Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dva týdny autem po Kubě - 2 000 km

Rodinné dilema, kam na dovolenou? Pravidelně se s manželkou dohadujeme již několik let kam vyrazíme. Manželka preferuje opalování na pláži a prohlídku blízkých měst bohatě zásobovaných módou a jinými vymoženostmi civilizace.

Já mám potřebu být mezi lidmi, poklábosit, zažít dobrodružství, něco objevit, nesedět na místě.

"Ukliď si konečně ten bordel co máš v té skříni"!! Za 35 let společného soužití se něco nashromáždilo. Svolil jsem. Vyhazuji opravdu nepotřebné věci, jako sbírku nálepek od sirek, plechovky od Coca Coly z roku 1983, spousty papírů z různými výstřižky..., najednou na mě vypadne černobílá fotka krásné mladé mulatky, vzpomínám si, Juana, továrna Jawa, byla naší společnou kamarádkou, chodili jsme na zábavy, na pivo, za kulturou, bavili jsme se..., vzpomínám podruhé, sliboval jsem že se jednou na Kubu za Juanou podíváme, sliboval jsem s nadějí...

Pro mě je rozhodnuto, letíme na Kubu. Vyhledávám zájezdy v kombinaci s autem, chci se svobodně pohybovat a něco poznat, vidět, zažít a naplnit bláhový slib starý 32 let. Během dvou týdnů je vše zařízené včetně adresy Juanny, kterou nám poskytli v továrně Jawa, která ještě existuje, ochotná paní na personálním oddělení našla v kartotéce ručně psaný zápis starý 32 let s celým jménem a adresou, huráá!

Přilétáme navečer 19. prosince 2014 a seřizujeme si čas - 6 hodin, teplotní rozdíl ohromný, vlhké vedro. Na letišti na nás trpělivě po delším odbavení čeká příjemná usměvavá paní z CK Kentlucky, rodilá kubánka, čeká jen na nás. Ubytováváme se prakticky v centru Havany na pobřeží oceánu v hotelu "Copacabana". S paní průvodkyní domlouváme program na zítřek, prohlídka Havany, zapůjčení auta a výměnu peněz, rezervaci dalších hotelů na trase, kde již budeme úplně sami (pouze případná asistence na telefonu).

Den v Havaně byl báječný, stihli jsme se aklimatizovat, prohlédnout nejdůležitější místa města a hlavně jsme se od vzdělané průvodkyně dozvěděli ohromné množství informací o Kubě v českém jazyce (rozhodně jsem takové informace nikde dříve neslyšel, neviděl). Další dny je budeme využívat, musíme se dostat vždy z bodu A do bodu B bez jazykového vybavení.

Dobrodružství začíná hned v půjčovně aut, usměvavý vedoucí půjčovny (jako všichni kubánci) nás vítá podáním ruky a po zjištění že jsme z Čech (Československa) česky říká "máte nejlepší pivo na světě" jako druhý český produkt jmenuje auta Tatra. Pečlivě zapisuje do protokolu o zapůjčení údaje a ejhle!! Máte propadlý řidičský průkaz už 3/4 roku! "Já Ti to říkala, tady máš to Tvoje dobrodružství" Všichni se smějeme, tedy kromě mojí manželky. Vedoucímu dávám pár drobných za půjčení navíc, přepisuje datum v protokolu a prosí mě, abych policii, kdyby mě zastavila řekl, že mám ŘP na hotelu. Samotný se cítím trochu provinile, vždyť jsem s propadlým řidičákem procestoval polovinu Evropy, no nikdy mne nestavěli, nebo si datumu nevšímli.

Dorazili jsme do všech cílů našich cest, najeli jsme 2 000 km a dobrodružství předčilo hlavně moje představy, zapadli jsme s autem v džungli, nalétávali na nás supi, několikrát jsme zabloudili, manželka se opalovala u Karibského Moře i na severu Kuby u otevřeného Atlantiku. A hlavně! našli jsme bydliště naší kamarádky, kterou jsme 32 let neviděli, tedy našli jsme její sestru, kamarádka se přestěhovala stovky km jinam, ale hovořili jsme spolu česky telefonem, poplakali jsme si (včetně poloviny shromážděné vesnice) a ujistili se, že se na Kubu podíváme znovu, tentokrát na druhou polovinu země s mejdanem u kamarádky.

Už víme proč se Kubě říká "Ostrov Svobody", pro nás to byl doslova ráj, usměvaví upřímní lidé, kteří vždy pomohli a poradili, takový zpomalený svět, u každého domečku obsazené houpací křesílko, nikdo nikam nechvátal, úžasné obydlí které jsme si mohli prohlédnout, stále teplo, prostě "Maňana". V tak vysokých teplotách se ani pracovat nedá, možná proto mají jižní země u nás v Evropě potíže. Tady žádné potíže nebylo vidět, nepotkali jsme jediného žebráka, žádného člověka co by se mračil, nebo někam pospíchal. Policista který mě jednou zastavil (nezastavil jsem na stopce) mě pozdravil podáním ruky! A po zjištění že jsme z "Československa" se usmál a zamával nám na cestu.

Na cestách a silnicích minimum vozidel převážně amerických, nebo ruských značek (kdo zrovna z mocností měl větší vliv). Převažovaly ale povozy, v západní části ještě buvoli a ve střední části koně.

Hodnoty života na Kubě se pohybují úplně někde jinde, tyto hodnoty odrážejí tváře obyvatel a jejich temperament. Vzpomínáme s manželkou jak jsme si kdysi v mládí koupili na trhu hrneček a doma si ho dali v kuchyni na stůl, byli jsme šťastní, dnes již jenom vzpomínáme a na Kubě se nám to všechno připomnělo. Vrátíme se! Nádherná báječná země! Snad jí mocnosti světa nezkazí. Lidé jsou tam evidentně šťastní. Mají kde bydlet, co jíst (jídla chutná), ve škole učí zdá se dobře - děti se na nás snažily mluvit anglicky, je stále teplo...

Fotografie hovoří za vše, zde chronologicky reportáž z našich cest, den za dnem, fotky Kuba autem opatřeny komentářem. (alba pod tlačítkem)

 Neumělé video, opět jsem zapomněl nastavit fotoaparát, tedy jen pro ilustraci, jsem sklerotik...

Autor: Kamil Šunda | pátek 6.2.2015 5:23 | karma článku: 21,44 | přečteno: 1820x
  • Další články autora

Kamil Šunda

Čtyři dny Izrael a Palestina, poprvé na Blízkém východě

Stále mám nepořádek v hlavě na čí straně mám stát, tak jsem se chtěl přesvědčit na vlastní oči, jak to v těchto zemích vypadá, vlastně na mapách Google Palestina v určitém měřítku zobrazení ani není. Žil zde přeci Ježíš Kristus.

18.3.2018 v 23:17 | Karma: 23,58 | Přečteno: 1947x | Diskuse| Cestování

Kamil Šunda

Dva týdny autem po Kubě - změny 2016

Kuba nás v roce 2014 uchvátila, chceme porovnat změny o kterých se nyní mluví. Dlužíme také jednu návštěvu v kubánské rodině. Plán je okruh tím směrem, kde jsme nebyli, tedy východ Kuby, hledání místa kde přistál Kryštof Kolumbus.

24.3.2016 v 3:09 | Karma: 18,99 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Cestování

Kamil Šunda

Svěcená Voda na druhou

Gniezno, zatoužil jsem se podívat tam, kam my češi tak často nejezdíme. První hlavní město Polska a podle legendy místo, kde se potkali tři bratři: Lech, Čech a Rus. Náš praotec se potom vydal směrem na jih, Rus na východ. No prostě očekávaný zážitek jak hrom...a byl...

5.11.2013 v 2:30 | Karma: 14,41 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Cestování

Kamil Šunda

Elektronický podpis Hravě a Rychle

Už potřetí jdu na finanční úřad během jednoho dne,... ještě že bydlím tak blízko, stěžuji si usměvavé paní na podatelně tohoto úřadu. "Když je někdo zapomětlivý je dobré si zřídit za pár korun elektronický podpis" sděluje mi a odkazuje na Českou poštu na jakýsi Czech Point.

31.3.2012 v 4:28 | Karma: 26,22 | Přečteno: 5028x | Diskuse| Společnost

Kamil Šunda

Čistota půl zdraví - zklamání

Jsem čistotný člověk, nezapáchám, myji se a myji si také všechny smyslové orgány včetně těch pravidelně používaných - ty si dokonce myji i extra podle aktuální potřeby.

5.10.2010 v 23:09 | Karma: 10,57 | Přečteno: 1577x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1994x
Člověk se zájmem o všechno, který dopodrobna nezná téměř nic a za nejztracenější den v životě považuje ten, v kterém se ani jednou nezasmál.