Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mladí vs. staří (Staří vs. mladí)

Nevím, proč zrovna já se právě pouštím do následujícího tématu, ale asi proto, že už prostě musím…

Představte si starého člověka. Chvilinku udržujte jeho siluetu ve své hlavě. Snažte se ke starému člověku přiřadit i co nejvíce jeho vlastností – kladných i těch záporných.

Dobrá. Nyní si ve své mysli představte mladého člověka. Máte? I k němu se pokuste přiřadit dobré i špatné vlastnosti.

A k čemu jste dospěli? Já třeba k tomuhle:

+-+-
nevděčnostvděčnost
vzdělanost
prostořekost
nedůvěrapokora
zapomnětlivost
zodpovědnostdůvěra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyní bych podle své tabulky chtěla učinit takový menší rozbor…

Začněme v rozboru starých lidí. Co se týká bodů kladných, myslím, že je úžasné, jak jsou tito lidé nabití energií a vděční téměř za všechno. Přeci jenom nemají už tolik starostí, a tak žijí uvolněnějším způsobem života. Nutno však připomenout, že i oni byli kdysi mladí! Další věcí, kterou já osobně vnímám pozitivně, je komunikace s druhými. Někomu to přijde vlezlé a zbytečné (obzvláště když člověk zrovna někam pospíchá), avšak proč se někdy nezastavit a neprohodit pár slov se starým člověkem? Je to určitě i přínosné. Na druhou stranu, když Vy někdy zastavíte třeba nějakou starší paní, určitě Vám neodmítne na požádání sdělit aktuální čas. Ještě bych chtěla upřesnit ten bod, který se týká pokory. Řekla bych, že to souvisí i s šetrností. Na co jsou člověku nejnovější modely všeho? Od oblečení až po technické vymoženosti. Ta důvěra je u starých lidí svým způsobem i nebezpečná, poněvadž když přijde nějaký mladý floutek, jenž chce tyto lidičky jen zpitomět a obohatit svou kapsu o pár korun, už je problém…

A k záporným bodům. Ta technika – to je spíše věc pro tyto lidi nepotřebná, takže na co to ovládat? Kdo z mladých lidí umí třeba šít, sekat trávu kosou a podobné věci? Snahu být všude první mají společnou mladí i staří. Docela náročná situace tak nastává, dejme tomu, při nástupu do autobusu… Je třeba uvědomit si, kdo má v tuto chvíli přednost. Být ten, kdo pouští všechny před sebe je hloupé, avšak pustit staršího člověka je rozhodně na místě. Není snad takový problém stát těch pár minut, co se člověk přemisťuje z jednoho místa ve městě na druhé… Všimla jsem si již několikrát, že staří lidé velmi neradi mění jimi již zaběhnuté věci. Myslím, že je rozhodně dobré nechat je žít tak, jak jsou zvyklí, ale na druhou stranu alespoň jednou za čas je moc prima pořídit svým babičkám a dědečkům něco nového a snažit se jim vysvětlit, že je to také dobré. Oni to časem pochopí a budou Vám i vděční, uvidíte. A názorově se staří lidé liší od mladých – to je jasné. Vůbec se všichni lidé od sebe odlišují názory. Důležité je se umět dohodnout. Pakliže jste dost ochotní a trpěliví, nebude zde žádný problém.

A teď k mladým… Ano, ano, technika hýbe světem, globalizace se nevyhne nikomu a ničemu. Technický pokrok tedy pohnul i se životy mladých. Super moderní televize, počítače, internet a… celkově tak upadá společenský život, kulturní atmosféra a vůbec i morálka. Dneska existuje zkrátka takových možností, kterých ti chytřejší využijí, ti méně myslící… ne. Tak možná zneužijí… Využít lze dnešní dobu ke vzdělávání se, poněvadž možností je opravdu mnoho. Své chybky to samozřejmě má, neboť vzdělávat se občas mohou hlavně jen ti movitější. Což určitě není správné a jednou se tento fakt projeví velmi výrazným způsobem, protože takovou nespravedlnost si málokdo nechá líbit, ne? Na mladých lidech je velmi pozitivní to, jak se nebojí přijímat nové výzvy, nové příležitosti a mnoho dalšího! Myslím, že podnikavější jedinci jsou určitě zvyklí se přizpůsobit a hlavně jsou dost zodpovědní, což je ale také individuální dovednost, ale celkově jsou mladí lidé, myslím, vážně zodpovědní. Jako plusový bod vnímám i diskuzi mezi mladými lidmi. Na sto procent je lepší říkat věci otevřeně, tolerovat názory ostatních, avšak nezapomenout na svůj svobodný názor, o kterém se lze v dnešní společnosti i zcela svobodně bavit a jaksi o něm diskutovat…

Záporné bodíky i mladí mají. Soudím čistě podle sebe, ale věřte mi, že důvody k tomu mám veliké. Tak jako starší lidé jsou vděční, mladým lidem naprosto již chybí pokora, natožpak nějaká vděčnost, že ano. Myslím, že za tímto neslušným chováním stojí i nezdravé sebevědomí. S tímto vysokým egem úzce souvisí i nedůvěra, poněvadž komu jinému potom věřit než sám sobě… Také se mi vůbec nelíbí, jak mladí lidé občas hledí jen na sebe samé a je jim naprosto fuk, co se děje v jejich okolí. Drby ze světa našich „celebrit“ zajímají každou slepici, avšak starat se o své blízké, mít snahu je vyslechnout, poradit a pomoci, to už zkrátka není na pořadu dne. Ještě určitě stojí za zmínku, že snaha být ten nej… ze všech ještě přidává na lidském stresu. Všichni se mezi sebou předvádí, předhání a nevím co ještě, a tak jaksi houstne i dusno v okolí, klid z našich duší se vytrácí a střídá jej pesimismus…

Od tohoto mého článku si neslibuji žádné větší ohlasy, poněvadž se domnívám, že většina těch, co ho přečtou, bude z té „mladší generace“…  Možná se ale mýlím.

Vlastně bych chtěla tak trochu i po Vás, abyste, třeba i sami v sobě, vypěstovali nějakou ideální představu o „mladých“ a „starých“, pak ji trošku srovnali s realitou a možná, že na konci tohoto procesu přijde i přehodnocení názoru, pozměnění chování v různých situacích či prosté uvědomení si proč jsou mladí takoví a staří zase makoví... Vše je tak trošku o pochopení se navzájem.

KS

 

 

Poznámka autorky:

Tento článek jsem napsala díky svým vlastním zkušenostem, je tedy subjektivní. Avšak mým účelem bylo psát z různých úhlů pohledů. Vždycky jich je totiž více. Co se týká pomyslných kategorií "mladí" a staří", záleží jen na Vás, jak moc staré či mladé lidi si do těchto dvou škatulek přiřadíte (lze hodnotit nejen podle věku). Nutno ještě říci, že jednotlivé body (dobré, špatné, kladné a záporné) lze také vnímat zcela odlišně. Rozhodně jsem neměla v úmyslu provést odbornou statistiku. Nejsem bohužel ani odborník, ani statistik... Celý článek jsem pojmenovala podle reality.

 

Autor: Kateřina SvobodováKateřina | sobota 1.9.2012 19:25 | karma článku: 12,45 | přečteno: 1321x
  • Další články autora

Kateřina SvobodováKateřina

Platonická

Venku mráz a rozehřáté srdce – v něm skrytý hlas, který chtěl by říct – tolik slov a nemůže je přece snadno vyslovit...

7.1.2015 v 19:30 | Karma: 4,59 | Přečteno: 193x | Poezie a próza

Kateřina SvobodováKateřina

Od nekonečna ke kolibříkovi

Nekonečno. Tuto množinu bez konce a bez hranic jsem s trochou fantazie i nadsázky hravě vypočítala hned na začátku nového letopočtu. 2 + 0 + 1 + 5 = 8 → ∞.

2.1.2015 v 18:45 | Karma: 7,52 | Přečteno: 324x | Společnost

Kateřina SvobodováKateřina

Jaký byl Ježíšek

Našla jsem ve svém životě další otázku, která asi už navždycky zůstane jen otázkou. „Jaký byl Ježíšek?“

26.12.2014 v 19:00 | Karma: 8,04 | Přečteno: 376x | Společnost

Kateřina SvobodováKateřina

O Vánocích

Kde jenom zažít... Čím blíže je konec roku 2014, tím více cítím, že to byl začátek.

21.12.2014 v 8:00 | Karma: 3,64 | Přečteno: 124x | Společnost

Kateřina SvobodováKateřina

Okno

Kapka za kapkou a okno stále smutnější, krtek mává rukou a kalendář je prázdnější...

11.12.2014 v 22:55 | Karma: 4,37 | Přečteno: 157x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Oslavili nejdéle trvající manželství v Německu, dohromady jim je 200 let

18. května 2024  15:22

Manželský pár ze západního Německa oslavil 80. výročí svatby. Stal se tak nejdéle sezdaným párem v...

Gruzie je podbřišek Ruska. Ale hru o ni už částečně prohrálo, říká expert

18. května 2024  15:04

Podcast Gruzie se potácí mezi Ruskem a Západem. Parlament v úterý přijal zákon o zahraničním vlivu, který...

Střet vlaku s člověkem zastavil provoz na trati mezi Olomoucí a Prostějovem

18. května 2024  14:31,  aktualizováno  14:59

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 131
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 501x
Osobní stránky: www.katerina-allanova.estranky.cz

Seznam rubrik