Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj boj s větrnými mlýny (i pro nestavaře).

Napadá mě : Že byste neměl středoškolské stavební vzdělání ? Soudím, že tomu tak není a že jen manipulujete se zřejmou pravdou. Takové jednání poškozuje nejen nás, ale i Vás. Ať žije naše národní hospodářství ! Stanovisko k rozpočtu dodavatele na rekonstrukci plechové střechy domu. Člověk, se kterým bych si přála jednat, by měl mít charisma. Tedy žít svůj život podle své nejlepší představy o sobě. Slova "Dobrý den" na začátku každého z Vašich manipulativních dopisů k tomu bohužel nestačí; mohou ale ovlivnit ostatní, kteří nedokážou posoudit kvalitu Vašeho rozpočtu a tím potažmo technologie, ze stavebně technického hlediska.

Bydlím ve čtyřpodlažním domě, kde mám z titulu vlastnictví bytu zhruba desetinový podíl na společném vlastnictví.

Tento dopis je stanoviskem k rozpočtu dodavatele a jeho nabídkové ceně na rekonstrukci naší střechy.

Svůj nový rozpočet posíláte pod jménem oprava plechové krytiny.

Je to manipulace s nestavebně vzdělanými spolumajiteli domu.

Nejedná se o opravu, ale o rekonstrukci. Stavbařům je rozdíl obou pojmů dobře znám.

Napadá mě : Že byste neměl středoškolské vzdělání v oboru staveb ?

Soudím, že tomu tak není a že jen manipulujete se zřejmou pravdou. Takové jednání poškozuje nejen nás, ale i Vás.

Člověk, se kterým bych si přála jednat, by měl mít charisma. Tedy žít svůj život podle své nejlepší představy o sobě.

Slova "Dobrý den" na začátku každého z Vašich manipulativních dopisů k tomu nestačí; mohou ale ovlivnit ostatní, kteří nedokážou posoudit kvalitu Vašeho rozpočtu a tím potažmo technologii, ze stavebně technického hlediska.

 Právě jsem si udělala další čas a s Vaším novým položkovým rozpočtem se seznámila.

Mám pro Vás nový návrh stavebně - technického řešení rekonstrukce naší střechy.

Abychom se nemuseli dohadovat o tom, co jsou, anebo nejsou například klempířské prvky, anebo co je čištění a odmaštění střechy, použijte k rozpočtování standardizované názvy položek dle systému Swepco 101 a oceňte tento systém jako takový, protože jako takový a právě takový, má prohlášení o shodě certifikovaným úřadem.

Vaše poskytnutá záruční lhůta pak bude  jistě světoznámého výrobce zajímat. A bude-li hodná zřetele, postarám se, aby se to také opravdu dozvěděl.

A teď jen několik příkladů k Vašemu novému položkovému rozpočtu :

Vy víte, že já vím, ale z jakéhosi podivného až sebevražedného důvodu Vás to nezajímá. A já na oplátku vím, že vy víte, a proto není nezbytně nutné, abych Vám na Vaši novou cenovou nabídku podrobně odpovídala. Jedoduše tedy, znovu říkám ne.

To, že jsem byla v minulosti ochotná se s Vámi bavit na této úrovni, nevycházelo z mého přání. Chtěla jsem jen vyhovět jedněm nájemníkům, kterým střechou do bytu stále zatéká. Oni si však vysvětlili tento kompromis jako moji slabost a někteří mi snad i přestali věřit jako stavaři.

Nikdy nedělám kompromisy.

Já jsem jen cítila dluh vůči sousedům, přestože jsem jej nezavinila. Po rekonstrukci pláště naší budovy nebyly na kontě již na rekonstrukci střechy peníze, a kdybychom si na ni vzali úvěr, splácíme jej dodnes,aniž bychom samotný dluh umořili. Proto to nebylo považováno za vhodné řešení.

A bylo rozhodnuto, že střechu zrekonstruujeme později.

Teprve po dvou letech jsme se odhodlali k navýšení peněz do fondu oprav, protože spolumajitelé si platili každý ze svého ještě výměnu oken v bytech.

Někteří z nich jsou dlouholetí důchodci, proto ty ohledy. 

Před třemi lety jsme požádali SBD Nový domov, našeho správce, aby zahájil výběrové řízení na rekonstrukci střechy, včetně jejího zateplení s tím, že než akce proběhne, budeme mít na kontě potřebné finance.

Naneštěstí náš technik, na kterého jsme se vždy mohli bez pochybností obrátit, dlouhodobě onemocněl a na jeho místo nastoupil jiný technik, který na tuto práci nestačil a žádal od nás odborné vedení.

Tento technik byl zaměstnavatelem vyměněn nebo propuštěn, a teď je tam další technik, o jehož odborných i lidských kvalitách, pochybuji. Ale to je jiná kapitola naší historie a Vás se příliš netýká.

Připomínky, které budu specifikovat k Vašemu rozpočtu a tím i cenové nabídce a záruční době, nejsou určeny pro Vás. Protože já vím, že vy víte.

Dávám je na vědomí tímto dopisem spolumajitelům našeho domu. A věřím, že se dostanou do ruky i naší předsedkyni SVJ 231, protože byla tak laskavá a tuto funkci po panu Č. .. . kovi (z důvodu jeho nemoci) převzala. Pohrdání výboru k naší nové předsedkyni nerozumím a jsem z tohoto stavu nešťastná. 

Jak se ukázalo na poslední schůzi, výbor ji od října loňského roku o této situaci neinformoval, ačkoliv to bylo jedinou možnou podmínkou jejího fungování ve výboru: (Paní předsedkyně nemá totiž přístup k internetu.)

 Na začátku našich jednání o rekonstrukci střechy jsem přemýšlela, proč neposkytujete záruku, která je uvedena v technických listech použitých materiálů, jež mají prohlášení o shodě.

Jediným možným vysvětlením tedy bylo, že je to Vámi navržená technologie, co Vám v tom brání.

Začala jsme tedy zkoumat vlastnosti materiálů Swepco a zjistila jsem, že jsou vynikající a svými vlastnostmi mimořádné a v duchu jsem blahořečila majiteli firmy, jak dobře si vybral svůj druh podnikání ve stavebnictví.

Když jsem se seznámila s technologií práce s těmito materiály, zjistila jsem, že jsou výjimečné v tom, že se nanášejí za studena, jsou tedy bezespáré a doporučuje se pracovat při jejich aplikaci ve stoje s koštětem, což představuje pro naši střechu o ploše 250 m 2 pět hodin práce na jednu vrstvu a jednoho pracovníka. Když jsem si pak ověřila Vámi stanovenou cenu prováděcích prací, zjistila jsem, že tato nekvalifikovaná práce je Vámi oceněna částkou větší než 1.600 Kč za hodinu na jednoho pracovníka. A to jistě nebylo záměrem výrobce.

A také by ho to mohlo zajímat. Protože většina dnešních řídících pracovníků ve stavebnictví má 135,- Kč na hodinu. V čem je tedy zakopaný pes ?

Rozpočtář tyto práce ocenil zcela vědomě chybnou položkou. Jako nátěry klempířských konstrukcí !

Nebral v úvahu, že s materiálem se dle technického listu pracuje jako s vodou ředitelným venkovním nátěrem na vodorovné ploše – plechové střešní krytině - o sklonu do 10 °.

V technickém listu je samozřejmě také vyspecifikováno množství tohoto nátěru na 1 m2 plochy střechy, prověřím-li současně cenu materiálové položky, množství Vámi vykalkulovaného materiálu je několikanásobně překročeno. A to je především důvod, proč je technologie, tak jak byla rozpočtována a jak bude prováděna, pro projektanta nepřijatelná.

Tato vrstva musí mít tloušťku právě takovou, jakou předepisuje prováděcí předpis. Je-li vrstva větší tloušťky, nemá již požadované vlastnosti. Může např. popraskat.

Jak jsem již uvedla, certifikovaný zkušební ústav potvrdil pravdivost technického listu.

Jak tedy vyplývá z výše uvedeného, rekonstrukce se díky dodavatelem použitého množství nátěru (v této položce rozpočtu uvedeného) neoprávněně prodraží a navíc dodavateli znemožní poskytnout na ni záruku, tak jak je specifikována  v technickém listu.

Takto mohu postupně prověřit všechny položky předloženého rozpočtu dodavatele, což jsem také provedla a je nad slunce jasnější, že svým postupem dodavatel zabil vynikající a prokázané vlastnosti použitých materiálů a také zabil ekonomickou výhodnost řešení rekonstrukce střešní krytiny.

Po marném korespondování s dodavatelem (ve složce je kolem 60 dopisů v té věci) jsem se rozhodla navrhnout mu dnes nové řešení, tak jak jsem je nastudovala.  Je to již výše uvedený Systém Swepco 110 s prohlášením o shodě.

Jsem zvědavá, zda se dodavatel rozhodne na tento jedinečný systém přistoupit.

Obávám se, že o tuto práci ztratí zájem, protože je pravděpodobně v rozporu s jeho firemní kulturou.

A to je, vážené dámy a pánové hlavní důvod, proč z našeho hospodářství utíkají námi vydělané miliardy.

Rozhodne-li se přesto společenství vlastníků na tuto původní cenovou nabídku přistoupit, já nejsem ochotna spolupodílet se na jejím placení. A donutí-li mě systém k tomu, abych se na této obludnosti podílela, budu se s dodavatelem a se všemi zúčastněnými soudit.

Vím totiž, jak soud bude vypadat.

Soud vyzve znalce z oboru pozemních staveb k posouzení této zakázky a zadá mu tři otázky, na něž pod přísahou a ve svém posudku odpoví.

Soud bude zajímat, zda náklady na rekonstrukci jsou způsobilé.

Z hlediska hospodárnosti. (efektivnosti a účelnosti).

Zda jsou způsobilé časově.(V původním rozpočtu nebyly způsobilé, protože technologie předepisovala 60 denní a za deště nebo vlhka 90 denní technologické přestávky mezi jednotlivými vrstvami. Dodavatel uváděl na celou práci celkem jeden a půl měsíce.)

Jaká byla dosažitelnost účetních dokladů. (Marně od října loňského roku žádám ceník materiálů.)

V případě, že znalec odpoví na alespoň jednu otázku záporně, bude muset pro soud vyčíslit jetě velikost nezpůsobilých výdajů v korunách.

Je Vám jistě už teď jasné, jak znalec odpoví.

Výboru jsem několikrát napsala, že je nezbytné, aby se výběrem dodavatele zabýval stavební technik správy domu, protože dům si platí dlouhé roky svého správce.

K odborné činnosti ho však nepřesvědčili. A tak posuzuji tuto rekonstrukci já, aniž mi kdokoliv zaplatí a pravděpodobně také, aniž mi projeví svůj respekt slovní pochvalou.

Spíše začínám mít pocit, jakoby si nájemnici toho bytu pod střechou, kde zatéká,  mysleli, že si jen honím své triko.

Nedokážu je přesvědčit o tom, že mají povinnost žádat odborné poradenství v této věci a že náklady na tyto konzultační služby nese správce. Protože on je dle zákona odborným garantem naší rekonstrukce.

 Tento dopis jsem právě dala přečíst osobě, která ke mně přišla, a to právě z toho důvodu, že  nemá stavební vzdělání. Řekla, že nepochopila, jak to myslím s těmi klempířskými konstrukcemi.

Tedy pro spoluvlastníky domu vyjmenuji jednotlivé prvky klempířských konstrukcí. Jsou to: žlaby, svody, oplechování vnějších parapetů, oplechování nadstřešních částí konstrukce (např. odvětrávací potrubí). Jistě uznáte, že takto oceněné práce se od sebe pracností a tedy i jednotkovou cenou velmi výrazně liší. Pro vaši představu asi 10 krát, což znamená o 1.000 % na plochu 1 m2. Už jsem se zmínila, že naše střecha má plochu 250 m2 ?

 Ať žije naše národní hospodářství !!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslava Švajcrová | úterý 15.4.2014 22:45 | karma článku: 11,41 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Jaroslava Švajcrová

Jak získá mladý člověk nejsnáze svůj byt.

Prostřednictvím stavebních bytových družstev, doporučuji raději nové objekty (téměř nepodstatný příspěvek do fondu oprav) anebo lidových bytových družstev (stavby cihlové z 50. let).V našem obvodu Prahy má obecní úřad také nové

3.3.2018 v 14:46 | Karma: 11,69 | Přečteno: 571x | Společnost

Jaroslava Švajcrová

Přijímám pozvánky ke své přednášce

Ke své knize „Pět fenoménů dneška“ rozhodla jsem se přednášet. Můžete pozvat své hosty a zajistit sál, či síň, nebo jen učebnu. Potřebuji jen stůl, židli a mikrofon. http://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=530

27.2.2018 v 13:33 | Karma: 6,15 | Přečteno: 129x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Švajcrová

Ohromující síla mysli

Milý příteli, před Vaší přednáškou, chtěla bych pronést jako Vaše žákyně pár slov. Představuji si je asi takto, vyslovuji své uznání.

27.2.2018 v 9:55 | Karma: 6,52 | Přečteno: 245x | Společnost

Jaroslava Švajcrová

Czexit? Mám skvělý nápad.

Už jste četli poslední článek paní Šichtařové? Czexit? https://sichtarova.blog.idnes.cz/ Mám nápad. Co kdybychom zůstali členy EU za této alespoň jediné podmínky?

18.2.2018 v 21:15 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1023x | Společnost

Jaroslava Švajcrová

Hojnost je tu pro každého.

Dokážu vám to, vážený čtenáři. Jak jsem potkala horníka na opeře? Dvanáct let pracoval na Ostravsko-Karvinském revíru se sbíječkou. Když byl mým známým pozván do opery, odmítl to slovy: Co bych tam dělal? Jsem skoro hluchý, nemám.

7.10.2016 v 15:16 | Karma: 11,73 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  20:03

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Za nové zuby si připlatíme, mnozí zubní technici skončí. Na vině je nařízení EU

9. května 2024

Premium Zubní techniky ohrožuje nová legislativa. U každé zubní náhrady by teď měli plnit stejné povinnosti...

V Rakousku zemřel 54 letý Čech, po vypadnutí z kajaku zemřel v nemocnici

9. května 2024  19:59

Při jízdě na kajaku dnes u rakouské obce Weissenbach am Attersee zemřel 54letý Čech. Zkušený...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  19:27

Marek Ženíšek má podle TOP 09 být novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválo to širší...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 719x
Jsem stavební inženýrka. Po revoluci jsem krátce (2 školní roky) učila na Středním odborném učilišti stavebním odborné předměty. Na tento blog jsem se přihlásila, abych mohla napsat článek na téma vzdělávání mládeže. Právě jsem si totiž přečetla blog tomasvana na vašem webu a chtěla bych se k němu také vyjádřit veřejně.