu zarytý komunista, tak si nechám na levou tvář vytetovat hvězdu, rudou. Oranžoví budou mít za uchem růži a modří budou mít na hlavě ptáka, nebo aspoň peří ve vlasech.

A také bych chtěla upozornit na právo žen barvit si vlasy, tak si na hlavě udělám barevnou duhu a přijdu se tak vyfotit. Ale hned potom se ostříhám, už jsem na to přece upozornila dost.

 

Tímto reaguji na příspěvek pod svým předchozím článkem. Děkuji za něho, vážím si každého názoru a komentáře. Rozhodně ho nechci jakkoli snižovat, jenom upřesňuji svůj postoj.

Než se mi podaří zprovoznit účet diskutujícího, jsem případně k dispozici na facebooku nebo na emailu. Předem děkuji za Vaše příspěvky. Mrzí mě, že nemůžu reagovat přímo.

Autor: Tenarová Klára | úterý 6.8.2013 9:48 | karma článku: 9,29 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Tenarová Klára

Už se netrap, můj příteli,

je jedno, co ti život přináší. Všechno je tak, jak má být. Všechny starosti pocházejí jen a jen z tvé hlavy. A ti druzí jsou tu, aby tě něco naučili, nemají ti ubližovat, ani ti ubírat sil.

18.9.2013 v 12:16 | Karma: 9,55 | Přečteno: 414x | Diskuse| Poezie a próza

Tenarová Klára

A stejně chci psát o lásce

A stejně chci psát o lásce, protože jenom ta dává všemu smysl. Protože jenom opravdová láska dokáže naplnit srdce pocity míru, ta uspokojí naše touhy a vyslyší i ta nejtajnější přání.

10.9.2013 v 12:52 | Karma: 7,95 | Přečteno: 232x | Diskuse| Poezie a próza

Tenarová Klára

Nebuď ovce!

Ano, musím se přiznat, že nechci být ovce. Kdo z nás by jí chtěl dobrovolně být? Musím se také přiznat, že už mám plné zuby těch, kteří mi říkají, abych ovce nebyla. Z toho zástupu, kdy se smrtelně vážným výrazem a vztyčeným ukazováčkem po jednom řvou: „nebuď ovce!“, už nemám vůbec dobrý pocit. Mám chuť na ně zakřičet, že už je jich celá řada a je úplně jedno, jestli tu řadu budou nazývat řadou ovcí, koz, jelenů nebo lidí.

3.9.2013 v 16:09 | Karma: 9,88 | Přečteno: 681x | Diskuse| Společnost

Tenarová Klára

Vážně to chceš vědět?

Už je to několik let. Všechno je jinak. Změnila jsi snad všechno, co se dalo. Bydlíš jinde, máš jinou práci, jiného partnera, jiný život. A přece ses dneska ocitla na scestí.

28.8.2013 v 13:30 | Karma: 9,30 | Přečteno: 861x | Diskuse| Poezie a próza

Tenarová Klára

Hledej ve svém srdci

Vážně máš pocit, že celý svět stojí proti tobě? Všem okolo se daří a ty se pořád dokola utápíš ve svých trápeních? Sotva jedna bolístka přejde, objeví se druhá? Jen marně zkoušíš přijít na to, proč jsi to právě ty, proč se to děje právě tobě?

12.8.2013 v 18:02 | Karma: 8,63 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 577x
Žena činů a především slov, citlivá duše s občasnými sklony k labilitě, která hledá skutečné hodnoty a v životě ctí zejména právo každé bytosti na bytí.