Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Den Blbec

Dnes jsem si koupila lahev bílého Garrone. A časopis Marianne za 69,90 Kč. A obojí jsem večer bez známky výčitek svědomí otevřela. A teď vám řeknu proč.

Já jsem totiž dnes učinila několik objevů, které, ač svým charakterem primárně zanedbatelné, spolu ovšem díky jistému synergickému efektu drobných s**ček utvořily dokonalou skládanku s krásným českým označením: Den blbec.

První objev se týkal objížděk.

Všimla jsem si, že délka trvání objížděk je v Česku a v Německu (kam jezdím za zaměstnáním) velice odlišná. V Česku jsou objížďky záležitostí natolik statickou, že by se téměř vyplatilo zanést je do mapy. Tím myslím takovou tu 200 let starou mapu, co se tenkrát ještě tiskla na papír a lidé si ji kupovali v obchodě či na benzínce a pak vozili v autě. (Viz také supervtipný článek blogerky Zuzany Hubeňákové o silničářově mrtvole a batolatech, dorůstajících na cestě Praha-Liberec do puberty).

V Německu jsou objížďky záležitostí dynamickou. Jednou ano, jednou ne. Na jednu stranu je to samozřejmě věc pozitivní: kudy jste ještě včera neprojeli, dnes profrčíte s unuděným zívnutím. Ale bohužel i naopak: absolvovali-li jste jistou trasu včera, pro dnešní dopravní situaci to nemusí znamenat vůbec nic.

A to právě dneska neznamenalo.

Když vezu děti do školy (místa zaměstnání mého manžela) a pak jedu do práce, trvá mi cesta téměř na chlup přesně dvě hodiny. Ovšem to za předpokladu, že na silnici nekličkuji mezi jeleny v říji a vdavek chtivými srnkami jako dnes ráno.

Dnes tedy dvě a půl, a to nejen díky jelenům, ale hlavně díky té báječné zkušenosti s objížďkou. Popis zkrátím na minimum: šipka, velké černé „U“ na žlutém podkladě, zužující se cesta, zákaz vjezdu, vracení se a návrat opět zpátky, zákaz vjezdu podruhé, lesní pěšina, tma jak v pytli, ukazatele drobným písmem jen pro houbaře, křeč že na konci bude závora, hudrování na manžela, který tou trasou jezdí každý den a nestálo mu za to svěřit se, vztek na děti, co cestou jezdí taktéž každý den a nejsou schopné poradit….

… s vyplazeným jazykem dorážím v 8:03 do firmy (ranní porada je od 8:00 NĚMECKY PŘESNĚ!). Roztáhnu žaluzie, nastartuju počítač, kliknu na Outlook, popadnu diář a razím do zasedačky.

 

Na poradě bla bla bla, jako obvykle (půlce nerozumím a nevadí mi to - mám ostatně pocit, že ty, kdo tomu rozumí, to pro změnu vůbec nezajímá). Jediné zpestření představuje komentář naší šéfky na téma „Alena včera uklidila jednací místnost po návštěvě zákazníka“. (Alena si totiž včera řekla, že učiní vstřícný krok směrem k naší sekretářce, která chudinka musí po každé návštěvě uklízet nádobí, nedojedené chlebíčky, talířky, mýt stůl a zastrkávat židle. Takže ta hodná, milá, vstřícná holka z východní Evropy to celé včera podnikla sama, ačkoliv to vůbec není v jejím popisu práce a má po zákazníkově návštěvě „hlavu v pejru“, plno úkolů a jiných starostí). Nenechte se mýlit, příspěvek šéfky v přítomnosti dalších jedenácti lidí se netýkal Alenčina nasazení v oblasti úklidu jednací místnosti, ale skutečnosti, že byly vyhozeny tři (slovy: TŘI) plastové lahve o objemu 0,3litru, které jsou zálohované a za které mohla firma získat 0,25 EUR / kus.

Způsobila jsem firmě ztrátu a teď to všichni vědí. Bude to zřejmě i předmětem zápisu z porady.

Vracím se do kanceláře, kde na obrazovce matně bliká otevřený e-mail (napůl soukromý, co mi kolega z výroby po návštěvě zákazníka poslal jako poděkování, že jsem to celé včera zdárně a navíc zcela sama zvládla. To ovšem tehdy ještě nic netušil o mém průšvihu s vyhozenými plastovými lahvemi, který staví celý můj včerejší výkon do zcela nového světla).

Tak to mi řekněte: před odchodem na poradu jsem klikla na Outlook a mazala pryč. Otevře se e-mail sám? Navíc takový, který není ani první na řadě? (na druhou stranu, když přemýšlím o podezřelých, napadá mne jen jedna osoba, ovšem u té nepředpokládám, že by byla tak nebetyčně hloupá a nechala e-mail na obrazovce otevřený, když už mi na tajňačku šmejdí v Outlooku. Nebo i to je součástí nějaké její strategie?).

Na náladě mi to úplně nepřidalo.

Pokračujeme kontrolou oblíbených geometrických protokolů, kdy kolega z konstrukce mé naprosto geniální a věcné nápady na optimalizaci výroby odbyde slovy „tak to vytiskni na černobílý tiskárně a máš to vyřešený.“ (Geometrické chyby se značí v protokolu červenou barvou, takže nedostatky našich výrobků vidí zákazník na první pohled. A stačí mu k tomu pouze dovednost rozeznávat barvy, čili v podstatě předškolní vzdělání). Super, vyrábíme sériové zmetky, a ještě ušetříme za toner. Jedeme dál.

Mí dva kolegové, Jana a Sheldon, mají dva týdny dovolené, takže se rázem stávám tím jediným nepostradatelným článkem řetězu, co musí držet oddělení nad hladinou. Beru jejich telefony, vyřizuji e-maily, vše mi samozřejmě trvá dvakrát déle než jim.

Bohužel jedna ze Sheldonových radostí je, každý pátek objednat pizzu a sníst si ji s kolegy v zasedačce. I tento úkol obětavě přijímám, i když je to opruz, mám spoustu jiné práce a štve mě to, protože během jídla se mnou stejně nikdo nepromluví ani slovo. Obvolat všechny, posbírat objednávky, vybrat peníze, objednat pizzu, vrátit drobné všem co dali více, zajet do pizzerie, vyzvednout škatule, dopravit je do druhého patra do zasedačky, všechny oběhnout s veselým „Pizza je tu!“… neskutečná ztráta času, která mi ani nedovolí vychutnat si svůj Döner. Dojím, posedím, vyhodím ubrousek a alobal a švihám ke své (a Sheldonově a Janině) přeplněné e-mailové schránce.

Načež kolega Arné z konstrukce (propagátor černobílých tiskáren) utrousí: „Jsi nám ten oběd celej zkazila, jak jsi vypadla tak brzo. Po tobě se zvedli všichni a odešli…“

Můj milý kolega Arné mne svým komentářem vytočil natolik, že jsem zatáhla v kanceláři závěsy, zalila  kytky a vypnula počítač. S klíčemi od auta v ruce mi došlo, že je teprve půl jedné a smysl pro zodpovědnost nedovolí, nechat kancelář prázdnou. Potupně zapínám počítač znovu (tentokrát se „náhodou“ žádný e-mail neotevře, co to?) a zcela bez nálady připravuji na příští týden prezentaci pro zákazníka.

A pak padne půl třetí a já se na to definitivně vykašlu. Jedu domů a koupím si květinu na kuchyňské okno.

A bílé Garrone.

A Marianne.

A napíšu dvě stránky do blogu.

A teď už mne omluvte, čeká mne sofistikovaný článek na téma Krása: jak vypadat odpočatě, i když na vás všechno padá, Marianne, říjen 2016, strana sto třicet. Hezký zbytek pracovního týdne.

Autor: Alena Suchopárová | úterý 18.10.2016 20:58 | karma článku: 23,61 | přečteno: 1216x
  • Další články autora

Alena Suchopárová

K Vánocům dárek.... dělat, co opravdu chci.

Nikdy jsem o tom nepřemýšlela. Kolik je věcí, které chci. A kolik je věcí, které vlastně dělám a nechci. A přesto ty první nedělám. A ty druhé dělám. A to celé, protože....

12.12.2018 v 23:31 | Karma: 20,33 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ona

Alena Suchopárová

Jak jsme se fotili

Z myšlenky na roční focení jsem byla otrávená už od rána. Už jen zařídit, aby všichni zvládli obléci si čisté oblečení je nadlidský úkol. A to je jen třešnička na dortu.

28.8.2018 v 22:32 | Karma: 18,88 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ona

Alena Suchopárová

Není nad pořádné víkendové povyražení

Pachatele níže popsaných kriminálních činů nemohu jmenovat. Z okolností vyplyne, že se jedná o jedno z našich dětí, ale pamětliva důrazného poučení o základech internetové gramotnosti přisoudím zločinci milosrdnou přezdívku Saša.

26.2.2018 v 20:58 | Karma: 22,00 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ona

Alena Suchopárová

Kterak se škrt přepočítal

Kdo náhodou někdy četl můj blog, ten dobře ví, že jsem škrt. Takový ten škrt, co si do lahve napouští vodu z kohoutku, páč se mu příčí koupit si balenou v Lidlu za dvě padesát.

16.2.2018 v 23:23 | Karma: 21,68 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ona

Alena Suchopárová

Jak jsem o Vánocích (skoro) (ne)zhubla

Jako by to bylo dnes. Čtyři malé zlobivé uzlíčky a já, snažící se o Vánocích o nějaké to kilo dolů. Na plotně řízky a klobása a v ledničce bramborový salát, u babičky cukroví a kapr.

9.1.2018 v 20:15 | Karma: 23,08 | Přečteno: 737x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1743x
Sdílejte se mnou zážitky čtyřnásobné maminky, co se navíc pokouší znovu zapojit do pracovního procesu!

Seznam rubrik