Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Uhlobaron Bakala rozdává diplomy Jsi také mezi pozvanými.

Můj dnešní příspěvek rozhodně není veřejnou kritikou aktivit miliardáře Bakaly. Bakalovi totiž nelze něco zásadního vyčítat. Je velkokapitalista a z principu se chová a bude chovat asociálně. Bude si dělat svou práci. Podnikání ve velkém, je vždy o jisté míře cynismu, bezohlednosti a fakticky zde není prostor na ohledy k nějakému konkrétnímu člověku, jehož životní poměry jsou negativně ovlivněné korporativními aktivitami toho, či onoho podnikatele. Cynicky a asociálně, se musel chovat i miláček českého národa Tomáš Baťa. Tedy pokud chtěl své impérium udržet a rozvinout. To, že zachovával vůči zaměstnancům jisté sociální ohledy, ho samozřejmě ctí. Ovšem musel v tom kromě soucitu být i vyjímečně kvalitně zpracovaný ekonomický kalkul. Žádnou firmu nelze provozovat trvale s prodělkem. Dneska by tento model podnikání Tomáš Baťa neudržel, tím jsem si jistý. Ostatní korporace by si ho s radostí podaly k večeři. Stejně tak se chovají, či případně chovali Babiš, Komárek, Bill Gates, Steve Jobs a další a další. Dělají si svou práci a dělají si jí dobře. Jediná potíž je v tom, že jejich osobní podnikatelské a ekonomické pohnutky, nemohou být vždy a za všech okolností občanskou společností chápány správně a celostně. Zde prostě narážíme na hranice subjektivního vidění světa a na přirozený řád společnosti. A právě o něm, chci nyní napsat pár slov.  

veřejné foto

Příroda má zajisté svůj dokonalý řád. Zcela všeobecně jsou lidem známy některé fyzikální zákony – třeba zákon síly, zákon akce a reakce a také zákon zachování hmoty a energie. Jejich popírání není v zájmu lidstva. Není mi znám jediný pozitivní výsledek jejich ignorace. Příroda má ale i jiné formy řádu, které dosud neumíme exaktně vyčíslit. Tyto formy na člověka působí nenápadně - možná nejsilněji na úrovni podvědomí. O to horší je pak výsledek jejich platnosti, když člověk stojí doslova s holýma rukama proti zdrcující skutečnosti. Proti neodvolatelnému rozsudku. Proti zmařenému času, proti těžké nemoci a ve finále proti nepříteli nanejvýš sebevědomému. Proti smrti. A smrt sama, je ultimativní součástí řádu, ne - li jeho uhelným kamenem.

Ekonomicky a politicky úspěšní lidé, jsou nadstandardně empatičtí sami k sobě. Uvědomují si přesně svoji hodnotu a za všech okolností ji ctí. Mají své zájmy postaveny na jasném piedestalu a s nikým o nich nevedou diskuzi. Nepřipouští relativizaci čehokoliv, co by zpochybnilo jejich prostor a čas. Ctí řád kultivace a rozvoje osobních talentů. Věří v to, čím naplnili svůj čas. 

Zdeněk Bakala nikdy nepůjde volit sociálně a kolektivně orientovanou politickou stranu. Proč? Protože taková politická strana může svým počínáním ohrozit jeho osobní řád. Plody jeho mnohaleté práce. Jeho impérium, kde je mocným vládcem. Statisíce dělníků z Ostravy a zbytku republiky, ovšem bezstarostně volily ODS a TOP 09, tedy strany, jejichž politika jde velmi často proti zájmům manuálně pracujících lidí. A právě tito posledně jmenovaní lidé, často bazálně nechápou společenský řád a diví se, že na ně posléze drtivě dopadají následky, tohoto někdy až trestuhodného pohrdání skutečností. Jak můžu být úspěšný a vést spokojený život, když jednám proti svým přirozeným zájmům? Když jdu proti řádu třídy, kam naturálně patřím a podporuji něco, co mně chce v zárodku omezit a ožebračit?

Zdeněk Bakala aktuálně poskytuje obyvatelstvu této země neuvěřitelně cennou lekci. A sice lekci trestu, za porušení přirozeného řádu společnosti. Dostává se nám nesmírně užitečného poznání a jeho hodnota je o to cennější, že bude možná vykoupena několika tisíci nezaměstnaných horníků. Tím poznáním je to, že kapitalismus neztratil nic na své původní brutality. A že všechny ohledy na člověka jdou stranou, když jde o zisk. Prostě v kapitalismu to nikdy neskončí jinak než tím, že málo výdělečná korporace propustí lidi na dlažbu. To je jasný ekonomický koncept a nelze ho měnit. Je to stejně marné, jako snaha zpochybnit platnost zákona zachování energie.

Další Bakalův signál je rovněž neuvěřitelně čitelný a poučný – dejte mi pár miliard a budu dál podnikat. Budu váš státem dotovaný uhlobaron ... Kdo chceš čti a pochop další jasnou část řádu – silný a mocný kapitál z první ligy, vždy vysává jako pijavice státní pokladnu. Bez obrovských státních peněz, nikdy nevzniknou obrovské peníze soukromé, i když se ideologové kapitalismu všemožně snaží obyvatelstvu namluvit opak... A pokud přece jenom vzniknou, bez státní protekce jsou bezbranné proti zločinu a mafii.

Zdeněk Bakala, miliardář a uhlobaron, bude hořkým učitelem řádu pro mnohé z nás. Naučí nás to, že ekonomickou prosperitu musíme hledat sami v sobě. Že musíme ctít! sami sebe. Že nelze spoléhat jenom na cizí pomoc. Bakala zajisté mnohé z nás probudí, byť způsobem syrovým a necitelným. Jenže mnozí z nás jsou jiným způsobem nepoučitelní. Je mi líto, že to musím napsat tak tvrdě, ale je to tak. Bakala je velký učitel a měli bychom mu za lekci reálného kapitalismu spíš poděkovat, než ho ho za ní odsoudit. Plně si ji zasloužíme za to, jak jsme jako mlčící většina po léta ignorovali řád. Přirozené zájmy republiky. Jak jsme zavírali oči, před do očím bijícím porušováním všech možných zákonů. Před výmysly a manipulací ze strany politických stran. Jak jsme masově jako stádo šli proti individuálním a kolektivním zájmům třídy, kam patříme. Jak jsme skočili na špek televizi a médiím. (Ta mimochodem vlastní rovněž Bakala, i když zdaleka ne všechna...)

Přeji všem čtenářům mého blogu šťastný podzim. Dnešní neděle je dnem, kdy slunce vstoupí do znamení vah. A váhy - to je především harmonie, řád a krásno v duši. Snad jmenované kvality v míře víc než hojné, jako národ nalezneme. Každý den je neopakovatelnou příležitostí k nápravě starých chyb. A každá dlouhá cesta, začíná na podrážkách našich bot.

 

                                                         František Študlar

 

PS: ještě obvyklá poznámka na konec - autor není voličem ani sympatizantem žádné místní politické strany. Ani žádnou politickou stranu veřejně nedoporučuje.

 

 

Syntéza kapitálu, pravdy a lásky. Co dodat? Kapitál potřebuje pravdu a lásku a pravda a láska potřebuje kapitál. Snímek jsem našel na internetu. Je po všech stránkách zdařilý a je mi líto, že neznám jeho autora.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Študlar | neděle 22.9.2013 8:00 | karma článku: 29,95 | přečteno: 2149x
  • Další články autora

František Študlar

Uprchlíci? Made in USA! (Pro méně chápavé vyrobily USA)

Také si myslíte, že uprchlíci a imigranti rozloží evropskou kulturu? Já jsem stejného názoru. Pro běžného Evropana je obtížné rozlišit, kdo je potenciálním zdrojem problémů a kdo není. Kdo se dokáže přizpůsobit a kdo z principu nechce. Kdo je potřebný a kdo předstírá. V Evropě není stát, který by zvládl bez závažné újmy na vlastní svobodě příliv imigrantů. Prostě není. Pokud bude v Evropě dominantním společenským zřízením státem intervenovaný kapitalismus, není možné přibírat imigranty a doufat, že se to nějak samo vyřeší. Ono se to tedy nějak samo vyřeší, ale zřejmě už bez nás. Imigranti od určitého prahového množství vždy a to podtrhuji, rozvrátili hostitelskou zemi. Kolik procent nových přistěhovalců si může dovolit živit a tolerovat průměrná evropská země? Myslím tím nejenom výplatu sociálních dávek. Také kulturní a jazykovou propast. Ale hlavně Islám. Peníze a jazykové bariéry vem čert. Ale Islám – to je jiný kafe. Přes ten by pro nás neměl jet vlak. S tím si nelze poradit. Nikdo to neumí. Umíme doletět na Měsíc, ale neumíme rozlišit, který muslim opásaný výbušninami, se odpálí v metru. Skrývají se pod burkami tváře slušných žen, nebo atentátnic? Násilí a teror neumíme předvídat ani u vlastního etnika, natož pak u islámského!

6.1.2015 v 9:00 | Karma: 38,78 | Přečteno: 1965x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Autentické Česko? Absence elit a totální žumpa.

Jsme zemí na pomezí západu a východu. Nikam doopravdy nepatříme a podle toho to tady vypadá. Chceme žít tak, jako žijí lidi na západě a v mnoha směrech se chováme jako lidi na východě. Nikdo nás nebere vážně. Nejenom proto, že máme podivné politiky. Hlavně proto, že nejsme spolehliví a nevážíme si sami sebe. Nebráníme se. Jsme snadná kořist. Kdy naše armáda vystřelila cíleně a sebevědomě na nepřítele? Už je to hodně dlouho, nikdo z nás, ani našich pradědů si to nepamatuje. Seznam zemí které si nás podrobily, je až příliš dlouhý a potupný.

24.11.2014 v 8:00 | Karma: 30,03 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Erotický náboj Miloše Zemana

Zdají se ti někdy sny? Co bys řekl na malý lechtivý flirtík s blondýnkou v černých punčochách, připnutých na těsný podvazkový pás? Nahoře samozřejmě bez... Hmmm, to vůbec nezní špatně, soukáš ze sebe a máš oči jenom pro ní. Už se blíží a ty cítíš vůni jejích vlasů, podbarvenou rafinovaným parfémem. Její pěstěná ruka ti uvolňuje uzel na kravatě a závan jejího dechu tě šimrá v pravém uchu. Zasloužíš si trochu něhy brouku zašeptá a postrčí tě na plochu velkého letiště. Poddáváš se jejím polibkům a zavíráš oči. A nechápeš, jak si mohla vybrat takovou nulu, jako jsi ty. Ona je moc šikovná a stupňuje napětí mezi vámi dvěma. Cítíš jí úplně všude - ano, ano, takový chlap jsi vždycky chtěl být. Neurčitě vnímáš její smyslnou pozvánku na šampaňské s jahodami – otevřeš oči a zděsíš se... Místo plnokrevné klisny, sedí vedle tebe na posteli Miloš Zeman a nabízí ti slivovici a ovar servírovaný na řeznickém prkýnku... Vrstva masa prorostlá podkožním tukem, se třese na tvoje zaplombované zuby... Jak jsi mi tohle mohl jenom provést, Miloši?

11.11.2014 v 9:00 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tři pilíře kapitalismu – podvody, dluhy a války

Každé státní zřízení je postavené na nějakém hodnotově-technickém systému, jehož implementace umožňuje vládcům stát dlouhodoběji provozovat. Občas tady čtu neuvěřitelné bláboly o kapitalismu a volném trhu. Vesměs pocházejí z literárních manufaktur lidí, kteří hodnotově spadají do kategorie PRAVICOVÁ CHUDINA. A právě pro tuto skupinu lidí jsem s láskou a péčí napsal tuto krátkou úvahu. Třeba pomůže někomu alespoň z části pochopit svět a sama sebe. A to je vždycky hodně dobré.

16.10.2014 v 11:00 | Karma: 38,84 | Přečteno: 10893x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Tady je Kalouskovo ... (oprava tady bylo Kalouskovo)

Mirek Kalousek a jeho TOP pomalu ale jistě korodují a míří k politickému dnu. Ukazuje se to, co veřejně nikdo nikdy neřekl, ale co chytrý čtenář tušil – TOP 09 nebylo nic jiného, než převlečení Odeesáci, kteří opustili značku ODS jako krysy opouštějí potápějící se loď. Rozhodně dobrá zpráva pro Česko.

15.10.2014 v 16:20 | Karma: 35,65 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Cermat opravil chyby v pořadí uchazečů na střední. Týkaly se desítek dětí

14. května 2024  16:18

Cermat opravil chyby v pořadí uchazečů o studium, které mu daly některé školy. Podle ředitele...

VIDEO: Brutální střet gangů na ulici v Lipsku. Turek vytáhl na jiného mačetu

14. května 2024  16:15

Na jedné z hlavních ulic Lipska v Německu se v neděli za bílého dne střetly gangy. V abnormálně...

Starostu Řeporyjí Novotného může vedení ODS vyzvat k odchodu ze strany

14. května 2024  16:10

Špičky ODS se večer poradí, jak se strana zachová vůči svému členovi, starostovi Řeporyjí Pavlu...

Pátrání ve Francii. Útočníci přepadli dodávku, dozorce zastřelili, osvobodili vězně

14. května 2024  14:48,  aktualizováno  16:10

Skupina čtyř ozbrojených mužů ve dvou vozidlech přepadla poblíž francouzské obce Incarville...

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1680x
Jsem zlomyslný a neobjektivní. To Vám musí stačit.

Seznam rubrik