Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Basketbalové kempy negují zákon nabídky a poptávky

Nejsem tak strašně starý. Hodně ale pamatuji. Třeba i dobu, kdy jsem přemlouval Karla Hercika, dej mu pánbůh věčnou slávu, aby mi vzal alespoň tři hráče na kemp i přesto, že hráli „jen“ na špici krajského přeboru a Karel nebyl, z kapacitních důvodů, schopen uspokojit ani všechny zájemce z tehdejších dorosteneckých lig.

Ano, byla to doba, kdy nafukovací hala, přilehlá tělocvična i všechna venkovní hřiště v Poděbradech na břehu Labe praskali ve švech a jediný basketbalový kemp organizovaný v Česku nebyl schopen uspokojit zájem mladých adeptů tohoto sportovního odvětví. Mocná ruka trhu ale zafungovala poměrně rychle a tak se v krátkém čase objevily „Hoop kempy“, které se kvalitativním zajištěním trenérských sestav i podporou ze strany renomovaných firem orientovaných na basketbalové vybavení postavily na stejnou, ne-li vyšší úroveň. Poptávka stále předbíhala nabídku a mladí basketbalisté, kteří se na některý z kempů dostali, mohli na začátku nové sezóny prezentovat svým trenérům poměrně velký výkonnostní posun.

„Když mohou oni, my můžeme také!“ To byla asi základní úvaha všech těch dalších, kteří po vzoru výše jmenovaných kempů začali kopírovat to, co již jiní vymysleli a zpopularizovali. Kopie však nikdy nedokáže nahradit originál. Jednak se „nedostává skutečných basketbalových osobností“, které jsou ochotny zaštítit kemp, kde se trenérské sestavy rekrutují ne podle kvality samotných trenérů ale podle počtu dětí, jejichž účast zajistili, a také se většinou více myslí na to, co kemp organizátorům přinese finančně než na to, co si odnesou jeho frekventanti. Jako houby po dešti přibývá ročně několik kempů, nabídka strmě roste na rozdíl od poptávky, na které se výrazně podepisuje společenská realita utahování opasků. Kempy se nyní povětšině stávají víceméně regionální záležitostí, kde se setkávají stejní hráči, stejné hráčky i stejní trenéři, kteří se potkávají několikrát v průběhu sezóny. Stěžejní idea prvních kempů, tedy zdokonalování se v basketbalových dovednostech pod vedením sice neznámých, ale zato vysoce fundovaných trenérů, v cizím prostředí a v kruhu vrstevníků, které potkává hráč poprvé v životě, je touto dnešní praxí zcela potlačena.

Jistě. Z široké nabídky kempů zcela zákonitě nemohou být všechny výborné. Jsou i ty „jen“ dobré, jsou ale také ty průměrné až slabé. Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří kvalitu kempů hodnotí jen podle basketbalové osobnosti, která ten který kemp reprezentuje. Ale svůj význam to určitě má. Za zcela rozhodující ale považuji kvalitu „realizačního trenérského týmu“, který má daná osobnost k dispozici. A i když se to asi mnoha lidem líbit nebude, myslím, že více než renomovaní rutinní trenéři dospělých se v realizačních týmech uplatňují zkušení trenéři mládeže, kteří sice třeba nedosáhli na nejvyšší trenérské vzdělání, na straně druhé ale mají nadšení pro věc a schopnost motivovat děti. Pro ně bývá kemp většinou odměnou za celoroční trápení s týmem, kde ne všichni hráči (+ rodiče) jsou oddáni společnému zájmu. Na kempu totiž pracují pouze s těmi, kteří skutečně ze sebe chtějí vydat maximum a to je pro každého trenéra balzám na duši.

Začal jsem tím, že nejsem tak strašně starý, ale že si hodně pamatuji. Ano, v době mé adolescence bylo samozřejmostí znát sportovní reálie. A ty basketbalové pak jako basketbalisté obzvlášť. Vyjmenovat sestavu mistrů Evropy z roku 1946 nebyl problém, všichni jsme věděli, že naši borci slavně ve finále zdolali Itálii 34:32 a že nejlepší střelci byli Křepela se 13 a Velenský s 10 body. Měli jsme zájem a vedli nás k tomu i naši trenéři. Proč ve Spojených státech zná i dnes každý nedospělý basketbalista velikány i dávné minulosti jako byli Bob Cousy, Wilt Chamberlain, později pak „Magic“ Johnson, Larry Bird nemluvě o fenoménu Michaelu Jordanovi? Odpověď netřeba hledat. Proč však nikdo z mých 15 hráčů kategorie U14 neznal na začátku naší spolupráce jména jako Jiří Zídek st., „Áda“ Pospíšil nebo Kamil Brabenec, tedy českých hráčů kteří ve své době patřili k absolutní evropské špičce, to dodnes nemohu pochopit. Prostě jiná doba.

Nedovedu si představit, že by dnes zaštítil Magic Johnson nebo Larry Bird nějaký basketbalový kemp v Americe. Kolik by muselo být turnusů, aby byli uspokojeni všichni zájemci? Když letos v prvním týdnu prázdnin probíhal v Klatovech kemp, který vedl nejlepší střelec celé dlouhé historie československého basketbalu Josef Jelínek (11 737 bodů v lize), zůstala organizátorům do celkové kapacity ještě neobsazená místa. Nejen proto, že v tomto týdnu nabídka kempů několikanásobně převyšovala poptávku, ale i proto, a to je má osobní zkušenost, že většině těch, kteří si vybírali, na který kemp pojedou, jméno našeho ostrostřelce nic neříká. Jsem rád, že mohu konstatovat, že ti, kteří do Klatov i tak přijeli, odjížděli po skončení kempu nadšeni z toho, že Pepa ukázal, že je nyní stejně skvělý trenér, jako býval ještě nedávno střelec.

Basketbalové kempy a jejich organizátory zcela určitě neodradí pokles poptávky. Objeví se příští rok znovu a budou v ještě širším konkurenčním prostředí bojovat o „své ovečky“. Mohu-li radit rodičům, kteří posílají své ratolesti na kemp, aby se basketbalově posunuly výš, pak je pošlete ne k těm, pod jejichž vedením pracují celou sezónu, ale k těm, kteří je sice neznají, ale s o to větší objektivitou mohou přispět k odbourání individuálních nedostatků a rozvoji kladů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | pátek 9.8.2013 11:41 | karma článku: 14,02 | přečteno: 809x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 255x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 329x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04 | Přečteno: 500x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1840x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.