Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Elektronický podpis Hravě a Rychle

Už potřetí jdu na finanční úřad během jednoho dne,... ještě že bydlím tak blízko, stěžuji si usměvavé paní na podatelně tohoto úřadu. "Když je někdo zapomětlivý je dobré si zřídit za pár korun elektronický podpis" sděluje mi a odkazuje na Českou poštu na jakýsi Czech Point.

Po dvou dnech, po návštěvě finančního úřadu vstávám ráno z postele a na lednici mám dva dopisy s lístkem "pošli to doporučeně ještě dnes"! S představou dlouhé fronty se mi na poštu moc nechce, ale adresy na obálkách jsou zdá se důležité tak vyrážím, třeba tam někoho známého potkám, nebo zažiji jak se mi už několikrát stalo, "veselý příběh".

Fronta ani nebyla, platím 52 korun a najednou si všímám nápisu na jedné přepážce, "Czech Point"

Okamžitě si vybavuji usměvavou paní na podatelně finančního úřadu a říkám si, to je super, rovnou si to všechno zařídím, fronta u přepážky žádná, doklady mám, tak jdu na to, aspoň nebudu už muset pořád s nějakými dokumenty lítat sem a tam.

"Dobrý den, mohl bych si u vás zřídit elektronický podpis"? Paní mi odpovídá na pozdrav a očima přitom kontaktuje svojí kolegyni na vedlejší přepážce. "Ano jistě, budete ale potřebovat Flash disk a vytištěnou smlouvu, veškeré informace najdete na stránkách PostSignum". Poděkoval jsem a v duchu si říkal, že těch cizích slov je už na mě moc (Flash disk, Czech Point, PostSignum) a to jsem na České poště! Hlavně nesmím zapomenout to PostSignum, tam se všechno dozvím a slovo si celou cestu zpátky raději opakuji.

Stránky jsem našel, dokonce návod co všechno musím mít s sebou a kolik to bude stát. To jsem si tedy nebyl jist, protože tam byly dvě ceny za různé názvy podpisů, pro jistotu beru více peněz, ale usměvavá paní na finančním úřadě přeci říkala"za pár korun"

Přicházím na poštu podruhé, přede mnou jsou pouze tři lidé a paní za přepážkou mě kontaktuje očima a zároveň kolegyni na vedlejší přepážce. Jsem na řadě a vkládám do okénka požadované vytištěné smlouvy a Flash disk. Paní přivolává kolegyni ze sousední přepážky a společně kontrolují dokumenty. "Chybí vám ale úvodní list".... Já to věděl, zase je něco špatně, "musíte si přinést ještě úvodní list", nadávám sám sobě a odcházím, to jsem si to špatně přečetl, nebo co?

A opravdu, při podrobnějším zkoumání doma na stránkách PostSignum nacházím úvodní list ke stažení. Rychle vyplňuji, chci to mít už dotažené do konce.

Přicházím na poštu potřetí, pár lidí na přepážce přede mnou, výměna očních pozdravů a očních vzkazů za přepážkami, slavnostně předkládám všechny dokumenty včetně Flash disku, paní přivolává kolegyni od přepážky kde se někdo pokoušel poslat rumunské lei, kontrolují dokumenty společně a vyzývají mě o propojení Falsh disku, kabílek kouká v okénku přepážky. Kopírují moje doklady, dokumenty a dávají mi k podpisu smlouvu. Začínají data zapisovat do PC a ukazovat si na monitor PC, operace již trvá tak 20 minut a za mnou se vytvořila fronta tak šesti lidí, otáčím se k nim se slovy "promiňte já to nevěděl", první sympatická paní odvětí "to nic, počkáme.

Najednou přichází k ženám manipulujícím s myší PC třetí žena, podle oděvu tipuji na vedoucí a manipulují s myší všechny tři společně, fronta za mnou se pořádně prodloužila, uplynulo tak 35 minut.

Můžete si vytáhnout Flash disk, to je vše "na shledanou", balím dokumenty a otáčím se ještě jednou k vytvořené frontě se slovy "promiňte já posílal elektronicky data do NASA, nevěděl jsem, že to bude trvat tak dlouho". První dvě ženy držící různé dokumenty chápavě pokývaly hlavou a usmály se, narozdíl od zbytku fronty.

Ve dveřích pošty si uvědomuji, že jsem nic neplatil a na stránkách PostSignum byly napsány dvě ceny, jedna nižší a jedna podstatně vyšší, ale při pohledu na vytvořenou frontu a představu že mi u okénka paní sdělí "to vám přeci přijde faktura" raději neriskuji jakožto výzkumníkovi NASA udělat ze sebe hlupáka.

Podpis funguje perfektně, veškeré úřady co jsem potřeboval akceptovaly můj elektronický podpis i když s rozdílným způsobem zadávání.

Nyní jen již druhý týden čekám na fakturu, mnoho jiných jsem již obdržel, ale tu za elektronický podpis stále ne. Všem doporučuji zřízení elektronického podpisu, ušetří to spoustu kroků a času při komunikaci s úřady.

 

 

Autor: Kamil Šunda | sobota 31.3.2012 4:28 | karma článku: 26,22 | přečteno: 5028x
  • Další články autora

Kamil Šunda

Čtyři dny Izrael a Palestina, poprvé na Blízkém východě

Stále mám nepořádek v hlavě na čí straně mám stát, tak jsem se chtěl přesvědčit na vlastní oči, jak to v těchto zemích vypadá, vlastně na mapách Google Palestina v určitém měřítku zobrazení ani není. Žil zde přeci Ježíš Kristus.

18.3.2018 v 23:17 | Karma: 23,58 | Přečteno: 1947x | Diskuse| Cestování

Kamil Šunda

Dva týdny autem po Kubě - změny 2016

Kuba nás v roce 2014 uchvátila, chceme porovnat změny o kterých se nyní mluví. Dlužíme také jednu návštěvu v kubánské rodině. Plán je okruh tím směrem, kde jsme nebyli, tedy východ Kuby, hledání místa kde přistál Kryštof Kolumbus.

24.3.2016 v 3:09 | Karma: 18,99 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Cestování

Kamil Šunda

Dva týdny autem po Kubě - 2 000 km

Rodinné dilema, kam na dovolenou? Pravidelně se s manželkou dohadujeme již několik let kam vyrazíme. Manželka preferuje opalování na pláži a prohlídku blízkých měst bohatě zásobovaných módou a jinými vymoženostmi civilizace.

6.2.2015 v 5:23 | Karma: 21,44 | Přečteno: 1820x | Diskuse| Cestování

Kamil Šunda

Svěcená Voda na druhou

Gniezno, zatoužil jsem se podívat tam, kam my češi tak často nejezdíme. První hlavní město Polska a podle legendy místo, kde se potkali tři bratři: Lech, Čech a Rus. Náš praotec se potom vydal směrem na jih, Rus na východ. No prostě očekávaný zážitek jak hrom...a byl...

5.11.2013 v 2:30 | Karma: 14,41 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Cestování

Kamil Šunda

Čistota půl zdraví - zklamání

Jsem čistotný člověk, nezapáchám, myji se a myji si také všechny smyslové orgány včetně těch pravidelně používaných - ty si dokonce myji i extra podle aktuální potřeby.

5.10.2010 v 23:09 | Karma: 10,57 | Přečteno: 1577x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1994x
Člověk se zájmem o všechno, který dopodrobna nezná téměř nic a za nejztracenější den v životě považuje ten, v kterém se ani jednou nezasmál.