Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řecké listy.Část 3 To nejlepší z člověka a oliv se získá pod tlakem

Když zhruba 10 dnů před začátkem šampionátu zveřejnili pořadatelé rozlosování naší kategorie 60-65 let, volal mi hned jeden spoluhráč zda vůbec má význam do Řecka jezdit. Přeloženo do spisovné češtiny by se jeho slova dala napsat takto:  Ty řecký „zaměstnankyně vykřičeného domu“  nám daly do skupiny Uruquay, která byla na MS v Brazílii 2011 třetí, pak Slovince, kteří byli pátí a béčko Rusů. Úplně „vyměšují“ i na výsledky loňského ME. Ať jdou s takovým rozlosováním do „análního otvoru“!  Hlavně, že sami si ti „toalety“ nalosovali do skupiny slaboučké Polsko aby postoupili spolu s Brazílií.“

Jeho rozhořčení, jak už vyplývá z použitých slov, bylo zcela na místě. Se Slovinci, kteří se pak stali mistry Evropy, jsme prohráli na ME v Zagrebu 2010 a po dvojím prodloužení jsme jim podlehli i v Brazílii 2011 v boji o 5.místo. Uruguay je standardně za Brazílií druhým nejlepším týmem jižní Ameriky a Rusko „B“ ze Saint Petěrburku pak druhý ruský tým hned za mistry světa i Evropy posledních let z Moskvy. Tedy jak se odborně říká „skupina smrti“.

Začínali jsme se Slovinskem, stačilo ale málo a ani jsme nezačali. Pořadatelé se nijak neobtěžovali uvést u některých hal adresu, ne-li pak GPS souřadnice a tak část našeho týmu dorazila až krátce před zahájením utkání.  Možná proto jsme začali s maximálním úsilím, abychom se co nejdříve dostali do tempa. Obávaní Slovinci nás zřejmě podcenili a naše vedení nás povzbuzovalo do dalšího průběhu utkání. Kamil Brabenec sice střeleckou slinu nechytil, nahradili ho ale jiní. Po několika chybách v závěru jsme ale dovolili Slovincům vyrovnat a šlo se „tradičně“ do prodloužení. To jsme si tentokrát pohlídali a první vítězství bylo na světě. Druhý den již Brabenec ukázal, proč byl v 70.letech  jedním z nejlepších hráčů v Evropě. Uruguay nás sice trápila agresivní obranou až za hranicí pravidel, nakonec jsme ale vítězství vydřeli. Výhra Slovinců nad Rusy nám však zkazila radost. Abychom se dostali do osmičky, bylo třeba Rusy také porazit. To se nakonec podařilo i přesto, že náš soupeř již v průběhu utkání vedl o 11 bodů a postup měl na dosah on. Tři vítězství ve skupině bylo o tři víc, než jsme očekávali.

FIMBA má, na rozdíl od jiných sportovních asociací, také jedno velice dobré pravidlo. Medaili totiž dostávají nejen finalisté bojující o zlato a stříbro, ale i poražený z boje o bronz. Další utkání po dni odpočinku, kdy jsme nastupovali proti Ukrajině, tedy bylo soubojem o postup mezi nejlepší 4 týmy turnaje ale současně i o to, zda si z Řecka odvezeme medaili či ne. Na našeho soupeře ze Lvova nemáme z loňského ME v Kaunasu právě pěkné vzpomínky. Zde nás Ukrajinci za pomoci na černo hrajícímu Moldavci, který sám dal v první čtvrtině 5 trojek, deklasovali v boji o bronzové medaile. Protest u FIMBA se podává s nevratným poplatkem 400 EUR, takže jsme ho nepodali. Tentokrát však moldavská akvizice Ukrajincům chyběla a my naopak podali nejlepší výkon na mistrovství a „pod tlakem“ jsme ze sebe vyždímali vše, co bylo třeba, abychom z tohoto utkání odešli jako vítězové. Bohužel ne všichni, Zdeňka Šebelu z Brna jsme museli s natrženou achilovkou odvézt do nemocnice. Po necelých 24 hodinách nás čekali v boji o postup do finále obhájci titulu z Brazílie, kteří měli snadnou práci se Slovenskem a mohli ušetřit síly na utkání s námi. A to se nakonec ukázalo jako rozhodující. Vydrželi jsme takřka do konce první půle, když však k vyčerpaným hráčům dosedl na střídačku dvě minuty před koncem i Kamil Brabenec, využili jeho absence Brazilci, kteří na rozdíl od nás jsou zvyklí hrát v teplotách kolem 35 stupňů, k získání uklidňujícího náskoku. Na pokus o zvrat ve druhé půli již chyběly síly a tak nakonec dohrávaly utkání na obou stranách druhé pětky.

Protože nikdo nepočítal s účastí v bojích o medaile, odletěli v neděli ráno 3 hráči domů a tak do utkání o 3.místo na světě jsme nastupovali pouze s 8 hráči. S Litvou jsme na světových i evropských šampionátech zatím nevyhráli, bohužel se to nepovedlo ani letos. Opět jsme vedli ale jak postupně hráčům základní pětky ubývalo sil tak soupeř získával převahu. Vyhrál zaslouženě, my ale odcházeli s vědomím, že v plné síle a plné sestavě by jsme to byli my, kdo by si odnesl palmu vítězství. A to je dobré poznání před šampionátem v Ostravě 2014.

 

Příště a nakonec: Řecké listy. Část 4  Krize žádá úspory aneb stejné medaile.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | pondělí 29.7.2013 14:03 | karma článku: 9,08 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 255x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 329x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04 | Přečteno: 500x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1840x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.