Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O tablech, za blondýnu a proč nejsem týmový hráč

Vezmu to od konce - nejsem týmový hráč. V podstatě jsem přesvědčená, že týmová práce nefunguje. Dobrá, ono také záleží, co si pod tím pojmem, kdo představí. V mých představách může týmová spolupráce fungovat ještě tak, že přijde schopný leader, rozdělí týmu práci, tedy každému jednotlivci dá zadání, co, jak a do kdy má odevzdat, a k tomu dostatečnou svobodu potřebnou k vykonání úkolu. Zkrátka týmová práce ve stylu: Rozděl a panuj.

Naprosto nefunkční je podle mě týmová práce v případě, že máme problém a teď ho začnou všichni dohromady řešit. Nic se nerozdělí, nikdo v podstatě neví, co má dělat, natož aby věděl jak. Možná si říkáte - máte-li v týmu schopné lidi, pak to přece musí fungovat. Omyl. V případě týmové práce se chtě nechtě projeví spíše než schopnosti individua, inteligence davu. A my víme, že už tři jsou dav. S blížící se uzávěrkou se prostě vždycky zjistí, že "někde" "něco" není, že "někdo" "něco" neudělal. Nikomu nebyla přidělena zodpovědnost, nikdo není vinen a tým týmově hasí, co se dá. Přiznávám, že v teorii (jak říká můj kolega) by to fungovat mohlo....s ideálním týmem, v ideálním světě...ale v ideálním světě by mi v sadě za domem rostlo na stromech sushi.

V podstatě by se mi líbilo být team leader, který vždycky řekne, co a jak se udělá a hlavně má poslední slovo, ale stejně jako nejsem týmový hráč, nejsem ani vůdčí typ. Respektive byla bych hodně špatný vůdce, přesně takový, co je, jak říká McGregorova teorie o podřízených X a Y, přesvědčený, že  zaměstnanci jsou líné a nedobré bytosti a pracovat vlastně nechtějí. Nikdy bych žádné povinnosti na nikoho nedelegovala, takže bych se časem v domnění, že všechno přece udělám nejlépe já sama, zhroucená pod hromadou zodpovědnosti, našla někde na nějakém mírnějším oddělení psychiatrické kliniky.

Jednou z forem pro mě přijatelné týmové spolupráce je tzv. brainstorming, tedy něco ve stylu dáme hlavy dohromady a v lepším případě  z nás něco kloudného vypadne. Když už nic, může to být zajímavé a podněcující, o což vlastně jde - víc hlav víc vymyslí. V případě horším je jakýkoliv zajímavý návrh semlet nějakým průměrným ale většinou akceptovatelným kompromisem. Opět bych se přimlouvala za postavu nějakého moudrého vůdce, který rozhodne a nenechá původně dobrý nápad přeměnit v paskvil průměrnosti. Jenže takové aby člověk pohledal.

Jeden příklad za všechny - k jedné z tvůrčích radostí na konci střední školy je vymyslet třídní tablo. Představte si třídu třiceti osmnáctiletých koz, které se mají rozhodnout, jak se budou poprvé oficiálně prezentovat před světem. Takový brainstorming bych vám přála vidět, výsledek už ani tak ne. Padaly neuvěřitelné návrhy a mě to fakt bavilo. Málem nás celá Ostrava viděla nahé, s kulichem na hlavě a dlaněmi zakrývající si ňadra, jako černobílé karikatury, jako vězenkyně...

Já jsem prosazovala verzi s kulichama, neb jedna má spolužačka by si do nich mohla nacpat svá slušná déčka a to by byla panečku fotka! Nebudu vás napínat - to neprošlo. Třicet perspektivních puberťaček skončilo za výlohou ostravského obchodního domu Laso v kroji a s blonďatou parukou na hlavě...představte si, jak jsem jako blonďatá selka vypadala a pochopíte mé zklamání. Ani nechtějte vědět, jak jsme k takovému výsledku dospěly. Prý to bylo vtipné. Zatímco všechni moji kamarádi z ostatních škol se svým tablem chlubili, já dělala, že žádné tablo ani nemáme.  Od té doby jsem tak nějak pochopila, že nechci být součástí akcí, které nemám pod kontrolou.

Říká se, že na týmové práci je nejlepší to, že se případný neúspěch dá vždycky na někoho svalit, ale na koho se svaluje společný úspěch (rodiče by asi tenkrát netleskali svým polonahým dcerám), ze kterého vy osobně radost nemáte?

Co si budeme  povídat - byla jsem přesvědčená, že kterýkoliv z mých návrhů byl lepší, ale nejsem ani týmový hráč ani vůdce, abych některý z nich prosadila. Když nejste týmový hráč, ani vůdce, tak na vás zbývá dost prapodivná role individualisty. Ale s tím se dá žít.

 

 

 

 

Autor: Adriana Suska | pondělí 25.1.2010 20:10 | karma článku: 17,61 | přečteno: 1908x
  • Další články autora

Adriana Suska

Lovestory

Letní povídka pro Víkend MF DNES...................................................................................................... Zhoupnul se svět. Takovým tím lehkým, nenápadným způsobem jako kdybyste rozfázovali pohyb houpací sítě.

25.7.2013 v 17:28 | Karma: 17,94 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Osobní

Adriana Suska

O pytlíkologii jako marketové demagogii

Začneme matematicky: Koupíte dvě jabka, dva pomeranče, tři meruňky, jeden citrón, jedno avokádo, pět bananů a česnek balený v síťce. Kolik si na to musíte vzít plastových sáčků? Správná odpověď je závislá na tom, v jakém hyper/super/megamarketu jste právě nakoupili.

16.7.2012 v 16:29 | Karma: 15,07 | Přečteno: 1497x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Adriana Suska

Kde já bych bez tebe byla...

Tak mi to nedalo, říkala jsem, že o něm blog nenapíšu, ale nemůžu si pomoct. Nedávno jsem totiž odhalila důležitost faktoru vděčnosti a bezbřehého obdivu ve vztazích.

13.6.2012 v 16:55 | Karma: 13,35 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Společnost

Adriana Suska

Kodex nevěrníka

Není to tak dávno, co jsem psala Kodex milenky, a mám pocit, že by nějaký ten manuál užili i nevěrníci (nevěrník je babiččin eufemismus pro děvkaře a kurevníky). Pánové, pánové...

5.8.2011 v 23:41 | Karma: 37,76 | Přečteno: 10481x | Diskuse| Společnost

Adriana Suska

Zápisky ze Santiaga de Cuba (vytržené a s možným pokračováním)

„Auuu! Já jsem taková kráááááva....auuuu......“ dřepím na schodech památníku generála Macea v Santiagu de Cuba a úpím bolestí. Foťák!, prolítlo mi hlavou. Rychle ho zkontroluju a na chvilku se dostaví úleva – foťák je celej.

27.3.2011 v 21:52 | Karma: 16,14 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3983x
Žena

Seznam rubrik

Oblíbené knihy