Při dlouhém cestování nám hrozí riziko vzniku žilní trombózy

   Chystáte se na dalekou cestu na dovolenou autobusem, autem nebo letadlem? Je sice příjemné část cestování prospat, ale nezapomínejte se také občas protáhnout nebo projít. Jinak vás může postihnout cestovní trombóza, která končívá dokonce i smrtí.

Cestování. Nové zážitky, nové zkušenosti, noví přátelé. K těmto příjemným věcem se bohužel přidávají i věci nepříjemné. Opravdu aktuálním problémem s horkým letním počasím jsou několikahodinové cesty na dovolenou, ať již autobusem, autem nebo letadlem, a související dlouhé sezení v úzkém prostoru, bez možnosti volně pohybovat dolními končetinami. Žíly v tomto případě nedokáží dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět k srdci a z toho důsledku se v nich hromadí krev. A právě v tomto okamžiku se projeví běžná civilizační choroba – žilní nedostatečnost.

Při žilní trombóze se uvnitř žíly vytvoří krevní sraženina, která brání průtoku krve, což se projeví bolestí, zarudnutím a otokem končetiny, dostaví se  náhlá bolest na hrudi a náhlý pocit nedostatku vzduchu.  Trombus se může uvolnit a následně ucpat některou z plicních cév a způsobit tak plicní embolii, která může končit až smrtí. Příznaky se mohou dostavit hned při cestování, ale mohou se vyskytnout s odstupem 10 až 14 dnů.

Cestovní trombóza vzniká v souvislosti s cestou v dopravním prostředku v pozici vsedě trvající zhruba 5 a více hodin. Riziko při déletrvajícím cestování způsobuje především omezený příjem tekutin, který způsobuje zahuštění krve a tím zvýšení krevní srážlivosti. Konzumace kávy nebo alkoholických nápojů tento efekt ještě znásobuje.

Rizika dlouhého cestování

Hlavním rizikem je dlouhodobé sezení s pokrčenými dolními končetinami, které vede ke stlačení podkolenní žíly a tím omezení žilního toku v končetinách. Při cestování letadlem k tomu přispívá také nižší obsah kyslíku a nízká vlhkost vzduchu v letadle, což vede k rozšíření cév a tím ke zpomalení toku krve.

Vyšší riziko mají cestující starší 40 let, trpící křečovými žilami, obézní lidé, po prodělané trombóze žil v minulosti či nedávném chirurgickém zákroku, s poruchou krevní srážlivosti, také ženy v těhotenství nebo  užívající antikoncepci či hormonální léčbu. Pro cestující s vyšším rizikem trombózy doporučují lékaři  vhodné kompresní punčochy.

Jak snížit riziko vzniku cestovní trombózy?

Přijímat po dobu cesty dostatečné množství tekutin (lékaři doporučují vypít minimálně jeden litr za pět hodin cesty). Většina lidí při cestování pije záměrně málo, aby nemuseli chodit často na toaletu. Pro žilní systém je to ale velmi nebezpečné! Nejvhodnější jsou neslazené nealkoholické nápoje – minerální vody a čaj. Omezte kávu a alkoholické nápoje.

Důležité je pravidelně cvičit s končetinami – i v sedě se dá cvičit (zvedání chodidla nahoru a dolů a otáčení chodidlem v kotnících), pokud je to možné -  občas vstát a projít se.

Cestujte ve volném a pohodlném oblečení, do dopravního prostředku si berte náhradní vzdušné přezůvky a volné ponožky (nepoužívejte ponožky a podkolenky se škrtící gumou).  Je důležité měnit polohu dolních končetin, tak aby byly co nejvýše a měnit úhel ohnutí kolen, vsedě se můžete také protáhnout a každou hodinu cvičte také s prsty na nohou. Povinné  přestávky autobusu rozhodně  využijte a neseďte, procházejte se a krev pomůžete v končetinách rozproudit také stoupáním na špičky u nohou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana SvobodováJana | sobota 11.8.2012 0:00 | karma článku: 12,75 | přečteno: 1263x