Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Milujeme hokej.

Ctěné čtenáře bych rád upozornil, že další řádky jsou pouze výplodem mé pomatené mysli, podobnost se skutečnými událostmi dnešní reality je jen čistě náhodná. Nejlépe proto asi bude začít okřídleným „bylo nebylo“.

Tedy, milí čtenáři, bylo nebylo, za devatero horami a devatero řekami, v jednom ani ne chudém, ani ne příliš bohatém příhraničním městě, žili, tak jak tomu většinou bývá, hodní i méně hodní lidé se všemi svými každodenními radostmi i strastmi. O městě samém se toho člověk moc nedozvěděl, média si spíše všímala konkrétních občanů, kteří své působiště především ve spojení s politikou zviditelňovali, jak i v těchto případech bývá, někdy pozitivně a někdy negativně.

Sportovnímu životu ve městě dominoval lední hokej ve stařičké hale, kde už jen pamětníci pamatovali souboje v nejvyšší soutěži, podobně letité vzpomínky na dobu slávy měli i fotbalisté či muži ze žíněnek, basketbalisté a další. Občas probleskla zpráva o českém juniorském rekordu nějaké mladé vycházející hvězdičky, byla ale jen otázka, zda z ní bude stálice či jen kometa, která zazáří a zase zmizí.

Vše je však o lidech a i zde se našli tací, kteří nechtěli na zašlou slávu jen po hospodách vzpomínat. Co se nepodařilo hokejistům ve staré hale, podařilo se jim v nové ledové aréně, prolomili prokletí baráže a s velice trefným názvem klubu vrátili městu pod horami nejvyšší hokejovou ligu. Jak by také ne, když i v druhé nejvyšší soutěži disponovali rozpočtem, který jim mohlo závidět minimálně 8 ze 14 týmů nejvyšší soutěže. Zlí jazykové dokonce tvrdili, že vyplácené náhrady v průběhu sezóny odvolanému trenérovi by vystačily na komplexní finanční celoroční zabezpečení klubu Šelem, který v jiném sportovním odvětví již o rok dříve než hokejisté, vybojoval pro město nejvyšší mužskou českou ligu. Ale věřte tomu, když vám titíž lidé tvrdí, že i 17letí hokejoví junioři reprezentující svůj klub „berou“ větší peníze než ligoví top hráči Šelem. Pomluvy a chiméry nás provázejí co je svět světem.

Když navěky vyschl pramen řeky jménem Sazka, když naše vrchnost kulantně „hodila“ většinu zdrojů pro financování kultury a sportu „na hrb“ městům, když řada společností a firem dříve se zviditelňujících prostřednictvím kulturních a sportovních akcí má své skutečné vlastníky v cizině či v přísném utajení akcií na majitele a těm je česká kultura a sport „šuma fuk“, pak se nedivme, že např. město Budvaru opouští po desítkách let právě hokejový klub. A nic nezmohlo ani veřejné mínění, vůle občanů či snaha místních hokejových bossů. V Budějovicích prostě nemá hokejová lobby v zastupitelstvu většinu.

Ale vraťme se do „našeho“ města. Tam je vše v pořádku, zde byly a jsou priority pěkně seřazené. Chléb se krájí spravedlivě. Krajíce pro hokej, drobečky co odpadnou při krájení pro ostatní. Tak to má být, tak je to správné. Každý svého štěstí strůjcem. Chceš hrát nejvyšší soutěž? Výborně! Zde máš drobeček a o ostatní se postarej sám! Pro slávu města  a nakonec i klubu. Že s tím nevystačíš, že umřeš hlady? Ale to je tvoje věc, měl jsi zůstat skromně ve 2.lize.

A tak nám Šelmy pošly.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | úterý 6.8.2013 16:00 | karma článku: 8,23 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 255x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 329x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04 | Přečteno: 500x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1840x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.