Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Singer mi otevřel oči stran excesu ČNB. Je to děs, raději nevědět!

Týden mi trvalo, než jsem pochopil, proč ČNB udělala tak zvrácený krok. Guvernér ČNB Singer to ve včerejším rozhovoru pro iDnes mimoděk vyslepičil. Smál se při tom, jako když závislý v absťáku dostane dávku nebo když gambler ukrade peníze na automaty.

Všichni jsme opice (viděno z okna ČNB). Kurs koruny byl také stanoven pohledem z okna...protiproud.cz

 Já jsem se pořád zabýval ekonomickými faktory a případnou motivací. Už se nebudu opakovat, věnoval jsem se tomu v předešlých článcích (řazeno od nejnovějšího):

Kdo nás okradl? Bankéři, nebo Zeman?

Předvánoční zlodějnou ČNB ke světlým zítřkům?

Šílený hazard ČNB - zpupný, protitržní, kontraproduktivní a drahý

 

 Jak jsem byl naivní! Ani tři shora uvedené úvahy o smyslu intervencí nemohly objasnit jejich pravé pozadí. Pořád jsem ten smysl hledal v rovině finanční, ekonomické, případně politické. Uvažoval jsem jako normální člověk s ekonomickým vzděláním, který přeje vlastnímu státu úspěch a vlastní měně stabilitu. Do nynějška jsem přesvědčen, že pomalu posilující koruna - jak si dosud vedla - je nejlepší cestou ke zvyšování produktivity práce s vysokou přidanou hodnotou a k přibližování naší životní úrovně vyspělým státům.

 Jak jsem se mýlil! Neměl jsem se zabývat kritérii finančními, ekonomickými či politickými, nýbrž kategoriemi medicínskými a psychologickými - konkrétně profesionálními deformacemi, zejména otázkou závislostí.

 Proč? Odpověď poskytl sám guvernér ČNB Singer, aniž by to vůbec tušil. Na otázku, co říká tomu, že jej kritizoval i exprezident Klaus, m.j. odpověděl: „...mě zaráží, že musím s ekonomy komunikovat skutečnost, že každý krok měnové politiky s sebou nese vítěze a poražené. ... Dokonce i nečinnost centrální banky má vítěze a poražené, protože subjekty trhu spekulují na to, že něco učiní a neučiní“.

 Ten pán se svými kolegy žije v Matrixu. Ta zlatá klec kolem nich jim vzala zdravý rozum. Oni žijí za svými terminály v tom, že stále proti nim někdo spekuluje, že to je obecná vlastnost nejen financí a ekonomiky, ale života všech lidí, že stále musí někoho překvapovat a přetlačovat. Singer dále praví: „Trhy těm hrozbám přestávaly věřit, začínaly se přiklánět k tomu, že si intervence netroufneme nikdy zahájit, a tím nás donutily je skutečně spustit“.

 Cítíte v tom to ego počítačového hráče s rozvinutou závislostí? On žije ve virtuálním světě. Pro něj koruna posilovala ne proto, že hospodářství k tomu vytvořilo reálné předpoklady a trhy to jen reflektovaly, on v tom vidí útok elektronického nepřítele, který okamžitě každou nečinnost ČNB potrestá.

 Centrální bankéři do tohoto virtuálního světa však vtáhli občany, kteří s nimi tuto hru hrát nechtěli a drtivá většina z nich o něm nemá ani tušení. Bankéři ČNB to berou tak, že kdykoliv člověk něco koupí, nebo dokonce nekoupí!, vždy SPEKULUJE. Řadový občan prý spekuluje na to, zda ceny porostou, nebo budou klesat (a přitom ještě bere v úvahu úrokové sazby ke svým volným penězům a to vše koriguje podle ceny zlata a jiných komodit). A to je mu třeba, neřádovi vyčůranému, zatrhnout, aby ČNB nepřechytračil! Také proto útok na ceny zahájila ČNB nečekaně právě před Vánoci - svátky klidu a míru a velkých nákupů.

 Teď se ČNB cítí vítězem v tom smyslu, v jakém Singer hovořil o vítězích a poražených. Znovu opakuji, že potažmo centrální banka zákeřně „zvítězila“ nad 99% občanů, kteří tuto hru nechtějí hrát a nic o ní nevědí. Chtějí normálně pracovat a normálně žít bez stresu, že je někdo ze spekulantů na trhu přechytračí a připraví o poctivě vydělané peníze či rezervy na horší časy.

 Vím, že jsou lidé, kteří se opravdu zabývají i spekulacemi, profesně se tím zabývám i já. Docela jsem přechytračil ČNB, protože mám nakoupené dolary. Ale ČNB tady není proto, aby spekulovala proti lidem! ČNB má z Ústavy dbát o cenovou stabilitu a má je chránit, aby nespravedlivými spekulacemi proti nim nepřišli o výsledky své hospodářské činnosti. Spekulace sice mohou z některých lidí udělat boháče, ale žádné hodnoty samy o sobě nevytvářejí. Vždy je to na úkor někoho. Momentálně na úkor normálních lidí, koruny i České republiky.

 Guvernér Singer žije ve světě, kdy dědeček, který šetří pro vnuka na vánoce vlastně spekuluje. Babička, která nemůže vyžít s důchodem, spekuluje, zda si koupí o několik rohlíků méně nebo si nekoupí léky. Mladí manželé spekulují, zda si koupí byt nebo si mohou dovolit dítě... Spekulanti jedni! ČNB si myslí, že svou spekulací přinutí utrácet i ty, co na to ještě nemají a budou šetřit o to déle.

 V tomto významu „spekulant“ nepředstavuje nic lichotivého, naopak. Jsem zděšen, že v ČNB nemáme ochránce stability, kterou potřebuje jak hospodářství, tak občané, ale spekulanty s nestabilitou.

 Chocholoušek už by měl být na cestě...

 

PS Ty, kdož nečetli, zvu také na svůj včerejší článek: "Invalidé na vozíčku, Vaše důstojnost přece netkví v Zemanově omluvě".

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 14.11.2013 11:05 | karma článku: 44,31 | přečteno: 6370x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5380x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...