Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Geniální rodiče vers. hloupí trenéři - dovětek.

Netušil jsem, že tnu tak silně do živého. Mohl bych se pýřit pýchou, v této chvíli se počet těch, kteří můj článek četli překročil číslo 7 000.  I když jsem ješitný jako každý normální chlap, jen se to už nestydím přiznat, po přečtení některých z té široké škály diskuzních příspěvků je mi trošku smutno. Rozhodně ale ne z toho, že se našli někteří, kteří mají na to co bylo napsáno jiný názor, na to mají ostatně plné právo. Smutno je mi z toho, že některé děti jsou vychovávány lidmi, kteří nemají o tom, co je to vlastně výchova a jaké jsou její neoddělitelné součásti, sebemenší tušení.

Kdyby měli možnost některé diskuzní příspěvky číst staří Řekové, museli by se i se svou „kalokagathií“ obracet v hrobě. A spolu s nimi i Thomas Arnold, Pierre de Coubertin, řada dalších a také všichni ti, kteří se podíleli na definici sportu v Evropské chartě sportu z roku 1992.

Nemám nikomu za zlé, že ho sport nezajímá, že o něm zhola nic neví, že ani netuší, že existuje řada vědeckých disciplin, které se sportem zabývají. Takovým lidem mám za zlé ale hlavně to, že se i přesto ke sportu, a to dokonce rádoby odborně, vyjadřují. Nikdy ode mě nebudete číst článek o rozlišnosti bederních pokrývek brazilských domorodců v Amazonii a ani v žádné diskuzi se nebudu k tomuto tématu vyjadřovat. Prostě protože mě to nezajímá, nerozumím tomu, nemám s tím žádné zkušenosti  a hlavně o tom  nic nevím.

Přemýšlel jsem, zda nebude lepší nechat věci běžet, „spát na vavřínech“ a spokojit se s tím, že o některých diskuzních příspěvcích si každý rozumný člověk udělá obrázek sám. Nakonec jsem se ale rozhodl opačně neboť číst:  „trenér dostává zaplaceno, aby se dítě vyblblo při sportu“ nebo „Jaká disciplína? Dětský sport je zábava a odreagování od školy. Disciplině se mají učit ve škole a doma, ne při blbnutí s míčem“ a další podobná moudra, to opravdu nejde přejít mlčením.

Již zmíněná Evropská charta sportu rozlišuje sport na školní, rekreační a závodní. K tomu, aby se dítě „vyblblo“ tedy neslouží ani školní sportování, které je vázáno určitým naplňováním školních osnov, ani sport závodní, který je cílevědomým, systematickým a dlouhodobým procesem vedeným trenéry, kteří připravují své svěřence ke startu v soutěži.  K „vyblbnutí“, mám-li zůstat u použité terminologie, tady máme sport rekreační. I když i tam, pokud si dobře vzpomínám na klukovský fotbálek na louce za domem nebo hokej na zamrzlém rybníku, neměli ti, co nechtěli ctít nepsaná klukovská pravidla a přišli se jen „vyblbnout“, šanci se zapojit.  Nemyslím si, že by tomu dnes bylo jinak. A protože o sportu jako aktuálně jednom z nejvýznamnějších faktorů výchovy dětí a mládeže napsali podstatně fundovaněji pánové Doc. PhDr. Josef Dovalil, CSc. a Doc. PaedDr. Tomáš Perič, Ph.D. z  FTVS UK v Praze, doporučil bych jak mnohým trenérům, tak i rodičům některé jejich knihy přečíst. Zejména bych je pak rád odkázal na pasáže o tom, jak sport ovlivňuje osobnostní vlastnosti člověka jako jsou sebevědomí a sebedůvěra, zodpovědnost, píle, smysl pro spravedlnost, úcta k druhým lidem, dochvilnost, poctivost k sobě i ostatním atd.

 

V reakci na článek mi přišlo i několik  mailů, kde mi moji trenérští kolegové vyčítali, že jsem se nezmínil o jednom z častých zásahů rodičů do sportovní přípravy dětí, tedy o zákazu návštěv tréninků a zápasů „dokud se nezlepší prospěch“. Dovolím si citovat z  mailu, který jsem letos na jaře poslal mamince jednoho mého hráče. Myslím, že je z něj obecně patrná jak nesmyslnost takového zákazu, tak obsahuje i zkušenostmi ověřené velice účinné řešení.

 

Za 40 let trenérské práce, většinou pak právě s puberťáky jako je váš Honza, mám zkušenost, že podobné zákazy ne vždy vedly k očekávanému rychlému a trvalému zlepšení. Stalo se pouze to, že dotyčný nechodil na tréninky, seděl doma u počítače nebo koukal na TV. V lepším případě pak byl doma zavřený ve svém pokoji, na stole učení - ale stejně se neučil.

Vy ho zákazem de facto zbavujete určité pravidelné povinnosti a také zodpovědnosti vůči kolektivu i vůči sobě samému. Ukazujete mu zákazem, že to co poctivě a s nadšením dělá, není důležité. Chcete, aby byl poctivější v učení (= povinnost související se školní docházkou) a na straně druhé mu zákazem dáváte najevo, že v "jiné osobní povinnosti" (= basketbal = rovněž učení, kde jsou lepší i horší žáci, kolektiv,trenér v roli učitele atd.) není jeho "poctivost" (= docházka, snaha, plnění úkolů atd.) nutná. V podvědomí se mu pak takto vytváří názor, že když může neúčastí šidit jedno (tréninky), tak může stejně, občas nebo po delší čas, šidit i něco jiného (třeba školu).

Věřte mi, že když se mi v minulosti podařilo přesvědčit rodiče, že volba trestu v podobě zákazu tréninků nebylo dobré rozhodnutí a že existuje řada jiných způsobů jak za zhoršený prospěch dát synovi najevo, že "takhle ne!". V 99% to fungovalo. V posledním období se jako nejúčinnější ukázalo znemožnění sledování jakéhokoli TV programu (a to včetně sobotního večera, kdy rodina sleduje zajímavý film a syn ve svém pokoji má třeba za úkol počítat matematické příklady). Samozřejmostí je také zaheslování přístupu na počítač a "odebrání" všech těch tabletů, mobilních telefonů a dalších elektronických hraček.

Nechci zde vypočítávat, že Honza má od příchodu ze školy do doby než jde spát k dispozici na učení minimálně 6 – 8 hodin denně. Domníváte se, že když ho trénink „obere“ o 2,5 hodiny, že těch zbývajících 3,5 – 5,5 hodiny je k řádné přípravě do školy málo?

 

Musím napsat, že mail padl na úrodnou půdu, Honza začal zase pravidelně chodit na tréninky a protože jsme si i o zanedbávání školy promluvili, zlepšení ve škole přišlo. Vím, že mě mnozí  mohou kritizovat, že jsem neměl o školním prospěchu svých svěřenců informace, ale myslím si, že kontrolovat klukům v pubertě žákovské knížky není ta správná cesta.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | sobota 17.8.2013 14:46 | karma článku: 19,61 | přečteno: 1185x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 255x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 329x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04 | Přečteno: 500x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Psy bila i mučila studenou vodou, některé utýrala k smrti. Ženě hrozí až osm let

15. května 2024  13:07

Ženě z Prahy hrozí až osm let vězení za týrání zvířat a jejich chov v nevhodných podmínkách. Své...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1840x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.