Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Xenofobové, zabte mě!

Včera jsem sáhla po jedné knížce. Ač jsem dříve byla náruživá čtenářka, dnes knížky spíše sbírám. Někdo sbírá použité obaly od čokolád, ubrousky nebo fusechle, já knížky.

Vytáhla jsem ji z regálu vlastně jenom proto, že mi na sjely oči. Měla takový hezký obal, hladký a příjemný na omak. Knížka je to německá a nikdy v životě jsem ji nečetla.

 

Nedovolila bych si říct, že Němci jsou takoví, Češi jsou takoví, Poláci zase jiní. Uznávám lidskou individualitu a jenom velmi nerada soudím lidi podle toho, jak vypadají nebo jaké národnosti jsou. Přijde mi to strašně nízké. Samozřejmě, že se tomu nevyhnu zcela. To ani nejde. Jsem jenom člověk a první dojem, který na nás nový objekt zanechá, je vždycky o to tom, co vidíme. A hlavně. Žiji v Německu a tady je všechno úplně jinak.

 

Není chyba si něco myslet. Chyba je věřit tomu, co si myslíme, bez toho aniž bychom se snažili zjistit, jak to ve skutečnosti je. Je pravda, že dnes lidé nemají moc času hledat a pátrat. Nebo možná mají čas, ale jsou líní a věřit tomu, co vidět chtějí je jednodušší. Posuzovat ostatní bez předsudků a bez naučených a nebo někým vsugerovaných pravd je nejtěžší věc, o kterou se můžeme pokusit. Není to ale věc nemožná a i když to neumíme a ze začátku nám to nejde, dá se to naučit. A k tomu stačí jenom jediné. Chtít to.

 

Mám na mysli takovou tu pravdu, která se v rodinách vleče po generace. Mně přijde přirozené, že má každý právo si udělat na věc svůj názor. Je ale jasné, že k tomu potřebuje dostatek informací, dostatek nezávislých informací pocházející z různých zdrojů. Tyto informace asi těžko zjistíme, když se o to cíleně nesnažíme. Uvěřit nepravdě, polopravdě a cizím předsudkům, je tak snadné. Stačí se vystavit vlivu názorům lidí a spokojit se s cizími názory.

 

Není nic špatného mít svůj názor. Je jedno, jestli je špatný, nebo jestli se mýlíme. Špatné je podle mě jenom to, když přijímáme z nějakého důvodu cizí názor a vydáváme ho z různých důvodů za svůj. Různými důvody mám na mysli slepou víru v někoho, koho považujeme do té míry za autoritu, že mu věříme úplně všechno. Pro někoho jsou to rodiče, partner, kamarádi... A druhý hlavní důvod si myslím, že je již výše zmíněná lenost. Uvěřit něčemu z lenosti ale není vůbec výjimka. Soudit někoho na základě nedostatečné informovanosti jsou předsudky. K tomu, abychom po něčem pátrali, je potřeba především motivace.

 

U mě osobně vždycky takový zájem vyvolají informace, které jsou rozporuplné. Nemůžu něčemu tak nějak lidsky uvěřit, když jsou informace o stejné věci z různých zdrojů odlišné. Logicky mi to nesedí a začnu hledat víc a víc informací a nakonec si na základě dostatečných informací musím vytvořit svůj vlastní názor.

 

Pokud jsme schopni si vytvořit na věc vlastní názor, přichází na řadu otázka co s tím. Když už jsme se zbavili předsudků, spoustu let se věnovali tomu, abychom nebyli povrchní a na každou jednotlivou věc si vytvořili vlastní názor, věnovali spoustu času tomu, abychom mohli říct: myslím si, že je to tak, protože.... Pak zásaditě musíme být postaveni před situace, kdy někdo jiný, nebo všichni ostatní mají jiný názor než my sami. Co ale s tím?

 

Osobně můžu říct, že celý život dřu na tom, abych byla informovaná o věcech, které mě zajímají a občas mi vylézají oči z důlků, když slyším někoho říkat jeho názor, který nepochází z ověřených zdrojů, ale jedná se o názor založený právě na nějaké té rodinné polopravdě, například na téma: dělení domácích prací v domácnosti, výchova dětí nebo organizace pracoviště a spoustu dalších.

 

Otázkou číslo jedna k řešení vždy zůstává: mlčet či promluvit? Mám mlčet a nebo říct, že můj názor, pokud je jiný? Když řeknu úplně všechno, co si myslím, nebudu za vyvrhela, který nechce dělat to, co mu ostatní nařídí, jenom proto, že si myslí, že je to správné?

 

Otázkou číslo dvě zůstává: Jak mám ale spokojeně žít, když mlčím a dělám všechno jako ovce, jenom proto, že to ostatní tak chtějí? Odpovědí asi může být jenom kompromis, na základě kterého budou obě strany spokojené. Občas je dobré mlčet, občas promluvit, ale všeho s mírou. To je řešení, ke kterému jsem se dopracovala já, po té, co jsem se mnohokrát spálila, když jsem mnoho mluvila a nebo hodně mlčela. Váš názor může být jiný a mě nezbude nic jiného než ho respektovat, ale vy byste měli být schopní toho samého.

 

No ale zpátky k mé knížce. Jsem vlastně jenom na začátku a líbila se mi tam jedna věta, která je posazena na Němce. Já bych ji ale posadila na lidi všeobecně. Ta věta zněla:

Němci chtějí víc, než můžou dostat, ale nakonec to znamená, že dostanou méně, než by mohli. (Lilo Göttermann/Ein Lesenbuch aus Philosophie, Kultur und Wissenschaft)

 

A co si vlastně myslím já o Němcích? Než jsem odjela do Německa měla jsem spoustu vsugerovaných pravd a polopravd, je zbytečné všechny rozepisovat, ale říká se, že Němci jsou chladní, že Němci jsou drsní... Já osobně jsem si myslela, že každé dítě má svou chůvu, všichni si nechají umývat zem, protože jsou líní, že Němci by si nechali pro Euro vrtat koleno, že Němci jsou kdo ví co ještě...

 

Teď si ale myslím, že jsou to především lidé a je jich tu několik milionů. Jedni jsou takoví, druzí zase jiní. Jedni si jezdí Poršákama, jiní zase třeba nebyli nikdy ani ve Francii, i když je to kousek, další nemají na to, aby si udělali řidičák, protože je tady všechno drahé, jsou tu i takoví, kteří na mě hledí jako z jara, když jim řeknu, že si doma vařím a nejím ty jejich předpřipravené šlichty, které koupíte v každém supermarketu – všechno co si dovedete k jídlu představit v konzervě nebo v papíru....a spousta dalších věcí.

 

Stejné jako v každém státě žijí lidé, kteří jsou na Vaší úrovni, žijí tam lidé, o které byste si neopřeli kolo a jsou tam i takoví, kteří by si kolo neopřeli o Vás, protože si třeba nemůžete dovolit uklizečku nebo se ubytovat o víkendu v luxusním hotelu. Tím chci říct, že to, jaký někdo je, rozhodně nesouvisí s otiskem razítka v občance a nebo tím, jakou má barvu pleti, ale na tom jaký je a možná trochu o tom, kolik má peněz. To, že někteří Němci by si pro EURO nechali vrtat koleno, je pravda, ale řekněte mi, který Čech by také neobětoval svůj kloub pro nějaký ten milionek?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohdana Synovcová | pátek 30.8.2013 11:55 | karma článku: 9,28 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Bohdana Synovcová

Dvě otázky

“Už seš dost velkej,” ráda bych Ti řekla, ale nemůžu. Nezní to tak, jak bych chtěla, ale to je holt život.

31.10.2017 v 16:10 | Karma: 7,86 | Přečteno: 493x | Ostatní

Bohdana Synovcová

V pohodě? Rozhodně ne!

Dnes jsem si uvařila pelyňkový čaj. Chutná trochu hořce. Ale je to jako se životem. Ten, když pijete po doušcích,

22.1.2017 v 18:32 | Karma: 15,49 | Přečteno: 2976x | Diskuse| Ona

Bohdana Synovcová

Kuchat či nekuchat

Je to asi týden, když mi jeden týpek, říkejme mu kolegáček, i když se o žádného kolegu nejedná, poslal zprávu, že potřebuje poradit. Řekl mi, že dostal novou pracovní nabídku. Měl by jezdit náklaďákem za 2000 EUR čistého.

26.11.2016 v 1:51 | Karma: 11,97 | Přečteno: 839x | Osobní

Bohdana Synovcová

Nejlepší

Na nějaké ty medaile moc nejsem. Ale tento rok jsem si jejich předávání na Pražském hradě z pochopitelných důvodů nemohla nechat ujít.

29.10.2016 v 0:53 | Karma: 14,46 | Přečteno: 439x | Ostatní

Bohdana Synovcová

Byl jeden blbeček, byl jeden blb

Bláázen. Blááázen je to. A? Blááázen jsem já? Pamatujete si na mou druhou báseň v mém životě? Ta první zněla něco jako:

23.10.2016 v 16:36 | Karma: 7,23 | Přečteno: 603x | Miniblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

LoopX s pohádkovými zisky. Podvodníci vylhali kryptoměnu, zadržený je i Čech

8. května 2024  16:09

Rakouská policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého...

Hrozba bombových útoků na Slovensku se nepotvrdila. Školy ve čtvrtek otevřou

8. května 2024  16:03

Úterní hrozba pumovými útoky na více než 1 500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve...

Arkansas odstraní symboly „temných dob“. Do Kapitolu pošle Cashe a Batesovou

8. května 2024  15:12

Stát Arkansas ve vstupní hale amerického Kongresu ve Washingtonu tento týden nově začne...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1016x
Učím se plavat.

Seznam rubrik