Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nacisté loupili i děti

Více než dvacet tisíc dětí uloupili nacisté jejich polským rodičům. Loupeživé výpravy na děti pořádali též v Československu, Sovětském svazu, Jugoslávii, Rumunsku, ale i v západní Evropě.

Jedním z takto uloupených děti je i Alojzy Twardecki. V září 1943 zabušil na dveře bytu jeho matky zmocněnec SS a nařídil ji, aby svého syna oblékla. Mladou ženu s rozespalým pětiletým chlapečkem v náručí odvedli do budovy obvodního soudu v Rogozně. Tam již bylo několik matek s dětmi, které čekal stejný osud jako Alojzyho. Mezi nimi jeho starší bratranec Leon.

Během několika minut byly děti doslova vyrvány z náručí matek. Strážníci s vlčáky je odtáhli na nádraží. Zoufalé matky hledaly pomoc u katolického kněze. Ten jim však ze strachu zabouchnul dveře před nosem.

Ukradené děti prošly několika dětskými domovy. Zde byly podrobeny důkladné nacistické propagandistické masáži. Byla jim vytvořena nová identita, nové jméno, nový dosavadní život. Tak se z Alojzyho Twardeckeho stal Alfred Hartmann, jehož otec prý byl jako příkladný příslušník SS zavražděn polskými partyzány.

Pro Alojzyho byla nalezena adoptivní rodina. Samozřejmě patřičně ideologicky zabarvená. Postupem doby chlapec nevnímal svou polskou minulost a stal se z něj příkladný německý chlapec a to již v době, kdy byl ještě v dětském domově.

V nové rodině chlapce ovlivňoval hlavně jeho nový dědeček. Jeho svérazná teorie o tom, že za vypuknutí války mohou především Poláci bral Lojzy naprosto vážně. Nikdy nic jiného neslyšel. Pro děti jeho věku představuje vyprávění dospělých skutečnost.

Konec války hoch infikovaný zrůdností nacismu nepřijal. Nemohl uvěřit, že by Německo mohlo být poraženo. Američtí osvoboditelé pro něho byli nepřátelé. Vyslanci hrozivé země, která mu chce vzít jeho dětskou víru. Norimberský proces chápal jako nechutný akt pomsty vítězů. Skutečnost, že se obžalovaní účastnili také krádeže jeho dětství by ho tehdy nenapadla ani v nejsmělejších představách.

Alojzy i jako gymnazista tíhnul k tomu, aby wehrmacht a SS bránil proti obviněním. I jeho nevlastní otec mu přísahal, že zločiny za které jsou vznášeny žaloby se nikdy nestaly. Chlapec byl vychován tak, aby věřil tomu, co mu dospělí říkají.

V Polsku mezitím jeho matka po svém dítěti pátrala a usilovala o jeho návrat. Její synovec Leon se již vrátil a vzpomínkami pomohl poukázat na cesty, které Alojzy po té, do byl sebrán matce absolvoval. Znal i jeho nové jméno. Podařilo se i zjistit, kde a u které rodiny Alojzy žije. Avšak německá spolková vláda ani příslušný obvodní soud nemohl příliš pomoci. Chyběl důkaz, že chlapec je skutečně polského původu. Nacisté byli mistry v zahlazování stop po svých zločinech. Navíc v nastupující studené válce se spolkové úřady snažily udělat vše proto, aby „svého“ občana nemusely vydat „komunistům na východě“.

Když se paní Twardecke podařil zjistit adresu syna, tak mu posílala dopisy. Alojzyho nevlastní dědeček cítil, že by mohl přijít o vnuka a dopisy před ním tajil. O původu chlapce nevěděl nic ani jeho adoptivní otec, i on žil s tím, že Alojzy – Alfred je potomkem německých rodičů, kteří za války přišli o život. Přesto se však rozhodl, že Alojzymu nebude nic tajit.

Když se chlapec vrátil domů ze školy nechtěl o svém polském původu nic slyšet. Byl hrdý na své němectví, na svůj „německý“ vzhled, na své „německé“ schopností. Bylo mimo jeho chápání, že by mohl mít něco společného se slovanskými „podlidmi“. V jeho dětských představách bylo Polsko strašlivou zemí s medvědy a vlky, jejíž obyvatelé žijí primitivním životem a spí na pecích.

Několikrát se podařilo chlapce skrýt před Mezinárodní repatriační organizací. Pro jistotu ho němečtí rodiče ukryli v evangelickém sirotčinci. Situace se změnila v době, kdy zemřela jeho nevlastní matka a dostavovala se puberta. V roce 1953 se patnáctiletý Twardecki rozhodl přijmout pozvání své skutečné matky na prázdninový pobyt do Polska. Dědeček mu sice už zařídil prázdninový jazykový pobyt v Anglii, ale Alojzy si prosadil svou.

První setkání s matkou nebylo nijak vřelé. O tom, jak byl chlapec doslova posedlý německou propagandou svědčí historka z vlakového kupé, která se odehrála jen několik minut po Alojzyho setkání s matkou. Naproti němu seděl polský důstojník. Alojzy ihned poznal, že se jedná o kapitána a podivoval se, že takové vysoké hodnosti stát „vesničanů“, jak Polsko vnímal, vůbec v armádě má. Také si povšimnul skvrny na důstojníkově stejnokroji, což opovržlivě komentoval, že u německého důstojníka je něco takového nepředstavitelné.

Do Německa se Alojzy již nevrátil. Komunistický polský režim mu vystavil polské doklady. Na ty už nebylo možné vycestovat. Alojzy se setkává s úšklebky ještě dlouho po návratu do své vlasti. Polští spolužáci a kamarádi, včetně přátel v době, kdy byl v povinné vojenské prezenční službě, jej stále považují za Němce.

Později v Polsku vystuduje hned několik vysokých škol, kde následně i přednáší. Stává se velmi aktivním v oblasti porumění mezi Poláky a Němci. Na otázky, zda se cítí více být Němcem nebo Polákem odpovídá šalamounsky. Je prý Evropanem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Šula | pondělí 7.6.2010 13:50 | karma článku: 12,33 | přečteno: 934x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.