Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O rozvodech

Rozvod. Soudní řízení, na kterém se naposledy tváří v tvář setkávají lidé, kteří se kdysi milovali, avšak jejich láska dávno zemřela a byla nahrazena nenávistí. Nyní začíná opravdový boj. Boj na život a na smrt. Půjde o majetek, o peníze, o obhájení opravdové pravdy, o čest.  A především – o děti!

Tak takhle nějak si představuji snad nejděsivější definici slova „rozvod“. Lhala bych, kdybych tvrdila, že je pravdivá, ale lhala bych i tehdy, kdybych říkala, že s realitou nemá absolutně nic společného.

Já vám ani nevím, jak ono to tehdy vlastně bylo. Nebo spíše radši nevím, poněvadž, a to je na tom dobré, že vše, co bylo tehdy zlé a špatné jsme postupně pozapomínala, jelikož jsem poznala a našla věci daleko krásnější, které alespoň z části nahradily veškeré nepěkné zážitky a vzpomínky.

Byla jsem ještě docela malá. Druhá třída. Přesto se ono „zlo“ táhlo od druhé třídy, čímž chci uvést na pravou míru skutečnost, že něco takového dovede člověku pěkně znepříjemnit nejedno období.

V podstatě jsem nevěděla, co se děje a proč se to celé vůbec děje. Nechápala jsem to.

Pamatuju si, že mi mamka jednoho dne přišla do pokojíčku říci, že se s taťkou rozvedou. No a co to znamená pro mě? To už jako nebudou spolu? To už jako nebudeme rodina? Právě tohle zjištění mě hodně a dlouho mrzelo.

Nějakou dobu jsme ještě všichni byli společně, ale o rodině se tedy nedalo mluvit. Jakési dusno, namísto pohody a smíchu jen hádky a mračící se obličeje.

Táta je debil. Máma je blbá. Řeknu vám – docela masáž malého mozečku dítěte, které právě ztratilo jistotu a absolutně neví, netuší.... Nic. Třebaže je to dávno pryč, tohle si pamatuju. Musím říci, že oba moji rodiče jsou velmi slušní a velice hodní lidé, jenomže ten veškerý stres a nápor po takovémto zásadním rozhodnutí, takřka neměnném, s jejich psychickou stránkou rozhodně udělal své. Teď už to vím a jaksi, leč nerada, i chápu. Vnímám to prostě jinak. Avšak tehdy? Komu věřit? Mamce? Taťkovi? Vždyť já věřím rodičům! Jak si mám najednou vybrat z jednoho celku, který miluju!

Jestli je někdo snadno ovlivnitelný a manipulovatelný, pak je to dítě. Zní to mizerně, ale dítě si určitým způsobem můžeš koupit – získat na svou stranu. Je to hnusné a nechutné, přesto je to zkrátka tak a ne jinak. A co si budeme povídat, někdy se to hodí a je sakra snadné tímto způsobem „využít“ dítě.

Táta vždycky říkal, že chlapi nebrečí. Ale tentokrát brečel. Máma vždy byla silnou a vyrovnanou osobností. Teď byla slabá a taky brečela. Rodina se nadobro rozpadla. Rozdvojila se jakoby na dvě poloviny. Mamka a její polovina a taťka a jeho polovina. Strašný zmatek! Náhle jsou tu dobří a špatní, hodní a zlí, babičky a dědové odtud, dědové a babičky odjinud, a k tomu všemu dva domovy!

Postupně jsem pochopila, že mám jenom jeden domov. Je hloupé tvrdit, že jich může existovat víc. Já ten svůj našla u mamky. Bydlely jsme a žily jsme úplně samy tři krásné roky. Za tu dobu jsme se daleko více sblížily. Užily jsme si spoustu legrace a já měla pocit, že mamka je mi nejen mamkou, nýbrž i tou nejlepší kamarádkou, které bych řekla naprosto všechno.

Musím říci, že přátelé, kteří tu byli jako přátelé rodičů, už tu nebyli, protože jak by to šlo? Mamka tak ztratila své nejlepší přátele a taťka o ně byl připraven rovněž. A kdyby se to týkalo jen přátel! Mnohem více se to týkalo i ostatních členů rodiny, která tak byla naprosto rozeštvaná a prý za to mohl ten rozvod.

Ve škole jsem, musím vyjít s pravdou ven, záviděla spolužákům, kteří měli oba rodiče pohromadě. Strašně mě mrzelo, že já to takhle nemám, přestože bych tak strašně chtěla (navíc jsem věděla, jaké to je - jaký je to nádherný pocit)! Ale nikdy jsem neměla tendenci sama sebe litovat. Možná i tím, že již tenkrát jsem věděla o dětech, které nemají rodiče třeba vůbec. Nebo sice mají rodiče, kteří na ně avšak, slušně řečeno, kašlou, ba i s nimi nepěkně zacházejí, a proto jsem došla k závěru, že je stokrát lepší tohle.

Kolikrát jsem se však i bála rozhodnout se na úkor druhého rodiče. Připadala jsem si vždycky tak sobecky. Brát telefon před mamkou, když volá taťka? To přeci nejde! Zvednout mobil za přítomnosti taťky, když telefonuje mamka? Ne! A mluvit o věcech tak, jak je skutečně cítíš? Ne! Tohle nesmím říkat před tím, tamto nemohu říkat před druhým. Guláš! A Vánoce! Kam vlastně přijde Ježíšek?

Bydlela jsem s mamkou a hlavně od ní jsem proto cítila plnou důvěru a velkou podporu. Taťka byl už někde jinde. Ale kde byl, když jsem byla nemocná a chtěla jsem pohladit, kde byl, když jsem měla koncert a potřebovala jsem podpořit, kde byl, když jsem šla spát a přála jsem si pusu na dobrou noc? Nikdy by mě nenapadlo mu to vyčítat, ale tenkrát mě to hodně bolelo. A mamce rozhodně mám za co děkovat a nikdy na to nezapomenu.

Vím, že je zbytečné házet vinu na toho, či druhého. Rozhodnutí to bylo obou a jednou už takové bylo. Netřeba hledat viníka a pitvat se v tom, co bylo za rozvodem, kdo za to vlastně mohl? Pitomost, jenomže někdo ji přesto má nutkání řešit. Přitom ani není proč, poněvadž když si dva lidé nerozumí a rozhodnou se od sebe odejít, tak to přeci není žádný hřích.

Rozvod, jak již vím, lze brát i z té lepší stránky. Znám tak daleko více lidí, a třebaže jsou cizí, považuji je za součást své rodiny a mám je vážně ráda. Zázemí mám na dvou místech, a to je, v dnešní době, docela výhodné, ne? Samozřejmě, nejde teď o majetek, nýbrž se prostě jen snažím o ten lepší pohled. Můžu taky například říkat, že mám macechu, která je hodná, a taky otčíma, který je moc fajn. A další čtyři sourozence, z nichž je sice pouze jeden brouček vlastní, avšak vlastní, nebo nevlastní? Je to jedno, poněvadž to stejně prostě je a je to skvělé, byť tenkrát to mělo do idylky sakra daleko.

Já jsem díky rozvodu rodičů dospěla, taťka se vypracoval mnohem výš a jaksi postoupil vpřed a mamka se zcela osamostatnila a emancipovala se. A co je důležité – všichni jsme daleko silnější a troufám si tvrdit, že konečně šťastní, a mým obrovským přáním je, aby to tak už bylo navěky. Věřím tomu ovšem tolik, že bych klidně i řekla, že to vím, protože chybami se člověk učí, a proto mamka i taťka zvolili podruhé jinak. Lépe. A vždycky je správné mít druhou šanci, i když se to okolí protiví. Rozvod byl svým způsobem správným řešením. Mamka a taťka se k sobě nehodili, to jenom zprvu, byli naprosto odlišní a každý toužil po něčem jiném a uznával rozdílné hodnoty. A to by tak jako tak nefungovalo.

Pravda, bylo to těžké, bylo to místy náročné, avšak je to pryč a zřejmě se to mělo stát. A kdyby se mamka nikdy nepotkala s taťkou, tak bych tu zase nemohla být já a nemohla bych tvrdit, že jsem na své rodiče pyšná a že je oba stejným dílem miluju – ať bylo, co bylo, ať bude, co bude.

Ohromně moc bych si přála, aby se lidi, když jdou od sebe, rozcházeli jaksi lidsky. Je občas asi dost nemožné rozejít se s úsměvem na rtu, ale je tady i jiná varianta – zkusit to vzít „normálně“. Hlavně bez agrese, bez vydírání, bez násilí. Vždyť to jednou přeci bylo hezké, ne? I ty hezké vzpomínky totiž zůstanou. A kdyby měl rozchod zasáhnout dítě, které má dva rodiče, tím spíše by se na tento fakt měl brát ohled a zřetel, byť se rozcházejí dva lidé. Ve hře je totiž i další tvor, jehož se to týká.

 

 

Autor: Kateřina SvobodováKateřina | pondělí 5.8.2013 21:05 | karma článku: 15,61 | přečteno: 802x
  • Další články autora

Kateřina SvobodováKateřina

Platonická

Venku mráz a rozehřáté srdce – v něm skrytý hlas, který chtěl by říct – tolik slov a nemůže je přece snadno vyslovit...

7.1.2015 v 19:30 | Karma: 4,59 | Přečteno: 193x | Poezie a próza

Kateřina SvobodováKateřina

Od nekonečna ke kolibříkovi

Nekonečno. Tuto množinu bez konce a bez hranic jsem s trochou fantazie i nadsázky hravě vypočítala hned na začátku nového letopočtu. 2 + 0 + 1 + 5 = 8 → ∞.

2.1.2015 v 18:45 | Karma: 7,52 | Přečteno: 324x | Společnost

Kateřina SvobodováKateřina

Jaký byl Ježíšek

Našla jsem ve svém životě další otázku, která asi už navždycky zůstane jen otázkou. „Jaký byl Ježíšek?“

26.12.2014 v 19:00 | Karma: 8,04 | Přečteno: 376x | Společnost

Kateřina SvobodováKateřina

O Vánocích

Kde jenom zažít... Čím blíže je konec roku 2014, tím více cítím, že to byl začátek.

21.12.2014 v 8:00 | Karma: 3,64 | Přečteno: 124x | Společnost

Kateřina SvobodováKateřina

Okno

Kapka za kapkou a okno stále smutnější, krtek mává rukou a kalendář je prázdnější...

11.12.2014 v 22:55 | Karma: 4,37 | Přečteno: 157x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 501x
Osobní stránky: www.katerina-allanova.estranky.cz

Seznam rubrik