Prázdniny na táboře. Zvládnou je děti bez rodičů?

      Prázdniny trvají dva měsíce, dovolená s rodiči jen výjimečně déle než dva týdny. Co s dětmi během zbývajícího volna? Ať už pro ně zvolíte jakýkoliv program, proberte s dítětem raději předem, co by si přálo a co v žádném případě ne. Pokuste se najít přijatelný kompromis. Vy jste se možná na tábor v dětství každý rok moc těšili, váš potomek na tom může být jinak.

   Dobrou variantou pro méně samostatné nebo mladší děti mohou být příměstské tábory a letní družiny, kam chodí účastníci jen přes den a užívají si rozmanitý program. Ráno vypravíte děti na tábor nebo do letní družiny. A odpoledne nebo večer je už máte zase zpátky doma. Důvodem není stesk vašeho potomka, ale nová forma táborů. Rok od roku je o ně větší zájem. Bývají cenově dostupnější než programy s ubytováním a zvládnou je i menší děti, které nejsou zvyklé nocovat mimo domov.

Při výběru klasického tábora by měl být kladen hlavní důraz na jeho programovou náplň. Děti by měly během léta zažít i něco jiného než přes školní rok. Zapnout si video a počítač zvládnou jistě bezpečně, možná ale ještě nikdy nezkoušely třeba střílet z luku. Je chybou poslat dítě na tábor do hlubokého lesa s indiánskou táborovou hrou, je-li orientováno spíše městsky. Stejně tak je špatné poslat úzkostné dítě na tábor, kde jsou avizované noční bojové hry pro odvážné nebo noční hlídky.  Ideální jsou letní tábory navazující na aktivitu, kterou dítě vykonává během celého roku. Bude mezi kamarády, které zná, a nebude se cítit odloženě. Pokud má dítě zapadnout do nového kolektivu, může mu pomoci, když pojede společně s kamarádem nebo sourozencem. Můžete ho uklidnit třeba i tím, že ho předem seznámíte s místem, kde pak stráví část prázdnin. Pak můžete předem vyrazit na výlet na místo, kde se bude tábor konat. Tábor se snažte dítěti přiblížit co nejpozitivněji. Popište mu klady, které tam nabízí. Najde si nové kamarády, bude hrát zajímavé hry a získá spoustu zážitků.

Ne každý může strávit prázdniny u babičky a pak je tábor nutnou volbou. Zvažte předem dobře, zda je vaše dítě pro tábor zralé. Odborníci se shodují, že pokud pobyt na něm váš potomek tvrdošíjně odmítá, je dobré to respektovat  a zkusit  štěstí až  za rok. Dětský tábor, hlavně ten úplně první, dá často citově zabrat dětem i rodičům. Potomek odtud často posílá srdceryvné sms zakončené „Maminko, přijeďte si pro mě, mě se tady nelíbí.“ Rodiče si doma vyčítají, že tam své nešťastné dítě poslali. Jak dítěti pomoci zvládnout pobyt a co když se mu bude stýskat? Zkušení organizátoři táborů doporučují psaní dopisů. I starší děti ocení, když budou na prázdninách dostávat dopisy. U těch mladších (zejména pokud nejsou zvyklé na delší odloučení od rodičů) je pravidelná korespondence nutností. Doporučuje se první dopis odeslat ještě před začátkem tábora, aby došel v prvních dnech, kdy si tam děti teprve zvykají. Ujistěte ho, že je doma vše v pořádku a že na ně myslíte. Vynechejte smutné zprávy, například že uletěl papoušek. Nepište určitě o tom, že se vám po něm taky stýská. Neuškodíte ani poslaným balíčkem s jeho oblíbenou dobrotou. Předem se připravte na to, že se mu bude před usnutím stýskat a přibalte mu jeho oblíbeného plyšáka či jinou hračku. Příliš nespoléhejte na mobilní telefony, ty většina organizátorů  dokonce zakazuje.Většina táborů vyhlašuje návštěvní den a na ten rozhodně přijeďte. V jiné dny tam raději nejezděte.

Nenechte se příliš vyvést z míry zoufalými dopisy, které dostanete. Táborová trápení nemívají dlouhé trvání. Máte-li ovšem jakékoli pochybnosti, řešte je okamžitě s vedoucím, zejména jde-li o bezpečnost dětí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana SvobodováJana | pondělí 9.7.2012 0:00 | karma článku: 6,13 | přečteno: 732x