Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nefňukat a hledat

Jsou jisté věci, které před okolím tajím. Jedna z nich je moje utkvělá představa, že můj život nemá žádný smysl. V minulosti jsem totiž dělala tu chybu, že jsem si vytipovala jednu osobu a té jsem to předříkávala jako kouzelnou formulku a myslela jsem si, že se tím něco změní. Nezměnilo se nic.

Od té doby uplynula spousta měsíců a pořád není nic, co by mému životu dávalo cestu, která má směr a cíl a tím i nějaký smysl. Možná jsem to tak často opakovala, protože jsem se nudila, nebo proto, že už jsem měla skoro všechno, co jsem si mohla přát a nic mi nechybělo. Potom nastal zlom a ztratila jsem všechno, co se dalo a zůstal mi jenom ten holý život. Veplula jsem do životní krize a i když nebylo nic, co by mě drželo nad vodou, hlavu jsem měla pořád nad hladinou. Nevím kde se to ve mně vzalo, ale začala jsem plavat.

To, že můj život nemá vůbec žádný smysl, jsem si myslela dál. Bylo v životě pár okamžiků, kdy jsem na to pozapomněla, ale veze se to se mnou. Pořád mám nějaké nevyřešené záležitosti a na chvilku jsem zase zapomněla na to s tím svým nesmylem. Hledám smysl svého života a vím, že není ani v lásce ani v bohatství. Jednu dobu jsem si myslela, že jsem na to už přišla, že pravý smysl mého života bude v tom, když budu pomáhat lidem. Trošku jsem jim pomáhala, ale efekt to byl krátkodobý a bylo to jenom o pocitu, který nakonec stejně vyprchal. Bylo sice hezké, že se oni cítili lépe, já jsem se cítila lépe, ale komu všemu bych musela pomoci, aby se to stalo smyslem mého života?

Pochopila jsem lidi, kteří mají všechno a necítí se šťastní. Nedalo by se říct, že jsem přímo nešťastná. Je to určitý druh krize, který se sune celým mým životem a mám takový pocit, že můj život je hledání. Je to hledání, na jehož konci nic není. Člověk pořád něco hledá, až to najde a myslí si, že je to to pravé. Pak se mu pokašle zase jiná sféra života a musí hledat zase něco jiného. Je to tak pořád dokola. Takže i když si myslíme, že už bysme relativně mohli být spokojení, pohnojí se zase něco jiného. Nevím jak vy, ale já to tak alespoň mám. Ne že bych si stěžovala, ono to je docela zábavné, jsou to takové toče, které píše sám život. Je to někdy legrace, když si to člověk vybaví zpětně, v tu dobu se necítí dvakrát dobře, ale potom může alespoň říct, že to v jeho životě stálo za to a i když se to zdá jako bezcílné putování i hledání cíle a smyslu může být smysl.

Ale zjistila jsem, že s tím pomáháním to nebude tak horké, tak jsem se vrhla do sebevzdělávání a začala jsem se věnovat víc svým koníčkům a sportu. Docela to pomohlo odvádět pozornost. Jenomže cokoliv příjemného jsem dělala, tak se mi na tom vyvinula závislost a té aktivity jsem se později nemohla zbavit. Ať to byl nějaký koníček, nejaký způsob sebevzdělávání nebo počítač. Našla jsem si nové kamarády, ale pořád mi tak nějak něco chybí a nevím co to je. Je to takový zvláštní pocit, který se těžko popisuje. Někdo by mohl říct, že mám roupy, ale nemyslím si, že to by byl ten problém. Začala jsem si myslet, že mi asi chybí nějaká profese. Celý život jsem tak nějak dělala to, co se dalo, práci jsem měla takovou jakou jsem našla, ale spokojená jsem nikde nějak moc nebyla. Občas se podařilo, že se našla i taková, kam jsem chodila s radostí. Ale zase, byla práce smyslem mého času a na koníčky tak jaksi už nezbývalo. Po příchodu domů nastala nuda.

Rozhodla jsem se, že počkám a když se nedočkám, tak začnu hledat a tentokrát pořádně. Zatím jenom vzdychám a už jsem s tím únavná, nejlepší je, že když se neudržím a postěžuji si před někým, tak mi pak chodí sms s radami, jak a kde najít smysl života. Nabízí mi vlastně ulehčení mé práce. Otázka je, jestli když Vám někdo smysl Vašeho života naservíruje, budete spokojení a nebo si raději řeknete: „Ano, je to tak, smysl mého života je se hnát za něčím a nebýt nikdy s ničím spokojený, jenom je potřeba najít ten cíl, za kterým to uhánění potrvá a nikdy neskončí, aby se cíleček a smysl nemusel zase hledat. Protože lopotit se za něčím je k nezaplacení, znamená to víc, než pohoda u bazénu a nicnedělání.“

Jednu dobu jsem si také myslela, že cílem mého života by mohly být děti. Jenomže mi také došlo, že jiný člověk nemůže být smyslem ničího života. Přece kdyby potom náhodou z Vašeho života odešel, tak se nepůjdete zbláznit, ale řeknete si: „Ano, lidé přicházejí a zase odcházejí, není to žádná hrůza. Životem nám přece prošla spousta lidí. Nemuseli ani umřít, jenom se nám třeba ztratili z očí. Ale náš život šel dál, i když to zpočátku třeba bolelo.“ A i když vím, že to potrvá a nic není hned, rozhodla jsem se hledat už vím, že pokud si člověk počká, tak se dočká.

 

Autor: Bohdana Synovcová | neděle 21.3.2010 21:55 | karma článku: 10,46 | přečteno: 1120x
  • Další články autora

Bohdana Synovcová

Dvě otázky

“Už seš dost velkej,” ráda bych Ti řekla, ale nemůžu. Nezní to tak, jak bych chtěla, ale to je holt život.

31.10.2017 v 16:10 | Karma: 7,86 | Přečteno: 493x | Ostatní

Bohdana Synovcová

V pohodě? Rozhodně ne!

Dnes jsem si uvařila pelyňkový čaj. Chutná trochu hořce. Ale je to jako se životem. Ten, když pijete po doušcích,

22.1.2017 v 18:32 | Karma: 15,49 | Přečteno: 2976x | Diskuse| Ona

Bohdana Synovcová

Kuchat či nekuchat

Je to asi týden, když mi jeden týpek, říkejme mu kolegáček, i když se o žádného kolegu nejedná, poslal zprávu, že potřebuje poradit. Řekl mi, že dostal novou pracovní nabídku. Měl by jezdit náklaďákem za 2000 EUR čistého.

26.11.2016 v 1:51 | Karma: 11,97 | Přečteno: 839x | Osobní

Bohdana Synovcová

Nejlepší

Na nějaké ty medaile moc nejsem. Ale tento rok jsem si jejich předávání na Pražském hradě z pochopitelných důvodů nemohla nechat ujít.

29.10.2016 v 0:53 | Karma: 14,46 | Přečteno: 439x | Ostatní

Bohdana Synovcová

Byl jeden blbeček, byl jeden blb

Bláázen. Blááázen je to. A? Blááázen jsem já? Pamatujete si na mou druhou báseň v mém životě? Ta první zněla něco jako:

23.10.2016 v 16:36 | Karma: 7,23 | Přečteno: 603x | Miniblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1016x
Učím se plavat.

Seznam rubrik