Hnědá náckovská košile! Aspoň podle volební kalkulačky!

Neotvírejte volební kalkulačku! Může vás vyděsit stejně, jako vyděsila mě! Považuji se za tolerantního člověka se sociálním cítěním, názory a postoje hodnotím podle jejich obsahu a prospěšnosti a ne podle toho z jaké strany politického spektra přicházejí. Hru na pravici a levici považuji za něco, co vymysleli na své cestě ke korýtkům ti, kteří se postupně sami pasovali do role nadlidí.

Přátelé,  vždy jsem si myslel, že s Mgr.Vandasem a jeho příznivci sdílím  jen  jediné, tedy pouze stejné občanství. Skutečnost, že se ze všech kandidujících stran, které odpověděly v souladu se svým programem na 80 otázek, ze kterých  pak volební kalkulačka vypočítává míru společných názorů, shoduji právě s DSSS, tedy stranou jejíž název, podobně jako pan Hůlka v případě SPOZ, nejsem schopen ani správně definovat, mě velice zaskočila. Stejně jako fakt, že v těsném závěsu si pomyslné stříbro mých shodných výsledků odnesli Občané 2011 (pozor nezaměňovat s ANO pana Babiše), tedy hnutí o jehož existenci jsem neměl prakticky ani tušení, natož pak o jeho programu a lídrech. A abych kompletoval „sbírku medailí“, tak bronz patří Pirátům a mě se nechce věřit, že je to jen proto, že nesouhlasím s poplatkem za prázdná paměťová média.

Jak je to možné, ptám se sám sebe. Jsem jediný, komu jeho, myslím, že celkem všeobecně respektované a mezi lidmi hojně rozšířené názory oblékly hnědou náckovskou košili? Nebo je všechno jinak v tomto našem českém „matrixu“, jak ostatně signalizuje obsazení druhého a třetího místa. Komu věřit?  Jsou ti, kteří u mě uspěli podle volební kalkulačky, skutečně jen pohrobci znovu vskřísených nacionálních socialistů a jejich volební program je jednou velkou lží? Nebo je to jinak a jen mediální prezentace na objednávku orientuje náš úhel pohledu záměrně negativně. Nebyl jsem asi sám, kdo v reportážích o demonstracích v Litvínově, Duchcově, Č.Budějovicích i Ostravě viděl kromě hrstky extrémistů, na které se zaměřovaly televizní kamery, drtivou většinu místních obyvatel včetně maminek s kočárky. A nasadit někomu psí hlavu a získat pro následné plivání nadšené příznivce, na to jsme přece v Česku machři. Stačí se jen podívat čím ještě dnes, více než půl roku po prezidentských volbách, procházejí oba finalisté. A také na volební billboardy. Ne na ty, kde politici  propagují sami sebe, ale na ty, kde haní své soupeře. Kdysi se říkalo, že Evropa končí u Hodonína a pak už začíná Balkán. Při pohledu na naši politickou kulturu mám pocit, že se hranice posunula k Aši.

Na začátku jsem vás varoval před otevřením volební kalkulačky. Skutečně, máte-li alespoň elementární představu o tom, co bude obsahovat vaše volební obálka, tak volební kalkulačku neotvírejte. Já to udělal spíše ze zvědavosti, jak taková záležitost vůbec funguje. A také v naivní představě, že se utvrdím v názoru.  A na místo abych se zbavil pochybností o své volbě, jsem dnes ve velkých rozpacích, ke kterým mě přivedly mé následné úvahy. Vím jistě, že můj hlas Mgr.Vandas a jeho strana zcela určitě nedostane. Mé pochybnosti přebíjejí až rádoby líbivý volební program. Do voleb zbývá  týden a tak  k definitivnímu rozhodnutí zůstává ještě dost času. Mě i vám.

Autor: Jindra Svojan | pátek 18.10.2013 17:29 | karma článku: 12,84 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07

Jindra Svojan

Máme svobodu.

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04