Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stejné mordy na bilbordy!

„Na shledanou po volbách“ zaznělo z úst Marka Bendy krátce potom, co se kapři  poprvé v historii rozhodli, že si vypustí rybník. Sebevědomí „poslance z povolání“, který v roce 1990 zběhl ze školní lavice do České národní rady, musí být vyšší než samy Himaláje. Poslanec z povolání, který s výjimkou 2 let, kdy byl dobře zašitý ve vládní agentuře na ministerstvu informatiky zcela bez adekvátního vzdělání,  poslanec, který zastupoval modré ptáky v dolní komoře až do tohoto úterka a který se ještě v úvodu schůze pokoušel odložit rozpuštění na září, naznačil národu, co můžeme v nejbližších dnech a týdnech čekat.

Národ volal po změnách a změn se dočkal! Nebo zatím spíše jen jediné změny, kde se sám mohl rozhodnout. Právě v prezidentských volbách se ukázala propast, která odděluje vůli občanů od kupčení politiků. Volit prezidenta politici, skončil by Zeman spolu s Francem a Bobošíkovou na samém chvostu pomyslného žebříčku. Taková je realita.

Sněmovna je rozpuštěna a většina lidí s optimismem hledí k předčasným volbám. Zapomíná ale, že „volební guláš vaří politici“ a o tom, kdo se nakonec objeví v seznamech na kandidátkách jednotlivých stran, rozhodují oni.  Většina kaprů je totiž přesvědčena, podobně jako Marek Benda, že se po necelých třech měsících v „sádku“ do nově napuštěného rybníka zase slavně vrátí. Nebo si snad myslíte, že si paní Němcová plánuje, jak znovu zasedne ve svém knihkupectví? I Tomáš Chalupa jistě nemá obavy, že by se musel hlásit na úřadu práce v obvodě, kde dělal starostu. ODS je na tom už tak, že mezi vůbec prvními jejich kandidáty do voleb je nestraník Fiala. Tedy nejsou lidi! A nedivme se, když takové, jako je třeba Hynek Fajmon, kterému bych chtěl touto cestou jen vzkázat, že za tou „partou idiotů v čele s Dubčekem“, jak to napsal na svůj blog, stálo v srpnu šedesátosm 99,99% národa!

I „oranžády“ vyrazí k volbám v novém kabátě favorita. Na „obludáriích“, tedy jak v tiskárnách s oblibou říkají volebním plakátům s podobenkami kandidátů, však opět najdeme osvědčené kvarteto dinosaurů Sobotka, Hašek, Zaorálek a Tejc, nemluvě o dalších „letitých věrných“. Chybět bude jen Škromach, další celoživotní politik, který se ukryl na politický důchod v Senátu. „Třešničky dozrály“ a i ony jdou, doufám, že snad už konečně s výjimkou Grebenčíka, do voleb ve staronovém kabátě s Filipem, o jehož minulosti kolují různé zvěsti, i ing.Dolejšem, jehož účast na „loterijním zákoně“  je již zapomenuta a zametena pod stůl.

Sám jsem zvědav, kolik skutečně nových tváří se v nové sněmovně objeví, jaké bude procentuální zastoupení staronových a nových poslanců. Nedávná vládní „pidistrana“, kterou nikdo nevolil, shání usilovně partnera. Není se co divit, ta 12ti nebo snad dokonce 15ti členná členská základna naději na nějaký volební boom nedává. Jana Bobošíková  typicky žensky intrikuje a ráda by pod svá křídla získala ty z modrých ptáků, kteří ani po zpackané amnestii nezatratili „svého velkého Vonta“.  Babiš a Okamura sice mají hodně vznešené cíle, otázka je, zda nezůstane jen u té vznešenosti. Na straně druhé je tu i nebezpečí, že se jim na kandidátky dostanou „konečně“ ti, kteří po tom již léta touží, ale doposud o ně nikdo ani nezavadil.

Do propadliště dějin odejdou „na věky“ i „VeVerky Víta Bárty“. Jak poznamenal jeden můj známý v hospodě o přestávce fotbalu Plzeň – Maribor, na tom bývalém ministru dopravy, co se již nikdy na svůj flek nevrátil, je jediným pozitivem ta jeho fešná blondýnka. S čímž nemohu než souhlasit.

Více se však diskutovalo o TOP 09 a o kroužkování na kandidátkách jako takovém neboť v „naší hospodě“ jsou i tací, kteří jsou vedle z roztomilého žvatlání pana knížete a na druhé straně pana Kalouska, Drábka, Hegera či u nás zvláště oblíbeného pánbíčkáře Severu „nemohou ani cítit“. Inu i takový je český volič. Myslím, že tečku celé diskuzi dal spíše než začátek druhého poločasu štamgast pan Slávek, jadrně a stručně jak jen on to dovede „Když nevíš jak kroužkovat a koho, tak se na tu topku  píííp !  Vyber si jinou partaj a doufej, že to nebudou stejné vyžírky, jako ti před nimi“.

Volební kampaň, pokud již nezačala, tak co nevidět začne. Tady 50, tuhle také 50, zde zase „jen“ 40 miliónů korun na ni hodlají strany vynaložit. Své mordy na bilbordy vystaví  naši staří známí „dinosauři poslanecké sněmovny“, možná i dva tři zcela noví neokoukaní, když bude snaha prezentovat změnu. A hned po TV reportáži o volební kampani nám TV přinese reportáž o nešťastných rodičích tříleté Adélky trpící zákeřnou nemocí, jejíž léčba prezentuje zhruba 700 tisíc Kč. Pojišťovna se distancuje a ubozí rodiče již nemají další prostředky. Vše bude odvysíláno v naději, že se najdou lidé, kteří po padesáti, sto i více korunách Adélčiným rodičům peníze pošlou. 

Je to hnus, velebnosti!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | pátek 23.8.2013 9:42 | karma článku: 25,43 | přečteno: 1234x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 255x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 329x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04 | Přečteno: 500x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1840x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.