Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo ve skutečnosti zneužívá sociální systém?

Přiznávám, že téma není příliš originální. V článku se však pokusím vyhnout se obvyklým klišé a podívat se na tématiku poněkud z jiného úhlu.

Obecně se tvrdí, že problematika zneužívání sociálních dávek a celého systému leží na bedrech příjemců těchto prostředků. Většina autorů, kteří ve svých článcích o toto téma zavadili je ještě konkrétnější. Vymysleli jakousi kategorii nepřízpůsobivých. Další jsou ještě konkrétnější a zneužívání sociálních dávek přisuzují téměř výhradně Romům.

Zneužíváním sociálních dávek bývá obvykle označována situace, kdy dotyčný je jejich příjemcem, ačkoliv by dle subjektivního pohledu hodnotitele být neměl. Poukazuje se zpravidla na nechuť příjemce změnit svou situaci a hledat si práci či nabízenou přijmout. Poukazuje se též, že příjemce je napojen na nějakou formu nezákonného získávání prostředků a nepohrdne ovšem ani sociální dávkou. Poukazuje se také na situaci, kdy dotyčnému stačí k živobytí sociální almužna a tak často několik let nevytváří nic, co by společnosti přinesl, jen z výsledku práce jiných ukrajuje.

Asi nebude sporu o tom, že sociální systém u nás je příliš vstřícný a čerpají z něho lidé, kteří do sociální sítě nepatří, nelze je považovat za potřebné, nesnaží se své postavení změnit sami ani s pomocí státních a občanských institucí.

Lze ovšem skutečnost, když se tito lidé hlásí o prostředky sociálního systému považovat za zneužívání? Dle mého názoru nikoliv. Jde spíše o využívání systému tak jak je nastaven. Pravdou je, že tito lidé jsou zpravidla velmi dobře poučeni na co vše mohou dosáhnout a prostě se sáhnout na peníze pokusí a zpravidla úspěšně.

Tradují se historky, kdy snědý sociálně potřebný se dostaví na sociální úřad, několikrát udeří pěstí do stolu referentky a ta posílá peníze a posílá a to jen díky tomu, že je vystavena tlaku agresivního snědého občana. Jde o pavlačové drby. Taková situace je naprosto nepředstavitelná. O přidělení žádné dávky nerozhoduje pracovnice. Rozhodují o nich výhradně zákony, kde je ke každé z dávek potřebný výpočet, který vychází z příjmu dotyčného v porovnání s potřebným dosahovaným minimem, jež je většinou vyjádřeno násobkem životního minima.

Popisované metody často tradované jsou stejně pochybné, jako když bychom si vůbec uměli představit, že podobným způsobem se lze na finančním úřadě domoci neplacení DPH. Pokud by takto úředníci postupovali, zřejmě by se velmi rychle na jejich počínání přišlo kontrolou nadřízených orgánů a takto neoprávněně vyplacené dávky nebo odpuštěné daně by se rozhodně staly předmětem vymáhání na dotyčném po té, co by byl okamžitě z úřadu propuštěn.

Dopracovali jsem se tedy do situace, kdy lze konstatovat, že občan nemá šanci sociální dávky zneužívat, protože buď na ně má zákonný nárok a splňuje podmínky pro jejich čerpání a obdrží je, nebo nárok nemá, podmínky nesplňuje a pak má prostě smůlu, jmenuje-li se Petr nebo Dezider. Kdo tedy systém zneužívá?

Jsou to ti, kteří systém nastavili tak jak funguje a ti, kteří ho v tomto stavu leta udržují. Jejich cílem nebylo a není nic jiného, než populismus a vlastní zájem. Téměř od vzniku České republiky systém udržují ve stavu, aby voliče příliš nenaštvali, přičemž si neuvědomují, že pod pláštíkem sociálního smíru doutná nelibost těch, kteří to vše platí svými daněmi. Pokud došlo ke změnám, jednalo se vždy o změny kosmetického charakteru, či v případě  vlád ČSSD o změny k horšímu.

Největší odpovědnost leží vždy na těch nejvýše postavených. Je jejich povinností v souvislosti se zastávanou funkcí odpovědnost přijímat. Za zneužívání sociálních dávek jsou odpovědni: Václav Klaus, Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Jiří Paroubek, Mirek Topolánek a Petr Nečas. Premiéry úřednických vlád záměrně neuvádím, jelikož jejich mise nebyla spojena s politickou odpovědností.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Šula | neděle 23.1.2011 13:34 | karma článku: 24,02 | přečteno: 1762x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.