Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Avatar a mrazivé prosincové ráno

Kamarádi mě zase jednou vytáhli do kina. Ne že bych do kina chodila nerada a tudíž málo, ale jaksi není čas na zábavu a když je, tak jsem šťastná, že nemusím nikam chodit a zalezu do svého velkého, krásně vysezeného koženého křesla a čtu. Nicméně kino miluju, takže jsem se nechala ráda vytáhnout na film, jehož nevidět, bude znamenat nebýt ve společnosti cool a in.

Teda ono to v mém případě zas tak moc neznamená, páč do žádné společnosti stejně nechodím, takže cool a in naštěstí být nemusím.

Ano, byla jsem na filmu Avatar. Vlastně jsem zaslechla, že se očekává přelomový film v kinematografii a docela jsem se těšila. Ne, tohle nebude recenze na film, jen snad můžu sdělit, že mně se líbil jako krásná a milá pohádka a byla jsem pozitivně překvapená nádherným poselstvím filmu, protože obhajovat přírodu proti blbým mamonářům, kteří mají všeho dost a všeho nadbytek, ale ve své podstatě nikdy nebudou mít dosti dost, je hezké, sympatické a jen houšť takových filmů s tímto vyzněním.

Nicméně já bych nebyla já, kdyby mě při trávení dojmů z tohoto kouzelného filmu nenapadla, z hlediska toho všeho, co nám chtěl režisér a zároveň scénárista sdělit, naprosto nesmyslná myšlénka, která se vloudila do hlavy a ne a ne z ní odejít.

Teda po pravdě řečeno, ona mě napadla až ráno, když moje roztomilé štěňátko naprosto nezajímalo, že jsem šla spát ve dvě k ránu a že moje ráno není stejné ráno jako jeho ráno. On byl čilý a nachystaný na procházku a já, spící a nevrlá, mu vysvětlovala, že venku je mínus deset a on to má jednoduché, protože má kožíšek, kdežto já si na sebe musím navléct několik vrstev nesmyslného oblečení, abych přežila v tom třeskutém mrazivém dopoledni. Ano, dokonce jsem se snížila k tomu, co jsem viděla v amerických filmech a moje slušně vychované já to nikdy nechápalo – jak to, že si hrdinka nebo hrdina navlíkne na pyžamo džíny a jde ven… Nicméně v tomto případě jsem byla docela vděčná, že mě americké filmy inspirovaly a já zjistila, že to je jediný způsob, jak dosáhnout toho, že naše roztomilé štěňátko udělá tu louži venku, nikoliv v předsíni). A tak jsem na sebe (tedy na to pyžamo) vrstvila oblečení a sdělovala našemu štěňátku, že ještě džíny, pak už jen svetr, pak šálu a rukavice a ještě boty a už fakt půjdeme, ať vydrží… a při tom jsem si vzpomněla na ten nádherný film, kde se nemuseli takhle trápit.

Prostě mě napadlo, že na Pandoře bylo teplo a tak měli obyvatelé této planety usnadněný jeden problém – a to problém s oblečením. Jim stačila zástěrka přes bedra eventuálně přes prsa a byli spokojeni. Jé, jak by se mi tam dobře žilo… jestli si myslíte, že moje potřeba tvořivého vyjadřování by byla v tom případě nerealizovaná a že by mi to bylo líto, jste na omylu – teplo kolem mého těla v každé roční době by bez debat zvítězilo na plné čáře.

Když jsem byla malá, často jsme si s mojí sestrou prohlížely obrázkové knihy a časopisy s exotickými destinacemi a říkaly jsme si, proč jsme se tak blbě narodily, proč musíme žít tam, kde je sychravo, deštivo, mrazivo a někdy zatraceně nevlídno a záviděly jsme těm, kdo žijí v teplých krajinách.

Dneska mě už tohle „závidění“ nadobro opustilo. Procestovala jsem různé teplé kraje a ne, že by mi vadilo teplo – toho můžu kdykoliv jakýkoliv nadbytek (dokonce jsem jednou v létě dobrovolně vyměnila klimatizovanou kancelář – nesnáším to umělé zchlazování, připadá mně to naprosto proti přírodě a ač jinak zdravá, tak z toho vždycky chytnu rýmu - za malou neklimatizovanou místnůstku, v níž se všichni ostatní, kromě mě děsně potili…), ale strašně mi v těch krajích chybí ta kouzelná zeleň, která potřebuje ke svému růstu právě to střídání čtyř období a hlavně zimní odpočinek.

Ledaže by se našla krajina, kde roste taková bujná zeleň jako na Pandoře a je tam teplo, ale zároveň tam nesmí hrozit žádné potenciální nebezpečí jako divá zvěř, jedovatí hadi, přírodní katastrofy, škorpióni, sopečné výbuchy, zvednuté hladiny moří, zemětřesení… chápejte - jsem zhýčkaná tím středoevropským nudným bezpečím…

No jo, já vím, nemůžu mít všechno.

Tak já si zase raději navleču několik svetrů a omotám šálu kolem krku a jdu s naším štěňátkem ven. Ostatně, jak tak koukám z okna, venku je taková inverze, že to vypadá jako v nějakém filmu – teda ne na Pandoře, spíše v hororu… ale to je na jiné povídání.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Táňa Havlíčková | pondělí 28.12.2009 11:11 | karma článku: 11,39 | přečteno: 3352x
  • Další články autora

Táňa Havlíčková

Rebelové změňte školy!!!

Celé školství je postaveno na hlavu a zelenou dostávají jen ti, co mají dobrou mechanickou paměť. To je ta, co si pamatuje a pak se to odříká. Kde je kreativita? Pak se divíme, že jsme tam, kde jsme?

1.10.2015 v 8:55 | Karma: 26,93 | Přečteno: 2259x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Stříhám se krejčovskýma nůžkama a vy?

Máš super střih, kam se chodíš stříhat? Zeptala se mě nedávno moje kamarádka, kterou jsme se už dlouho neviděly a náhodou se potkaly uprostřed Prahy. Já? Já se stříhám sama... odvětila jsem nechápavě, protože mně to přijde tak normální, jako že si každé ráno dávám kafe. Koukala na mě nevěřícně a nechápavě. A já na ni. Uvědomila jsem si, jak jedeme všichni v zajetých kolejích toho, co je normální, co se jaksi hodí a co nehodí a co bychom měly dělat, abychom byly ve společnosti přijímané jako dobré Přičemž dobré, znamená, aby nás lidi měli rádi.

30.10.2014 v 11:59 | Karma: 38,64 | Přečteno: 4498x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Buď více ženská!!!

Tuhle laskavě znějící radu slyšela zajisté mnohá z nás. Jako “dobře míněnou” radu, která nám ženám, které nenosíme šaty, lodičky a kabelky do ruky, které se v šatech cítíme jako v cizí kůži a které se přesto snaží vypadat tak, jak si tato společnost představuje pravou ženu - nasoukají sem tam do nějakého modelu a vydrží v něm jen proto, že by měly přece vypadat více žensky. Jste tedy tou pravou ženou jenom v případě, že nosíte šaty nebo sukně a chodíte pravidelně na manikúru a ke kadeřnici? A co vy, které nosíte džíny, tenisky nebo mokasínky a stahujete si vlasy do gumičky a cítíte se tak pohodlně a dobře???? To jakože nejste tou opravdovou ženou???

30.10.2014 v 9:03 | Karma: 11,34 | Přečteno: 2428x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Nebezpečné textilní materiály

Textilní materiály, z kterých jsou vyrobeny oděvy v těch tzv. módních značkách ( já tomu tedy značky neříkám ani omylem), jsou ve stech procentech vyrobeny z odpadu, který se máčí a louhuje a upravuje v takových chemických roztocích, že by se vám z toho udělalo šoufl na pěkně dlouhou dobu.

5.4.2013 v 10:38 | Karma: 23,29 | Přečteno: 2031x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Nemáš práci? Tak skoč z mostu....

Včera se ke mně dostal zajímavý článek - příběh zoufalého mladého muže ze Severní Moravy, který už celé čtyři roky po vyučení hledá práci.Když pohlédneme každý z nás na svou myšlenkovou reakci – bude s největší pravděpodobností: no jo, kdoví co je to zač, určitě je to nějaký flákač, kterému se nechce pracovat a chce se zviditelnit... Možná je před touto reakcí ještě jedna, ta, která vám říká, že se tady děje něco nespravedlivého, že to asi nebude příběh osobního selhání jednotlivce, ale dlouhý příběh selhání společenského systému.

11.3.2013 v 12:11 | Karma: 23,32 | Přečteno: 2310x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

D4 uzavřel náraz auta do stromu. Pro těžce zraněné dítě přiletěl vrtulník

27. května 2024  18:07,  aktualizováno  18:31

Dálnici D4 na Příbramsku dnes v podvečer uzavřela nehoda osobního auta, které narazilo do stromu....

Potvrzeno, francouzští vojáci míří na Ukrajinu. A F-16 mají dorazit do 14 dnů

27. května 2024  18:25

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

KLDR odpálila další raketu. Tokio je ve střehu, Soul reagoval leteckým cvičením

27. května 2024  16:39,  aktualizováno  17:15

Severní Korea v pondělí ze svého západního pobřeží odpálila raketu zatím neupřesněného typu, uvedla...

Dominik Feri nastoupil do vězení. Výzvu od soudu dostal minulý týden

27. května 2024  16:21,  aktualizováno  17:11

Bývalý poslanec Dominik Feri nastoupil do vězení, uvedl server tn.cz. Podle informací ČTK do vězení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4869x
Byla jsem dlouho módní návrhářkou, než mi došlo, že je mi móda naprosto lhostejná, že mě baví jen v souvislosti s tím, co člověk pomocí svého oblečení a doplňků o sobě sděluje. Začala jsem pracovat jako poradkyně stylu a moje téma je Oblékám svou duši. Napsala jsem eBook 8 KLÍČŮ K VAŠÍ DUŠI, je o tom, jak najít sama sebe v záplavě stylů a falešných programů z okolí. Stala jsem se poradcem osobního stylu a učitelem toho, jak vynést skryté informace z nevědomí do vědomí - paradoxně přes, pro někoho tak nepodstatnou součást našeho vnějšího projevu, jako je OBLEČENÍ :). Podívejte se na moje webové stránky  www.tanahavlickova.cz, www.modaaduse.cz