Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hudební legenda Synkopy 61 na rockové Starči

     Hudební legenda, regionální kapely, příval decibelů, obrovská masa fanoušků. Tak vypadalo sobotní odpoledne a dlouhá noc na sokolském hřišti ve Starči. 23. června se tam konal 13. ročník setkání kapel ze 70. a 80. let minulého století, který tradičně uspořádali místní  hasiči. Pro fanoušky z Třebíčska a okolí je návštěva tohoto letního hudebního festivalu příležitostí poslechnout si muziku s příchutí nostalgie, zatancovat si, zavzpomínat na dávná léta a setkat se s přáteli.

     Hudební maratón zahajují již tradičně mladí začínající hudebníci. V 16 hodin ho odstartovala  třebíčská rocková skupina STORM. Pak se na pódiu v pravidelných půlhodinových  intervalech až do ranních hodin střídaly regionální kapely zvučných jmen, za kterými se v minulosti táhly na taneční zábavy stovky jejich příznivců. Puls, Matador, Watt 80, Old Arcus, Paprsky, Pekelníci, Merkur. Všechny tyto domácí kapely a jejich nesmrtelné hity dokázaly přilákat  obrovský dav příznivců bigbeatu, kteří doslova zaplnili hřiště. Stařeč zažila velkou rockovou noc, na kterou podle pořadatelů dorazilo téměř 2500 návštěvníků. Místní hasiči opět nezklamali. Na dobré organizaci celé akce bylo vidět, že jako pořadatelé nejsou  žádní amatéři.  K výborné náladě všech přítomných rozhodně také přispělo  příjemné počasí, které vyšlo tentokrát na jedničku. Velký podíl na vysoké návštěvnosti mělo rozhodně i vystoupení hlavní kapely večera, jejíž volbou vsadili organizátoři akce na jistotu. Hlavním tahákem letošního roku se stala dnes již hudební legenda, brněnská kapela Synkopy 61. Jejich hodinové vystoupení plné převážně vlastních skladeb vypuklo v 22 hodin a bylo příjemným osvěžením sobotní hudební noci. Kapela roztancovala dav spokojených fanoušků a jejich nestárnoucí hit Válka je vůl si s ní zazpívali i někteří příznivci kapely před  pódiem.

Synkopy 61 jsou naší nejdéle hrající beatovou skupinou, která patřila v šedesátých a sedmdesátých letech ke špičce naší populární hudby. Proslula neotřelou vlastní tvorbou a především výbornými vícehlasými vokály, za které si vysloužila od kritiků označení „Moravští Beach Boys“ a získala mnohá ocenění na hudebních festivalech u nás i v zahraničí. V prosinci 1960 ji založil tehdy čtrnáctiletý kytarista Petr Směja. V hektické sobotní atmosféře nebyl čas na dlouhé rozhovory. Přesto mi to nedalo a kapelu jsem ještě před jejich vystoupením požádala o krátký rozhovor, na který odpovídal zakladatel a kapelník Ing. Petr Směja.

Vaše kapela oslavila loni padesát let své existence a pořád jste aktivní bigbeatovou kapelou u nás. Navíc nyní hrajete v  téměř  původním obsazení. Jak jste oslavili toto kulaté výročí? 50. let založení kapely jsme slavili na podzim. Měli jsme tři koncerty v Brně a teď z toho děláme DVD. Z naší původní sestavy jsme zde čtyři, náš baskytarista už bohužel není mezi námi, zemřel před čtyřmi lety. Dnes již neděláme samostatné koncerty, pouze vystoupení s dalšími kapelami nebo hudební festivaly. Hrajeme pouze příležitostně, asi tak desetkrát během roku. Již nevystupujeme profesionálně, ale je to náš  koníček.  

Hrajete často na hudebních festivalech?  Jaké akce vás čekají v nejbližší době?

Pravidelně na hudebních festivalech nehrajeme, jedná se spíše o příležitostné akce. Za měsíc jedeme na festival do Banské Štiavnice, kde je část fesťáku věnovaná „starým“ kapelám. Bude tam vystupovat i Vladimír Mišík a ETC, Karel Kahovec, Viktor Sodoma. Pak budeme hrát ve Strážnici, kde je jeden den festivalu věnovaný rockovým kapelám. V prosinci jsme odehráli vystoupení  v Praze v Lucerně, to byl takový comeback věnovaný festivalům v letech 1967 a 1968. Samozřejmě vystupujeme doma v Brně při různých příležitostech.

Jak se vám líbí ve Starči? Vystupujete rádi na podobných akcích a máte rádi jejich atmosféru? Atmosféru letních festivalů máme určitě rádi, je to takové příjemné osvěžení. Zvláště když jsou to akce těch déle působících kapel. Je vidět, že lidi se tu umí bavit. Rádi si zavzpomínáme se svými vrstevníky, to je vždycky fajn. Jsou to taková kamarádská setkání po letech. Na podobných akcích jsme se setkali třeba s naším kamarádem  Radimem Hladíkem nebo Mariánem Vargou. Nevýhodou těchto festivalů je, že je tam velký shon, zmatek, rychlé střídání kapel a není možné si tam udělat seriózní zvukovou zkoušku, na to není čas. Ale nám to nevadí, všechno vyváží ta úžasná atmosféra festivalů. 

Autor: Jana SvobodováJana | středa 4.7.2012 2:00 | karma článku: 11,47 | přečteno: 1180x
  • Další články autora

Jana SvobodováJana

Zažít úspěch, to je pro školáka v první třídě to nejdůležitější

Období nástupu dítěte do školy je velmi důležité pro jeho pozdější školní úspěšnost. V tomto období se formuje vztah dítěte ke škole, jeho motivace, vztah k autoritě, návyky důležité pro školní docházku. Rodiče mají často obavy a stres z toho, jak jejich dítě bude vše zvládat a jak obstojí v kolektivu. V první třídě nejde ani tolik o učení, ale spíše o prožitek úspěchu, o radost a o nadšení.

20.10.2012 v 14:50 | Karma: 6,93 | Přečteno: 715x | Společnost

Jana SvobodováJana

Obyčejná chůze. To je cesta ke zdraví

Dožít se ve zdraví vysokého věku, to si přeje každý člověk. A rozhodně nejde o nedosažitelný cíl. Jenomže stres v práci, málo času a přemíra špatných návyků nám život spíše zkracují. Změnou životního stylu jednoduše překonáme únavu, odbouráme špatné návyky a bez velké námahy budeme žít zdravěji. Základem všeho je však pravidelný pohyb.

23.9.2012 v 10:57 | Karma: 16,71 | Přečteno: 1031x | Společnost

Jana SvobodováJana

Preventivní prohlídky vám mohou zachránit život. A máte je zadarmo

Patříte mezi ty lidi, kteří chodí k lékaři jen s nesnesitelnou chřipkou, úrazem, nebo když vás něco už opravdu bolí? Že ano? Ale to je špatně! Každý dospělý člověk by měl pravidelně absolvovat preventivní prohlídky, i když nemá žádné zdravotní obtíže. Nehazardujte se svým zdravím. Prevence vám může zachránit život. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazena celá řada preventivních lékařských prohlídek, na které mají nárok dospělí i děti. Nezaplatíte nic, a přesto dostanete informace, které mají cenu zlata. Seznamte se s vyšetřeními, na které si rozhodně najděte čas.

15.9.2012 v 9:55 | Karma: 8,82 | Přečteno: 929x | Diskuse| Společnost

Jana SvobodováJana

Při dlouhém cestování nám hrozí riziko vzniku žilní trombózy

Chystáte se na dalekou cestu na dovolenou autobusem, autem nebo letadlem? Je sice příjemné část cestování prospat, ale nezapomínejte se také občas protáhnout nebo projít. Jinak vás může postihnout cestovní trombóza, která končívá dokonce i smrtí.

11.8.2012 v 0:00 | Karma: 12,75 | Přečteno: 1263x | Společnost

Jana SvobodováJana

Padesátníci hledají jen obtížně uplatnění na trhu práce

Hodně diskutovaným tématem se v poslední době stává otázka věkové diskriminace, se kterou se můžeme setkávat prakticky všude, především pak v oblasti zaměstnávání. Najít si pracovní místo není dnes vůbec jednoduché pro absolventy škol, mladé ženy s dětmi a pro starší osoby. Obtížnou pozici těch dříve narozených na pracovním trhu potvrzují i statistiky. Mají čas, zkušenosti, kontakty, chuť pracovat. Stejně je nechtějí. Neustále stoupá počet lidí nad padesát let, kteří marně hledají práci.

14.7.2012 v 0:00 | Karma: 20,63 | Přečteno: 1377x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
www.skupinainvaze.estranky.cz

Seznam rubrik