Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řecké listy. Část 1 Krizí zmítaná země.

„Tento způsob krize zdá se mi poněkud podivný“. Ano, dovoluji si parafrázovat Vančuru a zneužít v nadpisu i Čapka, a trošku se zamyslet nad vším, co se mi honilo hlavou v průběhu světového šampionátu veteránů v basketbalu, který probíhal v řecké Soluni a skončil před pár dny.

Už jen samotný fakt, že země zmítaná snad největší krizí ze všech států Evropského společenství si dovolí uspořádat akci, které se zúčastní ve 5 ženských a 9 mužských věkových kategoriích, za účasti více než 170 týmů z celého světa, výrazně nahlodává obrázek předkládaný nám našimi masmédii o tom, jak Řekové pod tlakem EU obracejí v ruce každé euro. Možná tomu tak je v okamžiku, kdy středně situovaný řecký občan dorazí se svou Škodou Oktávií, které mají na řeckých silnicích rovnocenné postavení s renomovanými německými, francouzskými i japonskými značkami, k benzínové pumpě. Jannis Sturnaras, řecký ministr financí, je zřejmě dobrý kamarád páně Kalouska a jak se dá usuzovat z ceny PHM ( Natural 95 za 1,7 EUR/litr), svého českého kolegu ve výši spotřební daně výrazně trumfnul. Ani tato skutečnost však pohodové Řeky nijak neodrazuje od každodenních dopravních kolapsů, možná i proto, že o organizované městské hromadné dopravě svědčí jen občasné zastávky většinou bez lidí, autobusů MHD jsme zaregistrovali skutečně minimum. Ve výhni městských ulic jsou řidiči kupodivu v klidu a popojíždění v koloně berou jako součást místního folklóru. Snad jen motocyklisté se spíše z principu než z nutnosti proplétají zástupy aut.

A právě díky pomalému posouvání při cestách k utkáním či z utkání můžete pozorovat „tep velkoměsta“ v jeho plné síle. Soluň, tedy alespoň jak jsem ji měl možnost poznat, rozhodně nepatří svými historickými památkami k tomu, co by si člověk neměl v Řecku nechat ujít. Je spíše vstupní turistickou branou na Chalkidiki, kam putuje většina návštěvníků za sluncem a průzračně čistým mořem. Zmíněný tep velkoměsta tedy je tepem místních obyvatel, kteří „krize nekrize“ zaplňují v době nezvykle dlouhé popolední siesty kavárny a kavárničky, bistra a restaurace, aby si dopřáli „svůj gyros“ a poklábosili u „svého frappé“.  

Možná, že mají naše sdělovací prostředky pravdu, když tvrdí, že je Řecko chudé. Podle mě to však rozhodně neplatí o jeho obyvatelích. Přesvědčila mě o tom nejen Soluň, ale i Nea Kallikrateia, místo našeho pobytu během šampionátu. Toto malé, typicky řecké přímořské městečko cca 40 km jižně od Soluně rozhodně nelze považovat, v porovnání s konkurencí jižněni na Chalkidiki, za turistický ráj dle aktuálních měřítek. Sem dorazily možnosti turistického businessu teprve nedávno a tak se zde na jednom místě střetává klasická řecká takřka vesnická minulost a nastupující, na komplexní služby pro návštěvníky zaměřená budoucnost. A pokud jsem byl v Soluni zaskočen pohodou a klidem jejich obyvatel, zde u moře mě až zaskočila ….nazval bych to bohorovnost místních, pro které jsou většinou problémy Řecka v EU stejně tak závažné, jako pro našince teplota vody v Bajkalu. Život zde běží svým ospalým tempem, moře je teplé a čisté, písečná pláž jen sporadicky zaplněna především ruskou klientelou a jen pár kroků od pláže se vám nabízejí útulné kavárny a restaurace nebo místní zemědělci se svými produkty. Večer pak se po západu slunce rozproudí život naplno a místní pěší zóna se stává středem vesmíru. Řečtí důchodci zaujmou svá stálá místa v kavárnách odkud mají ten nejlepší přehled přes korzující a vydrží až do pozdních hodin u jednoho malého pressa, až tak na ně dolehla tíha krize J, hodnotit a diskutovat o bujných a často i přebujelých vnadách kdysi možná štíhlých „děvoček“ odněkud od Moskvy. Jak se trefně vyjádřil jeden můj spoluhráč, věkově by náš tým mezi ně zcela zapadl. Chybí nám však permanentka na místo a navíc víme, že to nejkrásnější máme doma. Přesto nás naši řečtí vrstevníci inspirovali svou totální absencí stresu, pohodou a nadhledem nad problémy tohoto světa. A možná právě proto se nám podařilo na šampionátu to, v co jsme ani nedoufali.

 

Příště: Řecké listy. Část 2 FIMBA = business a nadšení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | sobota 27.7.2013 9:43 | karma článku: 12,25 | přečteno: 475x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 255x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 329x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04 | Přečteno: 500x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Lidé šlechtě nezávidí majetky, ale minulost a předky, říká historik Županič

15. května 2024

Premium Pohřeb Karla Schwarzenberga sledovaly desetitisíce lidí. Velkou oblibu si získal i televizní cyklus...

Fico je po operaci. Pojď sem, řekl mu útočník. Syn netuší, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  19:59

Přímý přenos Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Atentát z davu je noční můra ochranky, líčí experti. Bývalý šéf mluví o chybách

15. května 2024  18:45,  aktualizováno  19:34

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1840x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.