Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O Vánocích

Kde jenom zažít... Čím blíže je konec roku 2014, tím více cítím, že to byl začátek.

Začátek, v němž jsem „vyletěla z hnízda“; a zjistila jsem, že onen let přináší nesmírnou svobodu – na druhou stranu vyžaduje velkou zodpovědnost a hlavně – cíl (nebo alespoň směr). A tak rovněž vím, kam dále směřovat nechci. Nepředpokládám, že bych dokázala změnit to, co prostě změnit nemohu, protože to není v mých silách, nedosáhnu na to; přesto si myslím, kterak měnit sebe znamená měnit mnohé – každopádně vždycky jde o to cítit se „dobře“; člověk cítící se „dobře“ by vlastně ani nemusel být jiný než „dobrý“. Leč ve skutečnosti tomu tak, samozřejmě, vždycky není. A poznala jsem i takové lidi, kteří, ačkoliv žijí v „dobru“, ze sebe ustavičně vysílají cosi negativního. A já, jsem-li do takového negativna zavlečena, mám nutkání sápat se pryč, okamžitě – kolikrát si říkám, že už to „nedávám“, jenže doposud jsem to nějakým způsobem „dala“ – a bylo to právě díky lidem, již nepotřebují být negativističtí (až zlí), poněvadž vědí, proč chtějí být „dobří“. Zkuste se někdy zeptat morouse, proč je morousem. Dost určitě neví – on se pouze domnívá, oprávněně, kterak má pádný důvod k tomu, aby byl zasmušilý. Myslím si, že je to otázka postojů, k sobě samému pak především. Jak by člověk mohl být spokojený se světem kolem, není-li spokojen sám se sebou, se svým vnitřním světem, jenž se přímo promítá do světa vnějšího?

Strašně jsem se bála, že se změnou (města, místa, školy, lidí… – života) se nezvládnu vyrovnat, jelikož… doma je doma. Jenomže jsem poznala, kterak to takhle vůbec nefunguje. Doma je tam, kde se člověk cítí „dobře“. A co je důležité – člověk se musí chtít cítit „dobře“ – zavání to investicí pořádné dávky energie a trpělivosti. Přiznávám, v průběhu posledního čtvrtroku jsem si tolikrát sáhla na dno – sáhla a rozhodla se odrazit. Již chápu, že i jinde, ne jen ve škole, se člověk učí. A tenhle úkol (problém k vyřešení) – žít – obelstít nelze (není tedy možné jakkoliv podvádět). A i ve škole se učím – pravda, doteď spíše stále doháním – přesto držím krok a nezpomalím, jsem na vlně. Napojena na „dobře“ vypadající město, místo, školu, lidi… – na „dobrý“ život, jenž mám jedině ve svých rukách, které ovšem mohu proplétat s rukama dalšíma. A jsem šťastná, že jsem přišla na to, kterak i tento nástroj dohromady, spolu s jiným – srdcem – nádherně funguje. Říká se, že minuty, ty zlodějky, kradou člověku mládí. Dovolila bych si nesouhlasit. Znám staré lidi – a přece jsou pořád mladí. Tento rok mi dal, a dává, hodně. Zdalipak i bral? Ano, bral. A tak vzpomínám, jak jsem tehdy před maturitou viděla dědu naposledy. Věřím však, kterak i jemu bylo dáno – vysvobození a konec – nový začátek. Nevím jistě, zda po smrti ještě něco je. Čím jsem si ale naprosto jistá, a právě proto, tady JE – tady a teď. JE tu i minulost (a lidi, kteří neminuli), jež, ať chcete, či ne, ovlivňuje přítomnost. Přičemž hlavní výhodou srdce je fakt, že je v něm spousta místa – dost místa pro všechny. Na čase v podstatě vůbec nezáleží.

Uvědomila jsem si, že, abych se cítila „dobře“, musím být sama sebou, nemohu hrát hru. Na začátku té změny, o které již byla řeč, jsem totiž měla, jakousi přirozenou, tendenci hrát – vypadat dospělejší, chytřejší, zkušenější… lepší. Kdepak – takový přístup vede do záhuby; život je scénář, který se píše až tehdy, když člověk vkročí na jeviště. Netvrdím, že by to celé mělo být o improvizaci, přesto si člověk musí umět poradit. A neběží pouze autorská díla – jedná se o komplexní tvorbu, v níž se vyskytují i komedie, tragédie i něco mezi tím. Kolikrát je to dřina. Co je ovšem důležitější – je to zábava. Život by člověka měl bavit.

A zábavný život poskytuje člověku to vůbec nejlepší – umět mít rád. Myslím si, kterak se i v dalších dnech budu tohoto sousloví držet. Neboť představím-li si, že držím dědovu ruku (nebo že on drží mou), je to krásné. A to je další důvod k tomu být krásně tady a teď. Chytnout za ruku, pohladit, poděkovat, potěšit, obejmout. Věci, které rozhodně mají smysl. Přála bych si, aby zaujímaly více prostoru i v reálném životě, nejen v amerických, speciálně vánočních, filmech. Vždyť Vánoce – to není jen datum. Je to stav mysli.

 

SPĚCHEJME MILOVAT LIDI, PROTOŽE RYCHLE ODCHÁZEJÍ.

 

 

Autor: Kateřina SvobodováKateřina | neděle 21.12.2014 8:00 | karma článku: 3,64 | přečteno: 124x
  • Další články autora

Kateřina SvobodováKateřina

Vale-Valentýn

Milí, hledím právě na nebe, neboť hledám, zdalipak na něm stále visí ty obrazce, které téměř z ničeho vykreslily mraky, když společně se sluncem stvořily tak jasný den; dočista umělecké dílo. Symboly lásky již nad hlavou nevidím, poněvadž i po obloze letící ptáci, již dodávali té nádheře pohyb, musili ulehnout. Přesto před sebou jakoby stále vidím, jak pomalinku, po krůčcích, putovalo srdce k srdci. Smět spatřit takový malý zázrak – člověk svýma očima přijímá něco víc než jen výtvor onoho okamžiku – člověk najednou poznává, že patří právě a jedině sem, aby se mohl koukat, žasnout, obdivovat, pochopit... Poznat, že ta všechna srdce jsou si vlastně podobná, přestože je přímo nevidíme. Vždyť o nich ale víme, navíc se nám jejich velikosti zrcadlí rovnou nad hlavami.

14.2.2014 v 22:08 | Karma: 5,56 | Přečteno: 231x | Společnost

Kateřina SvobodováKateřina

Život (je) jako Vir

Můj Samsung Galaxy Pocket mi právě nahlásil, že má Virus. Inu, ne nadarmo je to chytrý telefon.

31.1.2014 v 7:30 | Karma: 5,84 | Přečteno: 192x | Společnost

Kateřina SvobodováKateřina

Nemoc, však ne moc

Dost možná i společnost, i když ne příliš. Snad pár m(al)ých postřehů, třebaže vnímaných v chřipce...

30.1.2014 v 8:00 | Karma: 6,54 | Přečteno: 256x | Společnost

Kateřina SvobodováKateřina

(O) babičce a dědovi

Za babičkou a dědou jedině rychlodráhou! Cesta tam je příjemná, neboť se na displeji kromě měnících se názvů písniček často objeví i obálka signalizující novou zprávu. „tesime se moooc" – tenhle pocit je prostě k nezaplacení.

18.1.2014 v 21:42 | Karma: 11,47 | Přečteno: 275x | Společnost

Kateřina SvobodováKateřina

25 tezí

Není jich sice 95, dokonce je ani nepřibiju na dveře kostela, přesto - není už vážně čas na nápravu?

17.1.2014 v 16:05 | Karma: 7,87 | Přečteno: 336x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 501x
Osobní stránky: www.katerina-allanova.estranky.cz

Seznam rubrik