Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lisabonská smlouva a balerínky

Poprvé v životě jsem se ocitla v Senátu. Nejsem zrovna fanynkou takových institucí, jen jsem léta neviděla  svoji dobrou kamarádku, mimo jiné senátorku z Moravy, a zrovna když jsem jí zavolala, říká: „jsem v Praze, za chvíli máme přestávku, přijď na chvíli, pokecáme…“ A tak jsem se ocitla nechtěně a čirou náhodou v centru národního dění, což jsem zjistila, když mě přivítala slovy: „Co říkáš na Lisabonskou smlouvu ? My ji totiž právě dnes projednáváme.“

Její otázka mě zaskočila. Koukala jsem na ni nechápavě „Proč? Já nevím? Asi bychom ji měli schválit… prý jsme snad poslední stát, co ji ještě neschválil…“ a trochu jsem se styděla, že jdu za paní senátorkou a vypadám jak blondýna, pro kterou je důležitější růžové tričko a ne osud národa… „ a co bych si o tom měla myslet, říkej, ty jsi odborník..“ A ona se na mě chápavě podívala a říká : to je právě to, vždyť lidi vůbec neví, co taková Lisabonská smlouva obsahuje.

Necítím se povolána veřejně sdělovat  svůj postoj  k Lisabonské smlouvě, faktem je, že o ní celkem nic nevím. Jediné co vím je, že nechci, aby mi někdo - třeba z Francie, nařizoval, co mám dělat. Tedy - žila jsem rok v Paříži. Zážitků mám spoustu, ale v souvislosti s Lisabonskou smlouvou se mi v hlavě jeden objevil a ne a ne z té hlavy zmizet, tak jsem si řekla, že se o něj s vámi musím podělit.

Francouzky nosí rády balerínky. Nedá se striktně říct, že každá, ale téměř každá. Sluší jim. Francouzky jsou  drobné, malého vzrůstu, působí elegantně až romanticky, na jejích křehkých útlých nožkách jsou balerínky vážně k sežrání. Já nejsem útlá ani drobná, ani příliš křehká. Nemám typickou francouzskou konstituci a na první pohled je zřejmé, že jsem slovanský typ. Většinou mi byla Francouzi pokládána otázka - Polka, Ruska, Slovinka ? Jednou mě někdo tipnul na Švédku, ha, ha – asi měl v tu chvíli vlčí mhu… Navíc jsem moc velká – když jsem stála v metru a měla ještě navíc boty na podpatku, s přehledem jsem pode mnou pohlížela na záplavu tmavých hlav, jen někde na druhém konci vagónu se můj pohled zarazil o stejně vysokou nebo ještě vyšší černošku. A proti balerínkám v podstatě nic nemám, jen mně osobně nesluší.

Jezdila jsem dvakrát ročně na veletrh Premiere Vision nakupovat a objednávat látky na další sezónu a vždy jsem Francouzky bezmezně obdivovala a těžce jsem nebrala, že ony se tak krásně oblékají a my ne. Až po delším soužití s nimi mně najednou došlo, že porovnávám nesrovnatelné, že srovnávám jablka s hruškami.

Už vím, že my Češky nikdy nebudeme nosit balerínky jako naši národní obuv, protože vypadáme a hlavně jsme úplně jiné. Nikdy se jim naštěstí nebudeme podobat, protože kdyby tomu tak bylo, byla by v Evropě strašná nuda.

A jsem šťastná, že si můžu doma v Praze nosit celé léto ty sandále na hrubé podešvi, že je střídám s červenými nazouváky na hrubé gumové podrážce, že si večer obuju své skvělé skejťácké „dísíčka“, a že na mě nikdo nekouká s despektem, co to mám na nohou, což se mi stávalo denně v Paříži. Jsem velmi svobodymilovný tvor a nemám ráda, když mi někdo něco nařizuje. Byť módní návrhářka, tak nesnáším diktát módy.

A tak jsem jen chtěla napsat, že mi žádný prťavý prezident nebude nikdy nařizovat co bych měla nosit, abychom sjednotili Evropu. Naši národní identitu nám nikdo nesmí vzít, i kdyby šlo jen o boty…

Sjednocená Evropa je asi fajn, ale odsuď podsuď.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Táňa Havlíčková | pondělí 11.5.2009 21:30 | karma článku: 20,29 | přečteno: 1571x
  • Další články autora

Táňa Havlíčková

Rebelové změňte školy!!!

Celé školství je postaveno na hlavu a zelenou dostávají jen ti, co mají dobrou mechanickou paměť. To je ta, co si pamatuje a pak se to odříká. Kde je kreativita? Pak se divíme, že jsme tam, kde jsme?

1.10.2015 v 8:55 | Karma: 26,93 | Přečteno: 2259x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Stříhám se krejčovskýma nůžkama a vy?

Máš super střih, kam se chodíš stříhat? Zeptala se mě nedávno moje kamarádka, kterou jsme se už dlouho neviděly a náhodou se potkaly uprostřed Prahy. Já? Já se stříhám sama... odvětila jsem nechápavě, protože mně to přijde tak normální, jako že si každé ráno dávám kafe. Koukala na mě nevěřícně a nechápavě. A já na ni. Uvědomila jsem si, jak jedeme všichni v zajetých kolejích toho, co je normální, co se jaksi hodí a co nehodí a co bychom měly dělat, abychom byly ve společnosti přijímané jako dobré Přičemž dobré, znamená, aby nás lidi měli rádi.

30.10.2014 v 11:59 | Karma: 38,64 | Přečteno: 4498x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Buď více ženská!!!

Tuhle laskavě znějící radu slyšela zajisté mnohá z nás. Jako “dobře míněnou” radu, která nám ženám, které nenosíme šaty, lodičky a kabelky do ruky, které se v šatech cítíme jako v cizí kůži a které se přesto snaží vypadat tak, jak si tato společnost představuje pravou ženu - nasoukají sem tam do nějakého modelu a vydrží v něm jen proto, že by měly přece vypadat více žensky. Jste tedy tou pravou ženou jenom v případě, že nosíte šaty nebo sukně a chodíte pravidelně na manikúru a ke kadeřnici? A co vy, které nosíte džíny, tenisky nebo mokasínky a stahujete si vlasy do gumičky a cítíte se tak pohodlně a dobře???? To jakože nejste tou opravdovou ženou???

30.10.2014 v 9:03 | Karma: 11,34 | Přečteno: 2428x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Nebezpečné textilní materiály

Textilní materiály, z kterých jsou vyrobeny oděvy v těch tzv. módních značkách ( já tomu tedy značky neříkám ani omylem), jsou ve stech procentech vyrobeny z odpadu, který se máčí a louhuje a upravuje v takových chemických roztocích, že by se vám z toho udělalo šoufl na pěkně dlouhou dobu.

5.4.2013 v 10:38 | Karma: 23,29 | Přečteno: 2031x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Nemáš práci? Tak skoč z mostu....

Včera se ke mně dostal zajímavý článek - příběh zoufalého mladého muže ze Severní Moravy, který už celé čtyři roky po vyučení hledá práci.Když pohlédneme každý z nás na svou myšlenkovou reakci – bude s největší pravděpodobností: no jo, kdoví co je to zač, určitě je to nějaký flákač, kterému se nechce pracovat a chce se zviditelnit... Možná je před touto reakcí ještě jedna, ta, která vám říká, že se tady děje něco nespravedlivého, že to asi nebude příběh osobního selhání jednotlivce, ale dlouhý příběh selhání společenského systému.

11.3.2013 v 12:11 | Karma: 23,32 | Přečteno: 2310x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4869x
Byla jsem dlouho módní návrhářkou, než mi došlo, že je mi móda naprosto lhostejná, že mě baví jen v souvislosti s tím, co člověk pomocí svého oblečení a doplňků o sobě sděluje. Začala jsem pracovat jako poradkyně stylu a moje téma je Oblékám svou duši. Napsala jsem eBook 8 KLÍČŮ K VAŠÍ DUŠI, je o tom, jak najít sama sebe v záplavě stylů a falešných programů z okolí. Stala jsem se poradcem osobního stylu a učitelem toho, jak vynést skryté informace z nevědomí do vědomí - paradoxně přes, pro někoho tak nepodstatnou součást našeho vnějšího projevu, jako je OBLEČENÍ :). Podívejte se na moje webové stránky  www.tanahavlickova.cz, www.modaaduse.cz