Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zemřel Pan ´Gut´ Hokej

Už jeho jméno evokovovalo, že je dobrý. Neměl jsem ho možnost poznat osobně, ale jsem přesvědčen, že to byl nejen dobrý hokejista, trenér a později předseda svazu i kronikář tohoto sportu, ale především dobrý chlap.

 Tato legenda českého hokeje zemřela v 86 letech. Nevím, jestli má náš hokej větší osobnost. Je spojen s největšími úspěchy české reprezentace.

 Jako hráč získal třikrát světový bronz (1955, 1957, 1959). V té době byl jedním z mála útočných obránců. Byl vyhlášen i nejlepším obráncem na MS (1955). V posledních letech jeho reprezentační hráčské kariéry si jej už pamatuji, jako ofenzivní bek doplňoval obrannou dvojici s Tikalem.

 Své největší úspěchy ale zaznamenal jako trenér. V době nadvlády sovětského hokeje dokázal získat dokonce dvakrát zlato v Katovicích (1976) a ve Vídni (1977). Dodnes si na tyto úžasné výkony jeho svěřenců pamatuji. Měly tehdy i svůj politický význam.

 Na Olympijských hrách v Rakousku vedl stříbrné mužstvo. Na Kanadském poháru (1976) proti profesionálům dokázal mužstvo dovést až do finále s Kanadou, kterou jsme ve skupině, stejně jako SSSR, porazili a pamětníci si jistě vzpomenou na gól Milana Nového. Ve finále jsme pak ve druhém zápase podlehli až v prodloužení.

 V letech1978 a1979 dokázal jako trenér vybojovat na mistrovstvích světa ještě dvě stříbra, o rok později jako reprezentační trenér skončil. Pak se věnoval mj. publikační činnosti o historii českého hokeje (Zlatá kniha hokeje, Český hokej, Malá encyklopedie ledního hokeje...).

 Od Roku 1994 byl deset let úspěšným předsedou českého hokejového svazu. V této funkci pomohl získat další čtyři zlata na MS (1996, 1999, 2000 a 2001). A aby toho nebylo málo, patřil i ke strůjcům olympijského zlata v Naganu (1998).

 Líto mi ho bylo v letech 2003 a 2004. Na první z těchto termínů bylo totiž u nás plánováno MS, podmínkou ovšem bylo dokončení pražské haly. Kvůli problémům kolem pozemků a Sazky bojoval jako neohrožený Don Quijote za splnění původního termínu. Nakonec se mu podařilo dojednat výměnu šampionátu s Finy, abychom o pořádání této události nepřišli, aspoň v roce 2004. To se včetně dostavby haly podařilo s jeho zásadním přispěním. Ovšem na této kauze zřejmě zanechal podstatnou část svého zdraví.

 Závěrem své vzpomínky bych chtěl připomenout, že se Karel Gut nikdy nenechal zlanařit do KSČ. Dovedu si představit, jak těžké to v jeho exponované situaci muselo být. Přesto občas probleskly pomluvy, jimž jsem ovšem nikdy nevěřil. Nemám důvod pochybovat, že pan Gut byl čestným člověkem, který zasvětil svůj život sportu a úspěchu Československa a později České republiky.

 Pro mě to byl příkladný vlastenec a rytíř sportu, jakých jsme mnoho neměli. Je mi líto, že už nebude mezi námi, i když český hokej bude stále provázet. Dožil se úctyhodného věku a svůj život naplnil.

 Rytíři sportu odcházejí. Nedávno zemřel fotbalista Eusebio, jehož oplakávají zase Portugalci. Pro nás je podobnou ikonou Karel Gut. Obě tyto osobnosti patřily ještě do časů, kdy peníze nebyly ve sportu tím hlavním. Čest jejich památce.

 

 

Autor: Dušan Streit | úterý 7.1.2014 12:32 | karma článku: 30,96 | přečteno: 1028x
  • Další články autora

Dušan Streit

Ukrajina: Barroso udělal z eurohujera Sobotky studenoválečníka

Eurohujer jako eurohujer. Je lhostejné, jestli se tváří levicově jako Sobotka nebo pravicově jako Schwarzenberg. Když zavelí socialista z Brusele, sjednotí se studenoválečnické šiky. Nenávist k Rusku jim stojí i za rozvrat celých států.

20.2.2014 v 15:48 | Karma: 38,73 | Přečteno: 2553x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Hokej – jak jsem čekal a Hadamczik kázal

Má kritika, kterou jsem prezentoval před olympijským hokejovým turnajem, se plně potvrdila. Fandil jsem, seč jsem mohl, ale Hadamczik byl prostě proti.

20.2.2014 v 9:49 | Karma: 7,86 | Přečteno: 486x | Diskuse| Sport

Dušan Streit

Svět žádá po Janukovičovi zastavit násilí, jež rozpoutali desperáti

Do titulku už mi nevešlo, abych dal "svět" do uvozovek. Mainstream tím myslí "všechny pokrokové síly" Západu. Jenže brečí dobře, ale na špatném hrobě. Násilí, pogromy a útoky na státní orgány i majetek mají na svědomí radikální rebelové, ponoukaní zejména EU.

19.2.2014 v 11:06 | Karma: 39,79 | Přečteno: 3391x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Účelovou dírou v zákoně se církve domáhají dvojité „restituce“

Za majetek, který nebylo možné podle zákona vydat, byly přiznány desítky miliard finančních náhrad, které budeme splácet ještě 30 let (odhadem 96 miliard). Je veřejným tajemstvím, že finanční náhrady byly úmyslně předimenzovány, určitě ve srovnání s ostatními restituenty.

17.2.2014 v 15:21 | Karma: 39,27 | Přečteno: 2980x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Švýcaři a Eliáš potvrdili mou kritiku Hadamczika

Nemám z toho radost, ale po zápase se Švýcarskem musím konstatovat, že zatím se vyplňuje přesně to, čeho jsem se obával před začátkem hokejového turnaje ve svém článku „V Soči jdeme na Švédy. Dědci, do toho!“.

15.2.2014 v 22:30 | Karma: 6,67 | Přečteno: 953x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...