Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Georgi, jak jsi na tom s košilema ty?

Jednou jsem byla na skvělém koncertu folklórní kapely z Jižní Moravy, jejíž houslista mě naprosto dostával úžasnou hrou na housle. Užívala jsem si báječného zážitku z té skvělé muziky – prostě miluju cimbálovku a moravské lidovky, nejradši bych skočila na pódium a zpívala a juchala s něma…. Muzikanti byli oblečeni do stylizovaných krojů a vypadali jako opravdoví, parádní chlapi.

Pak přišla paní zpěvačka a byla oblečená do beztvaré černé sukně neurčité délky, bílé přísné košile s límečkem a volným, dlouhým tmavěmodrým sakem bez jakéhokoliv střihu a tudíž i tvaru, na nohou babské lodičky…. Vypadala jak paní účetní z jézédé, která se cestou z práce ještě musí zastavit pro brambory v zelenině, a v masně pro maso na řízky….

Jsem člověk, který vnímá celkovou harmonii a její oblečení mě natolik rušilo, že jsem po koncertu sebrala odvahu a zašla za ní na následném rautu. Představila jsem se jí jako návrhářka a jemně jsem se jí snažila sdělit, že úžasně zpívá, ale že by měla jaksi sedět stylově svým oblečením k chlapům a že bych jí zdarma a jen pro můj dobrý pocit a následně dobré pocity dalších nejen posluchačů – ale i diváků – poradila, co by si měla oblíct, aby působila, že do té kapely opravdu patří. Paní se na mě uraženě koukala a řekla mi, že je se svým oblečením spokojená a že si nemyslí, že by měla něco špatně…

Ona ta paní z folklórního souboru určitě byla dobrá zpěvačka, ale její život jako by setrvával v té účtárně, jako by necítila s tou kapelou souznění a sounáležitost, chtěla zpívat, ale asi ne žít tuhle muziku a být s těmi muzikanty spojená srdíčkem, jinak by takhle nemohla vypadat.

Stejně jako když jsem  oblékala jako image poradce manažery a ředitele firem a radila jim jaké oblečení by měli nosit. A jednou jsem takhle radila svému kamarádovi – hezkému a šarmantnímu majiteli a generálnímu řediteli velké a úspěšné firmy a on se bránil nákupu kvalitních košil – s tím, že jich má doma plnou skříň. Ok, řekla jsem. Tak jsme vybrali jen nějaké kalhoty a saka, s tím, že košile si doplní do systému sám. O to větší překvapení jsem zažila, když jsme se náhodou potkali ve městě, on seděl ve svém novém nablýskaném Mercedesu poslední a samozřejmě nejdražší třídy a na sobě měl divnou košili s krátkým rukávem takové neurčité zažloutlé barvy a já na něho koukala a s hrůzou si uvědomovala, že vypadá jako svůj řidič…. Když jsem mu to řekla, odpověděl mi, že má doma ty hezké a kvalitní košile, ale že je nenosí, protože nechce ve své firmě vypadat moc nóbl, aby to nevypadalo, že se vyvyšuje a odlišuje…

Nerozumím tomu.

Takže my můžeme jezdit v autě za čtyři mega a  to je ok,  tím se nevyvyšujeme a neodlišujeme, ale v košili za patnáct stovek jsme jako majitel a generální ředitel moc vidět a lidé by nám mohli závidět…?

Co jsme to za národ?

Jak neskutečně pokřivený vztah máme k oblečení?

Nebo jak jsem o oblečení diskutovala s dalším panem ředitelem a on mi říkal, že nepotřebuje odborníka na odívání, že ho obléká jeho žena. A čím je vaše paní, ptala jsem se zvědavě… lékařka, odpověděl. Úžasné… pochválila jsem profesi jeho paní, - a ode mě byste si nechal operovat ledviny? Koukal na mě naprosto nechápavě…. Jasně, paní doktorka to určitě umí, ale myslíte, že je stejný profesionál v módě a odívání ?

Proč si Češi myslí, že profese oděvního odborníka je něco, co umí každý…. Já se to učím víc než dvacet let a přesto mám pocit, že jsem pořád v roli žáka a při zjištění, že nějaký úřad práce v České republice pořádá tříměsíční rekvalifikační kursy s názvem „ poradce image a vizáže“ mě jímá děs a hrůza, co se ti lidé mohou za tři měsíce naučit a co pak jsou schopni cpát do hlavy těm chudákům, kteří jim za jejich služby jsou ochotni něco platit….

Mým úkolem není v žádném případě snižovat sebedůvěru našeho národa, nýbrž naopak – zkoušet donekonečna vysvětlovat, že soulad v čemkoliv, tudíž i v oblečení znamená dobrý pocit a to nejen pro sebe, ale i pro  ostatní, kteří se na nás koukají.

Oblečení není špatné nebo dobré – oblečení je o tom, jak jednotlivé kousky, které si na sebe oblečeme, k sobě ladí… a není to otázka peněz, jak se mi zase někteří z vás budete snažit namluvit – klidně si noste károvanou košili, ale proboha nemůžete k ní nosit černé společenské boty… když si k ní vezmete farmářky z přírodní kůže, pak to bude naprosto přirozené….

Je to vážně tak těžké to vnímat?

A v případě, že ano, je pro Čechy opravdu tak nepřijatelné využívat služeb oděvního poradce?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Táňa Havlíčková | čtvrtek 8.10.2009 9:01 | karma článku: 14,83 | přečteno: 1683x
  • Další články autora

Táňa Havlíčková

Rebelové změňte školy!!!

Celé školství je postaveno na hlavu a zelenou dostávají jen ti, co mají dobrou mechanickou paměť. To je ta, co si pamatuje a pak se to odříká. Kde je kreativita? Pak se divíme, že jsme tam, kde jsme?

1.10.2015 v 8:55 | Karma: 26,93 | Přečteno: 2259x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Stříhám se krejčovskýma nůžkama a vy?

Máš super střih, kam se chodíš stříhat? Zeptala se mě nedávno moje kamarádka, kterou jsme se už dlouho neviděly a náhodou se potkaly uprostřed Prahy. Já? Já se stříhám sama... odvětila jsem nechápavě, protože mně to přijde tak normální, jako že si každé ráno dávám kafe. Koukala na mě nevěřícně a nechápavě. A já na ni. Uvědomila jsem si, jak jedeme všichni v zajetých kolejích toho, co je normální, co se jaksi hodí a co nehodí a co bychom měly dělat, abychom byly ve společnosti přijímané jako dobré Přičemž dobré, znamená, aby nás lidi měli rádi.

30.10.2014 v 11:59 | Karma: 38,64 | Přečteno: 4498x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Buď více ženská!!!

Tuhle laskavě znějící radu slyšela zajisté mnohá z nás. Jako “dobře míněnou” radu, která nám ženám, které nenosíme šaty, lodičky a kabelky do ruky, které se v šatech cítíme jako v cizí kůži a které se přesto snaží vypadat tak, jak si tato společnost představuje pravou ženu - nasoukají sem tam do nějakého modelu a vydrží v něm jen proto, že by měly přece vypadat více žensky. Jste tedy tou pravou ženou jenom v případě, že nosíte šaty nebo sukně a chodíte pravidelně na manikúru a ke kadeřnici? A co vy, které nosíte džíny, tenisky nebo mokasínky a stahujete si vlasy do gumičky a cítíte se tak pohodlně a dobře???? To jakože nejste tou opravdovou ženou???

30.10.2014 v 9:03 | Karma: 11,34 | Přečteno: 2428x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Nebezpečné textilní materiály

Textilní materiály, z kterých jsou vyrobeny oděvy v těch tzv. módních značkách ( já tomu tedy značky neříkám ani omylem), jsou ve stech procentech vyrobeny z odpadu, který se máčí a louhuje a upravuje v takových chemických roztocích, že by se vám z toho udělalo šoufl na pěkně dlouhou dobu.

5.4.2013 v 10:38 | Karma: 23,29 | Přečteno: 2031x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Nemáš práci? Tak skoč z mostu....

Včera se ke mně dostal zajímavý článek - příběh zoufalého mladého muže ze Severní Moravy, který už celé čtyři roky po vyučení hledá práci.Když pohlédneme každý z nás na svou myšlenkovou reakci – bude s největší pravděpodobností: no jo, kdoví co je to zač, určitě je to nějaký flákač, kterému se nechce pracovat a chce se zviditelnit... Možná je před touto reakcí ještě jedna, ta, která vám říká, že se tady děje něco nespravedlivého, že to asi nebude příběh osobního selhání jednotlivce, ale dlouhý příběh selhání společenského systému.

11.3.2013 v 12:11 | Karma: 23,32 | Přečteno: 2310x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně dva tisíce lidí

27. května 2024  7:51

Aktualizujeme Páteční sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně 2000 lidí. Podle AFP to v pondělí vedení...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Přímý přenos Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4869x
Byla jsem dlouho módní návrhářkou, než mi došlo, že je mi móda naprosto lhostejná, že mě baví jen v souvislosti s tím, co člověk pomocí svého oblečení a doplňků o sobě sděluje. Začala jsem pracovat jako poradkyně stylu a moje téma je Oblékám svou duši. Napsala jsem eBook 8 KLÍČŮ K VAŠÍ DUŠI, je o tom, jak najít sama sebe v záplavě stylů a falešných programů z okolí. Stala jsem se poradcem osobního stylu a učitelem toho, jak vynést skryté informace z nevědomí do vědomí - paradoxně přes, pro někoho tak nepodstatnou součást našeho vnějšího projevu, jako je OBLEČENÍ :). Podívejte se na moje webové stránky  www.tanahavlickova.cz, www.modaaduse.cz