Dětský domov-záchrana i prokletí II

Vydal jsem knihu Dětský domov-záchrana i prokletí, toto je úryvek z druhé knihy, která je volným pokračováním první knihy a obsahuje období mého života od patnácti roků téměř do čtyřiceti.

Stará vež dolu Hlubina v Ostrave.

Martičko, dnes jsem odjel do Ostravy. Včera do Vizovic, do domova, přijel táta. Chtěl, abych s ním jel domů. Protože byl agresivní, ředitelka mě schovala do prádelny a tátovi řekla, že už v domově nejsem. Trochu mi ho bylo líto, také proto, že Kamil byl s menšími dětmi ještě na táboře ve Skřipině. Nikoho z nás, při této první návštěvě v dětském domově ve Vizovicích, táta neuviděl. Bylo mi ho líto, Martičko. Snad nás chtěl, po dlouhé době, uvidět. Snad jsme mu chyběli.

Seděl jsem na jedné ze čtyř nepovlečených postelí v malém pokoji. U každé postele byla malá skříňka. Šedé linoleum na podlaze, šedé vestavěné skříně. V rohu stůl a čtyři židle. I pohled z okna, na činžovní domy v dálce, byl šedý. Chtěl jsem jít na záchod. Nutně, řekl jsem v duchu někam ke dveřím. Nikdo nešel.

Když jsem se u vrátnice internátu rozloučil s vychovatelkou, která mě do Ostravy doprovázela, zmocnil se mě pocit nečekaně divoké radosti. Konec domovů, konec režimů, konec doby, kdy si někdy radost a štěstí vybíraly hodně krutou daň. Cítil jsem, že mě čeká mnoho nových věcí, noví přátelé, nový život.

V tu dobu na internátu nikdo nebyl. Všichni trávili velké prázdniny ve svých domovech. Paní, která mě i s papíry převzala od vychovatelky, mi ukázala vše potřebné k tomu, abych se ve složité spleti jednotlivých budov neztratil. Všechno bylo velké a prázdné. Ticho narušovaly jen naše kroky, které k nám někde vracely legrační ozvěnu.

„Svaťo, říkali ti tam Svaťo, že jo? Tak Svaťo, já jsem zdejší hospodářka a teď půjdeme do prvního patra, kde jsou pokoje kluků. Je tam koupelna a záchody. Měsíc budeš bydlet na pokoji sám, ale neboj se, na konci srpna kluci přijedou. Už jsi velký kluk, nebudeš se bát, viď?“

Hospodářka byla starší šedovlasá paní. Kostěné brýle, posazené na špičatém nose, dodávaly jejímu obličeji velmi přísný výraz. Za silnými skly brýlí se čile pohybovaly pichlavé oči. Fascinoval mě její drdol, který na vrcholu malé hlavy tvořil téměř dokonalou polokouli. Co pod těmi vlasy má? Přece není možné, aby takto do koule přesně držely, dumal jsem. Z nějaké komůrky na patře vytáhla bílé povlečení na postel a ručník.

„Tady je tvůj pokoj,“ řekla, když jsme se zastavili před dveřmi s číslem 13.

V duchu jsem se usmál. Co by asi na to číslo řekl Váňa? Můj ruskej kamarád z Budkova. O jeho pověrčivosti a bajkách o významu magických čísel, kolovaly po děcáku legendy.

„Jo, a na jídlo budeš chodit do hornické ubytovny, kterou ti zítra ukážu. Přes prázdniny se tady nevaří. Dnes ti donesu něco k jídlu sama,“ pokračovala hospodářka. Po nezdařeném pokusu o pohlazení mého ramena odešla. Osaměl jsem. V pokoji číslo třináct. No a teď se mi chce na záchod. Po devátém, mám, nemám jít na záchod, se na chodbě ozvaly kroky. Paní hospodářka mi přinesla jídlo.

„Tady se najez, talíř mi zítra vrátíš.“ Pokojem prolétla vůně kyselého zelí s pečeným masem. Najednou jsem dostal velký hlad.

Z okna pokoje bylo vidět nějaké hřiště, které se snažilo vypadat jako atletické. Trávou prorostlé rozběhové dráhy pro skok do dálky, kruh pro vrh koulí a dva pískové obdélníky, zřejmě pro skok do výšky. To všechno obepínal oválný pás, posypaný škvárou. Pohlédl jsem dál za hřiště, na šedé činžáky. Někde bzučela sekačka na trávu. Znělo to, jako když letí velkej brouk. Co kdybych šel na chvíli ven?

Ve vrátnici nikdo nebyl. No co, snad se nic nestane, když se na chvíli venku projdu, řekl jsem si. Podívám se na to hřiště.

Za internátem, kromě atletického oválu, bylo ještě jedno malé hřiště. Později jsem se dozvěděl, že na házenou. Hráli si tam dva kluci s míčem. Určitě chodili ještě do školy. Chvíli jsem je z dálky pozoroval, když tu jeden z nich zavolal mým směrem: „Chceš si s nama zakopat?“

Chvíli jsem váhal, ale přitakal jsem: „Jestli chcete?“

„Jasně že chcem, že jo cype?“

„No jó,“ odvětil druhý kluk a kopali jsme.

Co je to cyp? Honilo se mi hlavou.

Ani jsem si nevšiml, že slunce zapadlo. Stíny se ztratily úplně a míč už nebylo skoro vidět.

„Musíme valit dom, kde ty vlastně bydlíš?“

„Tady, na internátě,“ odvětil jsem.

„A proč nési doma? Všici chalani z intru valili dom.“

„Nó, valili,“ doplnil druhý kluk.

Najednou se mi silně sevřel žaludek a bodlo v krku. Ucítil jsem velkou obavu z toho, že tito kluci za chvíli odejdou a já zůstanu sám. V celém velkém internátě sám. Tyto dva kluky jsem neznal, a přesto se mi už teď po nich stýskalo.

Když odešli, chtělo se mi brečet.

Martičko, přece není možné, abych tomu tak hodně nerozuměl, co se to děje? Proč tak silně prožívám věci, které, jak jsem cítil, jsou pro ostatní lidi tak běžné a samozřejmé?

Autor: Svatopluk Votruba | čtvrtek 11.3.2010 7:43 | karma článku: 16,00 | přečteno: 1099x
  • Další články autora

Svatopluk Votruba

A měla jejich důvěru…

Hm, poněkud vzletný a snad i trošku teatrální název článku, řeknete si, ale já na něm (na názvu) trvám. Snad proto, že spočinutí na prahu mého stáří je teatrální? „Starý nejsem, když duše dítěte v hrudi mé přebývá...“ Hm, tak toto je vzletné. Šmarjá, nebudu sebe ani vás trápit složitostmi, které možná ani složité nejsou, raději vám budu vyprávět, proč vznikl tento článek a jak to všechno začalo.

4.12.2012 v 8:12 | Karma: 14,06 | Přečteno: 895x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Když nebe do pekla spadlo

Označení cikáni nemá v úmyslu hanit a zesměšňovat příslušníky romské menšiny, je nutné k vykreslení a pochopení charakterů jednotlivých postav příběhů. Jakákoliv podobnost s postavami v ukázce je náhodná.

28.7.2011 v 8:00 | Karma: 11,76 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Tak vám děkuji vládo, pane Kubice

Opět berete zase jen chudým. Nejsem přispěvatelem portálu iDNES/onaDnes hanlivými, radikálními a nespokojeným články, nemám na to prostě čas, ale nyní dělám výjimku. Dnes jsem si přečetl článek o konci Internetu zdarma ve veřejných knihovnách:

21.7.2011 v 8:00 | Karma: 22,97 | Přečteno: 1938x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Rychlá adopce

Již dlouho sbírám laické i odborné poznatky, sleduji a studuji problematiku adopcí u nás, radami budoucím adoptivním rodičům se snad podílím na tom, aby některý malý kluk nebo holka prožili lepší dětství, než jsem měl třeba já, nebo řada dalších, kteří neměli to štěstí života v rodině.

19.7.2011 v 16:28 | Karma: 9,08 | Přečteno: 1224x | Diskuse| Ostatní

Svatopluk Votruba

Jsem z děcáku, no a co? Proč to teď tolik bolí?

Narodil jsem se v roce 1954. Na tu dobu se samozřejmě nepamatuji, ale tolik bych chtěl. Mnohé otázky by nebyly bez odpovědí. Jedno vím zcela určitě, jít do děcáku(rozuměj dětský domov) jsem se v den svých narozenin(byly mi dva roky) sám nerozhodl. Rozhodnutí učinili jiní lidé. Rozhodnutí, které mi tolik poznamenalo celý život. V dětském domově jsem strávil šestnáct roků.

17.7.2011 v 8:55 | Karma: 45,02 | Přečteno: 12323x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1721x
Jsem člověk, mám rád lidi, rád pro ně píšu, i tady:
http://www.povidky.asp2.cz
kdyby náhodou na blog idnes nenarazili. :)