Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řecké listy. Část 2 FIMBA = business a nadšení.

V době, kdy jsem se ještě věnoval manažerské práci v textilním průmyslu, v době, kdy řada dnes již neexistujících textilek ještě žila v naději, že „někdo něco změní“ a do českého textilního průmyslu se vrátí prosperita, si pár lidí, troufnul bych si vsadit, že původem možná i od nás, vymyslelo výnosný business založený na velikášství mnohých „lodivodů českého průmyslu“.

Na mnohé české firmy přišel dopis, že společnost XY se sídlem kdesi ve Španělsku vyhodnotila příslušnou firmu jako nejkvalitnějšího dodavatele v daném oboru a že zástupce firmy se má dostavit do španělského mořského letoviska, tehdy a tehdy, pro převzetí „ceny za kvalitu“ vyobrazenou v příslušném dopise. Později pak zde nechyběl ani seznam již ohodnocených českých firem. K naplnění podmínek pak stačilo „jen“  si zajistit letenky, vyplnit přihlášku, objednávku noclehů a příslušné firmě vše zaslat včetně peněz na úhradu noclehů a „účastnického poplatku“.  Ten činil nějakých 800 USD. No neberte to, když vás čekají 3 dny u moře s vyvrcholením převzetí ceny za kvalitu včetně rautu. Sošek prý měli organizátoři vyrobeno několik desítek tisíc v ceně cca 3 USD za kus a tak do Španělska putovali mnozí ředitelé firem jak z Česka, tak později  z Polska, Maďarska i odjinud. Zisk organizátorů za cca 4 roky fungování tohoto „projektu“ musel být enormní. Dodnes se bavím, když na některých webových stránkách prezentují naše firmy, že byly touto cenou ohodnoceny.

FIMBA, tedy mezinárodní asociace basketbalu veteránů mi svým systémem práce  velice připomíná výše uvedený projekt. I ve FIMBA si pár „hochů, co spolu mluví“ udělalo z původně vznešené myšlenky sportování veteránů svůj osobní business  a i proto se brání jakémukoli spojení s FIBA, tedy s oficiální mezinárodní asociací basketbalu. Podstatně více by o požadavcích a potřebách vlivných představitelů FIMBA mohli sdělit organizátoři MS 2009 v Praze či ti, co připravují ME 2014 v Ostravě. Naštěstí však je toto jediná stinná stránka celého veteránského basketbalového hnutí, které získává stále větší a větší popularitu a v mnoha zemích i finanční podporu ze strany státu. Proti standardním šampionátům mají ty veteránské výhodu v tom, že se jich mohou v jedné věkové kategorii zúčastnit i tři týmy z jednoho státu. Tak lze sestavit jak „výběr těch nejlepších“ z dané země, kteří pak bojují o mety nejvyšší, tak i týmy, které naplňují Coubertinovské heslo „není důležité zvítězit, ale zúčastnit se“.

Tou první cestou včetně finanční podpory státu kráčí např. Brazílie, Chile nebo Dominikánská republika, v Evropě pak především Německo ale i Litva nebo Slovinsko a letos i Řecko. Tou druhou cestou, tedy „za vlastní peníze“ ovšem s o to větší touhou uspět, pak všichni ostatní včetně naší drahé vlasti.  A i to je důvod, proč jsme jako Česká republika až na 13.místě v hodnocení národů se ziskem 2 zlatých, 4 stříbrných a 2 bronzových medailí z MS, kdy většinu získaly naše týmy na MS 2009 v Praze.

A stejně jako v minulosti, ani letos se na účasti ČR moc nezměnilo. Ze tří ženských týmů startoval jeden v kategorii  40-45 let, dva pak v kategorii 45-50, kde vytvořit z těchto dvou týmů jeden lepší a druhý horší nebylo, s ohledem na vzájemnou rivalitu, možné.  Stejná situace pak byla i u mužů v kategorii 50-55. Ale nejen to, že není síla, která by český veteránský basketbal vzala pevně do rukou  a stala se třeba partnerem České basketbalové federace nebo Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ale i skutečnost, že si každý účastník hradí náklady z vlastních peněz, ovlivňuje kvalitu české účasti. A nejsou to náklady malé. Jen samotná registrace stojí 1600 EUR/tým (ne nepodobné těm 800 USD ve Španělsku). Při 12 hráčích lze „podíl jednotlivce“ snadno spočítat. A když připočteme dopravu, ubytování, stravu, pojištění atd. nedivme se, že v mnohých kategoriích vám jména „reprezentantů ČR“ nic neříkají.

V příštím roce čeká české basketbalové veterány Mistrovství Evropy jehož organizace se ujala hrstka nadšenců v Ostravě. Nechci být špatným prorokem ale myslím si, že je to možná poslední příležitost, jak dát veteránskému basketbalu v České republice alespoň základní řád. Pokud ani krize nezabránila Řekům vytvořit pro reprezentaci země v každé kategorii tým vybraný ze skutečně nejlepších hráčů a jejich účasti i finančně pomoci, co v tom brání nám? Nebo jsme na tom už hůře než v Řecku?

 

A příště už k basketbalu: Řecké listy. Část 3  To nejlepší z člověka a oliv se získá pod tlakem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | neděle 28.7.2013 14:05 | karma článku: 9,44 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 255x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 329x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04 | Přečteno: 500x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1840x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.