Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem objevil Ameriku

Začnu opět vzpomínkou na má manažerská léta v textilním průmyslu. Nezažil jsem sice „Stachanovské hnutí“,  na to jsem byl ještě hodně mladý, v méně významných řídících  funkcích jsem však zaregistroval „Zlobinovu metodu“, „Saratovský systém“ nebo „Ščokinské hnutí“.  Velmoc na východě tehdy byla jak naším velkým bratrem, tak se, jak typické pro náš národ, stala i velkým učitelem. Když se vše zahalilo sametem, netrvalo dlouho a rudý roh ringu, kde jsme stáli s velkým bratrem, vystřídal protější roh s pruhy a hvězdami a my měli nového parťáka, od kterého jsme se zase měli co učit.

Jako dnes si vzpomínám, když jsem na představenstvu diskutoval se zástupcem vlastníků a on mi navrhl, byla to tehdy v polovině 90.let minulého století velká móda, že by mi do naší a.s. zajistí amerického poradce, bývalého šéfa velké textilky odněkud z Greenvillu, který se v důchodu nudí a rád by si ještě nějaký ten dolar vydělal. Po zkušenostech s výše uvedenými „sovětskými metodami“, které většinou časem pro neefektivnost vystřídaly jiné, nebylo však jednoduché zástupci vlastníka, který byl touto myšlenkou nadšen, říci jednoduše ne. V noci jsem špatně spal, ráno pak zavolal do Prahy a sdělil vlastníkům asi následující: „Naše společnost běží a zlepšuje se, přijde americký poradce a bude to pokračovat aniž by nám do řízení firmy zasahoval. Ale všichni budou říkat, že je to zásluha Američana. Když tomu bude naopak, náš růst se zastaví a začneme mít problémy a to i přes 100% využití Američanova potenciálu, bude výsledkem závěr, že máme špatný management, který nedokáže řídit firmu a nedbá dobrých rad a doporučení amerického hosta“.  Prostě ať tak nebo onak, vždy z toho vyjde Američan jako vítěz a management jako parta neschopných lidí.“ Nabídku jsem tedy odmítl a i po 18 letech tomu moc nemohu věřit, že jindy své názory tvrdě a nekompromisně prosazující zástupce vlastníků moji argumentaci bez jakéhokoli komentáře přijal.

 

Ptáte se, proč ten poměrně dlouhý úvod, proč ten návrat do tak dávné minulosti. A také proč sem, kde mám psát o sportu. Důvod to má. Chci tím podtrhnout fakt, že mi nikdy nebylo po chuti přebírat bezmyšlenkovitě  a slepě jakékoli postupy a to bez ohledu, zda je k nám zavál vítr z východu či západu. I dnes se mi zježí ten zbytek vlasů co mám na hlavě, když slyším mladou dívku jak říká, že je „happy“ nebo že „Vlasta byla in“. Pokud ještě budu někdy trénovat děti, tak ode mě neuslyší, že v obraně budeme uplatňovat „over play“, při řešení „pick and roll“ pak  „hedge“ a v útoku pak hlavně „fast break“. To není legrace !  V minulé sezóně jsem to slyšel v extralize U14 na vlastní uši z úst trenéra soupeře.

A světe zboř se, i já s názorem, že mi bohatě stačí vlastní letité zkušenosti a když budu chtít něco nového, tak si to nejdu v literatuře nebo na internetu, jsem objevil letos na přelomu července a srpna Ameriku !!! Odkojen všemi těmi Klímy, Velenskými, Kargery, Dobrými ale i Ježdíky, Róny a dalšími jsem považoval účast amerických basketbalových trenérů na českých prázdninových kempech za víceméně reklamní tahák. Navíc pak vše podtrženo spoluprací s Josefem Jelínkem, naším historicky nejlepším basketbalovým střelcem, který mě letos na prvním prázdninovém kempu v Klatovech přesvědčil o svých výjimečných schopnostech motivovat a vést děti při rozvoji jejich basketbalových dovedností. Už i proto jsem na poslední klatovský basketbalový kemp Daniela Prince, Američana o kterém jsem věděl, že je majitelem firmy, která pomáhá hráčům obdržet basketbalové stipendium v USA a také  skautem pro různé americké univerzitní i profesionální týmy, odjížděl s rozpaky nad tím, co mě jako staničního trenéra čeká.  Čeho jsem však byl v průběhu kempu svědkem pak předčilo moje veškerá očekávání. A jsem si jist, že tak tomu bylo i u všech dětí, které se v hojném počtu kempu zúčastnily. Jestliže Pepa Jelínek dokázal od prvních minut prvního tréninku zaujmout děti natolik, že ze sebe vydávaly denně oněch pověstných 100% v rámci našich českých tradičních i méně tradičních basketbalových cvičení, pak Daniel Princ postavil svou koncepci zcela „nečesky“. Vrcholem pyramidy veškerých basketbalových dovedností  je pro něj  rovnováha a stabilita v trojnásobně nebezpečném postavení. Krůček za krůčkem, cvičení od cvičení nás staniční trenéry dokázal v prvních dvou dnech přesvědčit o „své pravdě“. Přiznám se, i když bych věkem mohl být Danielovým otcem, zcela jsem podlehl jeho vlivu a i pro své samostatné tréninky jsem z těch „svých českých cvičení“ vybíral takové,  kde rovnováha a stabilita hrají velice významnou roli až jsem nakonec dospěl k poznání, že není třeba vybírat, že to platí všeobecně u každého cvičení.

Možná teď budu v očích čtenářů vypadat jako trenérský diletant s licencí A. Budiž. V mém věku už se nestydím přiznat, že jsem stabilitu a rovnováhu v základním basketbalovém postavení nepovažoval za alfu a omegu všeho basketbalového umu. A ruku na srdce, vážení trenérští kolegové bez rozdílu licence, kdo z vás ano?  Na sklonku roku 1999 jsem se shodou šťastných okolností dostal na trénink L.A.Lakers pod vedením legendárního Phila Jacksona. Odcházel jsem zklamán, celou hodinu a půl cvičili Kobe Bryan, Shaquille O´Neale, Ron Harper, Glen Rice a další oblečení v teplákových soupravách jen a pouze správné postavení hráče ve cloně.  Neobohatilo mě to, jen potvrdilo i moji filosofii lpění na detailech, které často hráči považují za bezvýznamné.

Setkání s Danielem Princem mě obohatilo a musím poděkovat klatovským organizátorům kempu, že i díky jim odpůrce všech těch Zlobinů, Saratovů, Ščokinských i ředitele textilky z Greevillu poznal, že ty skutečně dobré metody lze získat nejen pečlivým hledáním v literatuře, na internetu, výjimečně i na trenérských seminářích,  ale že je lze i sdílet od člověka, který zcela přirozeně a bez okázalých gest poskytuje druhým své znalosti a zkušenosti. Danieli, děkuji!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | středa 14.8.2013 12:25 | karma článku: 12,46 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 255x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 329x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04 | Přečteno: 500x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Blinken v Kyjevě překvapil jako kytarista. V baru zahrál hit od Neila Younga

15. května 2024

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý vzkázal Ukrajincům, že za svobodu jejich země...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1840x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.